De ce e important sa poarte copiii ochelari de soare

/ / Modificat: 2012-06-14
De ce e important sa poarte copiii ochelari de soare

Specialistii incearca sa convinga tot mai multi parinti ca este important ca prichindeii lor sa poarte ochelari de soare cat mai timpuriu atunci cand intra in contact cu mediul exterior, pentru o protectie esentiala impotriva razelor ultraviolete (UV), extrem de periculoase pentru sanatatea vederii. La fel ca pielea, ochii au si ei de suferit din pricina efectelor nocive ale soarelui.

Foto: magnoliapr.wordpress.com

Majoritatea expertilor sustine ideea ca ochii adultilor acumuleaza 80% din expunerea neprotejata la razele UV de la nivelul intregii vieti pana la varsta de 18 ani. Ingrijorator este faptul ca daunele produse de soare pana la anii batranetii se concretizeaza de cele mai multe ori in afectiuni precum cataracta sau degenerarea maculara, boli care debuteaza pe fondul lipsei de protectie a ochilor in copilarie, adolescenta si tinerete.

Prin urmare, este foarte important ca ochelarii de soare sa nu lipseasca de la ochii copiilor, mai ales in sezonul cald.

Sensibilitatea copiilor in fata razelor de soare

Efectele razelor ultraviolete care intra in contact direct cu ochii copiilor au o raza de actiune pe termen scurt sau lung, in functie de sensibilitatea specifica a celor mici. Medicii avertizeaza parintii ca ochii albastri sunt mai susceptibili imbolnavirii decat ochii inchisi la culoare, mai ales in perioada copilariei.

Copiii sunt mai predispusi consecintelor negative ale razelor UV decat adultii, deoarece au pupila mai mare si cristalinul mai clar, permitand astfel patrunderea cu pana la 70% mai multa lumina UV in retina. Lumina solara reflectata in apa, astfalt sau nisip produce daune imediate asupra corneei.

Pe termen scurt si mediu, radiatiile ultraviolete pot cauza fotokeratita, o inflamatie a corneei asemanatoare cu o arsura solara, aparuta la nivelul ochilor si care se manifesta prin durere, senzatie de corp strain, prurit, fotosensibilitate si lacrimare excesiva.

Razele ultraviolete nu sunt singurul pericol potential pentru vederea celor mici. Recent, cercetatorii au descoperit ca radiatiile vizibile HEV, numite si "razele albastre", pot afecta sanatatea ochilor progresiv, in timp. Mai mult decat atat, medicii au decoperit o legatura precisa intre expunerea directa la razele HEV si dezvoltarea degenerarii maculare (cresterea vaselor de sange de la nivelul centrului functional al retinei) in a doua parte a vietii.

Studiile de specialitate arata ca parintii din SUA acorda mai multa atentie protectiei pielii celor mici (82% dintre acestia folosesc o lotiune solara pentru copiii lor), in detrimentul prevenirii imbolnavirii ochilor din pricina razelor UV (doar 32% isi protejeaza copiii cu ochelari de soare).

Aceleasi demersuri stiintifice dezvaluie ca aproximativ 5 ore petrecute zilnic in aer liber, vara, fara ochelari de soare, cresc riscul instalarii degenerarii maculare (principala cauza de orbire la adulti) cu 50%. Problemele de vedere incepute inca de la varsta de 5 sau 6 ani se manifesta, de cele mai multe ori, dupa varsta de 50 sau 60 de ani.

Bolile oculare cauzate de razele de soare

Bolile oculare asociate, de regula, cu expunerea neprotejata la razele de soare, pe tot parcursul vietii, sunt:

  • Cataracta: opacifierea cristalinului, lentila ochiului care este in mod normal transparenta. Lumina nu mai poate focaliza si forma imaginea pe retina, calitatea vederii deteriorandu-se treptat.
  • Degenerarea maculara: cea mai intalnita cauza a orbirii este degenerarea maculei, centrul functional al retinei folosit in timpul lecturii sau la vizionarea televizorului, de pilda.
  • Pterigionul: o tumora benigna pe suprafata globului ocular, care provoaca mancarimi, inflamatii si iritatii.
  • Cancerul ocular: tumori in zona ochilor, la nivelul pleoapei superioare sau sub forma de melanom la nivelul conjuctivei.

Prevenirea bolilor oculare produse de razele de soare

In mod evident, prevenirea bolilor oculare produse de razele de soare se poate face, in prima instanta, prin folosirea ochelarilor de soare cu lentila protectoare impotriva razelor UV si HEV, inca de la varstele fragede.

Expunerea in fata luminii ultraviolete creste la altitudini mari si in medii exterioare care reflecta razele solare (intinderi cu zapada, suprafata apei, nisipul de pe plaja). Prin urmare, in afara de ochelarii de soare, este recomandat sa iti protejezi copilul si cu o palarie de soare.

Alegerea ochelarilor de soare pentru copii

Cat despre alegerea ochelarilor de soare potriviti, este bine de stiut ca nuanta lentilei nu are nicio legatura cu nivelul de protectie impotriva razelor de soare. Cata vreme eticheta produsului certifica blocarea in proportie de 100% a radiatiilor UV, culoarea ramane o optiune personala, fara efecte pentru sanatate.

Majoritatea ochelarilor care inhiba actiunea razelor vizibile HEV au culoarea rosiatica a cuprului. Intrucat blocheaza trecerea radiatiilor albastre, lentilele de acest tip accentueaza contrastul, o trasatura utila pentru sporturile in aer liber si joaca din mediul exterior.

Medicii recomanda solicitarea opiniei unui specialist pentru stabilirea dimensiunii si a formei potrivite, in functie de fizionomia copilului. Lanturile pentru ochelari sunt ideale pentru copii, deoarece ajuta prevenirea pierderii lor dupa ce sunt indepartati de la ochi.

Multi parinti prefera lentilele policarbonate pentru ochelarii copiilor, deoarece sunt rezistente la impact, greu de zgariat si au o greutate mica. Piata de profil ofera o gama intreaga de rame potrivite tuturor categoriilor de varsta, special concepute pentru a fi usor de purtat de cei mici, dar si dificil de avariat de prichindeii neastamparati.

Ochelarii de soare nu sunt necesari doar in zilele insorite de vara, cand razele UV sunt, ce-i drept, de 3 ori mai mari decat in timpul iernii. Reflectiile luminii pe suprafata zapezii sunt si ele nocive pentru ochisorii celor mici.

De asemenea, cerul innorat nu este nici el un semn ca puiul tau poate renunta la ochelarii de soare. Razele soarelui, desi putin vizibile, pot trece cu usurinta prin ceata si nori subtiri. Cel mai important este ca ochelarii de soare sa nu lipseasca de pe chipul copilului tau in prima parte a dupa-amiezii, cand radiatiile UV isi ating apogeul.

Tu protejezi vederea copilului tau cu ochelari de soare? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre