Lasagna este un preparat italian indragit in intreaga lume, dar poate fi si un aliat surprinzator in diversificarea alimentatiei copiilor. Daca este adaptata corect, lasagna poate deveni un fel complet, echilibrat si, mai ales, prietenos pentru copiii care refuza legumele.
Cum poti transforma lasagna intr-un preparat ideal de la inceputul diversificarii, cum sa o „camuflezi” pentru copiii mofturosi si ce beneficii nutritive aduce in alimentatia celor mici.
Lasagna pentru bebelusi (6-12 luni): Cum o adaptam pentru diversificare?
Incepand cu varsta de 6-8 luni, bebelusii pot consuma preparate mai complexe, cu texturi moi si ingrediente echilibrate. Lasagna este o optiune excelenta daca respecti cateva reguli simple:
Cum se adapteaza:
-
Fara sare si fara zahar
-
Fara sosuri grele, prajeli sau carne procesata
-
Fara foi clasice din comert – se pot folosi foi de paste fara ou, coapte sau fierte bine
-
Legumele trebuie sa fie bine pasate sau taiate foarte fin
-
Carnea (daca este introdusa) sa fie tocata marunt si gatita fara grasime
-
Branzeturile: ricotta sau urda, cu moderatie (atentie la continutul de sare)
Reteta simpla: Lasagna cu legume si branza
Ingrediente (pentru 2 portii):
-
1 dovlecel mic
-
1 morcov mic
-
1 lingura de sos de rosii (fara sare)
-
2 linguri ricotta sau urda
-
2 foi de lasagna (fierte bine sau coapte fara ou)
-
putin ulei de masline
Mod de preparare:
-
Fierbe sau coace legumele, apoi paseaza-le usor.
-
Asaza in tava: strat de legume + ricotta + foaie de lasagna.
-
Repeta straturile si coace 15-20 min la 180°C.
-
Lasa sa se raceasca bine inainte de servire.
Lasagna pentru copiii care refuza legumele: Cum le „camuflam” inteligent
Daca ai un copil mofturos care nu vrea nici rosii, nici broccoli sau spanac, lasagna poate fi solutia perfecta. In compozitie, legumele se pot amesteca cu carne, sos sau branza, devenind aproape „invizibile” in farfurie.
Trucuri pentru a introduce legumele in lasagna:
-
Transforma legumele in sos: blenduieste dovlecei, morcovi, broccoli sau linte in sosul de rosii
-
Toca legumele cat mai fin: in special ciupercile, ardeii, spanacul
-
Foloseste branza: gustul de parmezan, ricotta sau mozzarella mascheaza textura legumelor
-
Inlocuieste foile de paste cu felii subtiri de dovlecel sau vinete coapte
Reteta: Lasagna cu carne de curcan si legume „ascunse”
Ingrediente:
-
250 g carne de curcan tocata
-
1 ceapa mica
-
1 morcov
-
½ dovlecel
-
100 ml sos de rosii fara zahar
-
foi de lasagna
-
1 lingura ulei de masline
-
2 linguri ricotta sau mozzarella rasa
Mod de preparare:
-
Toca legumele fin sau da-le pe razatoare si cale-le usor in ulei (fara a le praji).
-
Adauga carnea si gateste bine. La final, incorporeaza sosul de rosii.
-
Monteaza lasagna in straturi: compozitie + foi + branza.
-
Coace 30 de minute la 180°C.
Pont: daca copilul refuza tot ce e „verde”, adauga spanacul in sosul rosu blenduit si amesteca bine.
Beneficiile nutritive ale lasagnei gatite corect
Cand este preparata cu ingrediente sanatoase si adaptate varstei copilului, lasagna poate oferi o combinatie echilibrata de:
- Proteine – din carne slaba, ricotta, oua (daca sunt introduse)
- Carbohidrati – din paste sau legume (cartof dulce, dovleac)
- Grasimi sanatoase – din ulei de masline, branzeturi naturale
- Fibre – din legume, rosii, linte, ciuperci
Este un preparat consistent, care poate fi oferit la pranz sau cina, 2-3 ori pe saptamana in forme variate.
Sfaturi pentru parinti:
-
Gateste in portii mici, care pot fi congelate – ideal pentru zilele aglomerate
-
Lasagna e perfecta pentru finger food, daca este taiata in cuburi pentru copiii peste 10 luni
-
Evita ingrediente cu aditivi: branzeturi procesate, foi cu coloranti, sosuri din comert
-
Poti adauga si surse de fier: ficatei de pui tocati, linte rosie fiarta sau spanac blenduit
Se poate congela?
Da! Lasagna este un preparat care se congeleaza foarte bine, atat in varianta gatita, cat si semi-preparata. Taie portii individuale, lasa-le sa se raceasca complet, apoi ambaleaza-le ermetic. Se pastreaza pana la 2 luni in congelator.
Lasagna poate fi mai mult decat un fel de mancare „de adulti” – este o optiune creativa si nutritiva, ideala atat pentru diversificare, cat si pentru copiii mofturosi. Cu putina adaptare, devine un preparat complet, delicios si plin de beneficii. Iar pentru parinti, este o solutie practica si versatila, care salveaza timp si reduce stresul la masa.
Foto: freepik.com