Cum elimini ceara din urechea copilului. Cum se curata corect

/ / Modificat: 2019-06-13
Cum elimini ceara din urechea copilului. Cum se curata corect

Ceara din urechi este unul din cele mai normale lucruri din lume. De fapt, cerumenul este necesar pentru a avea grija de sanatatea urechilor. Este o substanta de culoare portocalie sau galbuie si destul de lipicioasa.

"Ceara este secretata de catre glande specializate din pielea conductului auditiv si are multe functii de aparare. Cerumenul apara de praf, particule, germeni etc. Aceasta ceara apara urechea externa de musafiri nedoriti si protejeaza pielea unei zone inaccesibile si timpanul”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Dar, atentie! Multa ceara adunata in canalul urechii poate fi destul de dureroasa si in acest caz trebuie consultat medicul ORL, pentru ca ar putea fi vorba de infectii sau de un dop, care afecteaza atat adultii, cat si copiii.

Cerumenul poate afecta si auzul. Daca urechea celui mic este afectata, dar nu are simptome de infectie, cum ar fi febra sau ameteli, poate fi tratat acasa.

Cum poti elimina ceara din urechea copilului tau

  • Solutie cu apa. Se amesteca apa oxigenata cu apa calda, in aceeasi cantitate.
  • Cu o pipeta. Pune picaturile in urechea copilului pana cand vezi solutia din partea superioara a canalului urechii. Cel mic trebuie sa stea intins pe o parte, timp de cateva minute.
  • Curata ce iese din ureche. In aceasta faza, copilului trebuie sa indrepte capul pentru a curata solutia care iese in exces din ureche.
  • Repeta intreg procesul. Aplica picaturile timp de 3 pana la 5 zile.

Daca remediile de la domiciliu nu functioneaza, va trebui sa mergi cu copilul la medic ca sa elimina ceara cu ustensile speciale.

De ce nu sunt recomandate betisoarele cu vata?

NICIODATA nu trebuie sa introduci nimic in urechea copilului, nici macar betisoarele speciale. Acest lucru poate fi periculos si din neatentie ar putea afecta urechea sau timpanul, cauzand probleme de auz.

"Conductul auditiv este foarte lung, ingust si oblic. Cu un betigas doar mutam spre interior ceara. Sau putem leza timpanul", precizeaza Mihai Craiu.

Daca observi un miros neplacut al urechilor copilului, puroi, inrosire sau durerea atunci cand ii atingi urechea, consulta cat mai repede medicul, pentru ca acestea sunt semne de infectie.

Medicul Mihai Craiu atrage atentia si asupra faptului ca dopul de ceara din ureche poate da un mesaj eronat atunci cand masori temperatura copilului cu termometru de ureche.

"Mesaj practic - cand termometrul de ureche arata complet altceva decat starea copilului (care pare febril) ar putea exista dop de ceara in conductul auditiv. Mergeti la medicul ORL pentru consult si rezolvare”, spune dr. Mihai Craiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ceara urechi copii Curatare ceara urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre