Top 10 alimente din supermarketuri periculoase pentru copii. Lista neagra a nutritionistilor

/ / Modificat: 2023-07-11
Top 10 alimente din supermarketuri periculoase pentru copii. Lista neagra a nutritionistilor

Foarte multi parinti cumpara din supermarketuri produse pentru copii fara sa citeasca insa etichetele acestora. Nutritionistii atrag insa atentia ca trebuie sa fim foarte atenti la produsele pe care le punem in cosul de cumparaturi, mai ales daca le oferim copiilor.

Multe dintre iaurturile, piureurile la borcan, chipsuri sau jeluri care se vand in supermarketuri pot afecta sanatatea copiilor, avertizeaza specialistii.

De la gastrite, colite si alergii la obezitate si chiar cancer, alimentele periculoase ne pun in pericol sanatatea.

„Sunt periculoase pentru copii, dar si pentru adulti”, atrage atentia Liana Contiu, nutritionist- dietetician, specialist in Nutritie Clinica si Comunitara.

Liana Contiu a explicat clar cum pot afecta aceste produse sanatatea copiilor si a realizat o lista cu cele mai periculoase.

1. Mezelurile. „Fie ca vorbim de salamuri, parizer, carnat, toate sunt compuse mai mult din aditivi decat din carne”.

2. Produsele cu zero la suta grasime sau zahar (light). „Subtituentii ca aspartamul, de exemplu, sunt foarte periculosi. Chiar daca "nu ne ingrasa", ne imbolnavesc”.

3. Iaurturile cu adaos de fructe. „Iaurtul este un produs sanatos care ar trebui consumat cat mai des. Insa atunci cand vorbim de iaurturile cu adaos de fructe, acestea sunt foarte periculoase. Contin mai mult zahar decat e permis si nu e indicat consumul lor. Ca alternativa sanatoasa puteti adauga fructe proaspete intr-un iaurt natur”

4. Chipsurile. „Nu ar trebui consumate niciodata! Sunt preparate din felii de cartofi prajite, pline de adiditivi si sare. Au un continut caloric extrem de mare”.

5. Piureurile de fructe sau legume destinate bebelusilor. „Sunt facute de marile firme cu produse pentru copii, insa cele mai multe contin si ele adaosuri de aditivi, adaosuri care nu sunt sanatoase pentru cei mici. Cel mai bine e sa faceti acasa propriile produse”.

6. Produsele de patiserie- "Merdenele sunt bogate in grasimi nesaturate, nu au nici o valoare nutritionala si favorizeaza aparitia obezitatii”.

7. Sucurile carbogazoase. „Se stie ca sunt nocive si totusi sunt consumate. Pline de aditivi si arome ne afecteaza sanatatea. Si mai periculoase sunt cele la doza. Pe langa nocivitatea sucului, se mai adauga si ambalajul din aluminiu, care este foarte periculos”.

8. Fructele si legumele cu aspect perfect. „Magazinele sunt pline de vegetale care nu apartin sezonului, dar au un aspect apetisant. Sunt pline de pesticide si nu este indicat sa le introducem in meniul nostru. Este foarte important sa consumam vegetale care apartin sezonului !”

9. Ketchup, maioneze, diverse sosuri. „Obisnuim sa le adaugam in salate inchipuindu-ne ca mancam sanatos. Ce nu stim e ca aceste produse sunt foarte periculoase si ne strica calitatea mancarii daca sunt adaugate. Contin mult zahar, sare, aditivi"

10. Jeleuri, bomboane, dulciuri in general. „Ingredientul principal e zaharul. O cantitate foarte mica din astfel de bomboane contine extrem de multe calorii”, este lista intocmita de Liana Contiu, potrivit adevarul.ro.

Conform Lianei Contiu, „studiile au demonstrat ca exista o legatura intre consumul acestor alimente si boli ca diferite tipuri de cancer, afectiuni gastrice, cardiovasculare, etc”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente periculoase copii Nutritionist

Articole recomandate

Citeste si despre