Cinci motive pentru care ar trebui sa iti lasi copilul sa umble descult afara

/ / Modificat: 2018-04-17
Cinci motive pentru care ar trebui sa iti lasi copilul sa umble descult afara

Cine nu isi aduce aminte de vacantele din copilarie de la bunici, petrecute in mare parte jucandu-se prin iarba in picioarele goale? Sa simti pamantul si iarba plina de roua sub picioare este o senzatie relaxanta si placuta nu doar pentru adulti, dar si pentru copii.

Beneficii ale mersului descult 

Stiai ca exista mai multe motive pentru care este bine sa iti incurajezi copilul sa umble descult pe afara, nu numai din cand in cand, ci cat mai des posibil? Pentru cei mici, al caror corp creste cu rapiditate, exista mai multe beneficii sa umble desculti.

Permite picioarelor sa se dezvolte asa cum trebuie

Poate ca nu ai observat, dar incaltamintea schimba de fapt forma piciorului pe parcursul vietii noastre. La nastere, piciorul se lateste in zona degetelor, insa in perioada adulta, piciorul este mai lat la calcai si degetele sunt strivite in interior. De ce? Pentru ca dupa ce ai purtat o viata incaltaminte, aceasta ti-a modificat forma piciorului.

Cei care traiesc in zone unde este normal sa umble in picioarele goale in mare parte din timp nu au aceeasi forma a piciorului ca si noi. Degetele au spatii intre ele, asemanator degetelor bebebelusului. Nu mai producem incaltaminte care sa urmeze forma piciorului, ea este creata folosind un sablon care sa se potriveasca formei deja alterate a piciorului nostru adult, chiar daca asta inseamna ca modificam ireversibil forma naturala a piciorului, ceea ce, desigur, va afecta si modul in care mergem.

Incurajeaza copiii sa invete sa mearga in mod natural

Atunci cand poti incaltaminte, aceasta schimba modul in care mergi si nu in bine. Cand esti descult, mergi mai usor si pui mai putina presiune pe calcai. Genunchii se indoaie pentru a amortiza socul fiecarui pas. Degetele se fixeaza mai bine pe sol si ajuta la miscarea inainte.

Daca ii pui copilului pantofi in picioare de cand este bebelus, se va obisnui sa mearga incorect si nu va avea sansa sa isi intareasca degetele si tendoanele piciorului; acesti muschi se atrofiaza, iar atunci cand copilul isi va scoate incaltamintea si va umbla descult, va avea dureri.

Acorda-i copilului sansa sa invete sa mearga corect, lasandu-l cat mai des sa umble in picioarele goale.

Creste siguranta

Sigur, principalul motiv pentru care ii incaltam pe cei mici este tocmai siguranta, din dorinta de a le proteja picioarele de suprafete dure sau ascutite care ar putea sa ii raneasca. Adesea, insa, este la fel de periculos pentru cei mici sa poarte incaltaminte, pentru ca se impiedica mai usor si cad mai des, mai ales cand poarta slapi sau saboti din plastic.

Incaltarile care se scot usor din picior pun copilul in pericol cel mai mult, pentru ca il fac sa se concentreze la a nu le pierde si ii distrag atentia de la mediul inconjurator.

Mai putine semne de uzare a incaltarilor

Sigur, poate nu este cel mai bun motiv pentru a incuraja copilul sa umble cat mai des descult, dar adevarul este ca incaltamintea rezista mai mult in timp atunci cand este mai putin purtata si poate fi refolosita de fratii mai mici.

Picioare mai sanatoase

Incaltamintea expune piciorul bacteriilor si ciupercilor, oferind un mediu cald si umed in care acestea sa se dezvolte si facilitand aparitia afectiunilor ca piciorul atletului, ciuperca unghiei sau unghiile incarnate.

Cu cat picioarele copilului tau umbla mai mult si mai des desculte pe afara, in aer liber si in soare, cu atat vor fi mai sanatoase!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre