Trecerea de la biberon la cana: trucuri pe care orice mama trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2021-08-25
Trecerea de la biberon la cana: trucuri pe care orice mama trebuie sa le stie

Folosirea prelungita a biberonului si a suzetei poate avea consecinte asupra sanatatii dintilor copilului mic, de aceea vine un moment cand se impune renuntarea la tetine. Renuntarea la biberon poate fi, insa, un obstacol pentru multi bebelusi si, implicit, pentru parintii lor.

Multi bebelusi sunt dependenti de suzeta si biberon, iar eliminarea lor din rutina celor mici poate fi o provocare majora pentru parinti. La fel ca la orice incercare de impunere a unei schimbari, rabdarea este cuvantul-cheie. Faptul ca ii luati biberonul si este nevoit sa bea cu cana sau cu sticluta il poate frustra pe cel mic, care este posibil sa respinga obiectul. Aveti nevoie de multa rabdare si de consecventa.

Trecerea de la biberon la sticluta sau cana, pe etape

Pe langa rabdare, sunt cateva trucuri care va pot ajuta sa il determinati pe cel mic sa accepte mai usor trecerea la cana sau la sticla. Iata cativa pasi care vor face procesul mai usor, atat pentru voi, cat si pentru copil.

Eliminati o masa de lapte

Atunci cand incepe diversificarea, bebelusul se hraneste alternativ cu mancare solida si cu lapte, urmand ca mesele de lapte sa fie inlocuite integral cu mancare, pe parcurs. Incepeti prin a elimina un biberon cu lapte din timpul zilei si inlocuiti-l cu o masa solida. In acest fel, bebelusul va pierde din atasamentul pe care il are fata de biberon.

Oferiti-i canute sau sticle usor de folosit

Este important ca recipientul pe care i-l oferiti celui mic sa fie usor de folosit si potrivit pentru varsta lui, Puteti opta pentru o canuta cu tetina, asemanatoare la textura cu tetina de biberon, cu doua manere, pe care cel mic sa o poata apuca si ridica singur. La inceput puneti o cantitate mica de lichid, pentru a putea fi usor de manevrat, si lasati-l pe cel mic sa experimenteze cu ea.

Imitatia il ajuta sa invete

Copiii mici invata o multime de lucruri prin imitarea comportamentului adultilor. De aceea este esential sa va vada pe voi cum beti cu sticla, cana sau paharul. Acest lucru ii va starni curiozitatea si va dori si el sa incerce. Desigur, este nevoie de un pahar sau o cana potrivita pentru varsta lui, care nu se sparge si cu un sistem care sa impiedice varsarea continutului.

Indepartati treptat suzeta si biberonul

Chiar daca in prima etapa a vietii bebelusul este dependent de biberon si suzeta, pe masura ce creste este important sa renunte la ele, treptat, pentru a evita eventualele probleme dentare.

Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, folosirea excesiva a suzetei si a biberonului poate afecta cresterea dintilor. Cu toate acestea, exista cateva tetine despre care producatorii spun ca ar fi sigure pentru a fi folosite si dupa ce dintii bebelusului incep sa creasca.

Trecerea de la biberon la sticla poate fi mai simpla decat pare

Desi multe mame pot fi descurajate la inceput, pentru ca cel mic nu accepta din prima sticluta sau paharul, este important sa aveti rabdare cu el. Cu timpul, va renunta singur la biberon si va bea cu cana.

Este important sa il lasati sa experimenteze si inclusiv sa se joace cu canuta, sa o observe, sa puna gura pe ea fara sa bea neaparat. Lasati-o la indemana lui, pentru a se familiariza cu ea, apoi incepeti sa ii oferiti apa sau lapte de baut din ea. 

Foto: freepik.com

Taguri Biberon copii

Articole recomandate

Citeste si despre