Frigul nu imbolnaveste! Copiii trebuie sa stea cat mai mult afara, chiar si iarna

/ / Modificat: 2018-12-17
Frigul nu imbolnaveste! Copiii trebuie sa stea cat mai mult afara, chiar si iarna

Frigul nu face rau. Din contra, petrecerea timpului in aer liber si toamna, si iarna prezinta o serie intreaga de beneficii pentru copii, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si oportunitatile de dezvoltare psihico-fizica.

Nu conteaza daca este vara sau iarna: daca nu este bolnav, un copil nu ar trebui sa isi petreaca dupa-amiezile in interior!

"Parintii cred de cele mai multe ori ca atunci cand temperaturile scad si soarele dispare trebuie sa isi ascunda copiii in case. Dar nu este asa!“, sustine Monica Castagnetti, psiholog si formator in cadrul Centrului de Sanatate din Trieste, Italia. Specialistul continua spunand ca acest lucru nu este recomandat „nici din punct de vedere al sanatatii si nici pentru nevoile mai generale ale copilului si posibilitatile sale de dezvoltare fizica si mentala".

Mai multa sanatate in aer liber

"Sa demontam rapid mitul potrivit caruia frigul ne face rau", spune si medicul italian Laura Reali, specialist in pediatrie. "In afara de faptul ca, odata cu schimbarile climatice in curs de desfasurare si incalzirea globala rezultata, perioadele foarte reci sunt in scadere, ideea ca frigul ne afecteaza apartine deja trecutului, atunci cand casele nu erau fost incalzite in mod corespunzator si nici imbracamintea nu era suficienta".

E adevarat ca unii virusi, cum ar fi spre exemplu virusul gripal, rezista mai bine la frig, dar multi altii nu si, prin urmare, se inmultesc mai greu. In plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea raspandirii bolilor. "In medii incalzite si in spatii inchise, asa cum sunt gradinitele si scolile, virusii si bacteriile prolifereaza, iar colectivitatea este cea care sporeste riscul de transmitere de la un copil la altul.

In aer liber este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialistii citati sugereaza chiar ca in sezonul rece, copiii de gradinita si de scoala primara sa petreaca cat mai mult timp in aer liber.

Mai mult, expunerea la lumina naturala, la lumina soarelui, ajuta la fixarea vitaminei D in organism care este foarte importanta inclusiv in metabolizarea calciului si in prevenirea infectiilor. E adevarat ca iarna lumina soarelui este mult diminuata, insa chiar si putina vitamina D obtinuta astfel este mai buna decat nimic.

Parcul este locul ideal pentru joaca in aer liber. Copiii care petrec timpul liber in spatii deschise fac, pe o parte, mai multa miscare, iar pe de alta, petrec mai putin timp in fata televizorului, caz in care creste si riscul de a consuma alimente nesanatoase, care pot duce la obezitate.

Pentru parintii care cred ca aerul poluat de afara i-ar putea face rau copilului, pediatrii au o veste proasta: in interior, mediul este de doua ori mai poluat, intrucat preia si poluantii din afara si pe cei din casa, astfel ca alergenii, virusii si bacteriile sunt in numar mult mai mare si circula mai usor in spatiile inchise.

Mai mult decat atat, jocul in aer liber este esential pentru crestere. Fiind vorba despre o ora, cel mult doua de petrecut in afara casei, in parc, chiar daca afara este rece, copilul nu trebuie imbracat cu toate hainele din dulap.

Trebuie sa poarte imbracaminte confortabila, in mai multe straturi, asa incat sa se poata imbraca sau dezbraca in functie de temperatura de afara. Daca exista riscul sa se ude, pentru ca stim foarte bine ca cei mici adora sa sara in toate baltile si in zapada cea mai adanca, solutia este sa il imbraci cu haine impermeabile. Si, in fond, cum poate un copil sa invete sa se adapteze, daca nu simte in mod direct frigul, vantul, apa?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frig Mituri frig copii

Articole recomandate

Citeste si despre