Ce oua sa nu le dam copiilor si de ce?

/ / Modificat: 2020-11-17
Ce oua sa nu le dam copiilor si de ce?

Parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, mai ales atunci cand este vorba despre produse alimentare. De multe ori incercam sa alegem produse bio, produse naturale si marci mai bune pentru a ne asigura ca cei mici se dezvolta armonios beneficiind de o alimentatie cat mai buna. Dar oare cati oameni s-au gandit ca banalele oua trebuie alese cu grija, deoarece unele au o calitate mai slaba?

Ai observat vreodata cifrele inscriptionate pe ouale din comert? Pe rafturi gasim patru tipuri diferite de oua in functie de metodele de crestere a gainilor ouatoare. Diferenta dintre ele constra in cifrele de la 0 la 3 pe care le au marcate. Cifra 0 reprezinta ouale provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, 1 reprezinta ouale provenite de la gaini ce au acces la o zona in aer liber, 2 reprezinta ouale provenite de la gaini crescute la sol in hale industriale si 3 reprezinta ouale provenite de la gaini ce traiesc intreaga lor viata in custi.

gaini-custi

Este necesar sa cunoastem acest aspect si sa facem cumparaturi informati. Ouale marcate cu cifra 3 provin din sistemul de crestere care presupune ca pasarile sa traiasca in spatii foarte mici denumite baterii. Acestea sunt custi unde spatiul ce-i revine unei gaini este similar dimensiunii unei coli A4. in tari precum Germania si Elvetia custile au fost deja interzise si consumatorii din intreaga lume incep sa constientizeze importanta bunastarii animalelor din ferme. In Cehia, proiectul legislativ care interzicea utilizarea bateriilor tocmai a fost aprobat, iar organizatiile care lupta pentru drepturile animalelor fac eforturi pentru a determina si alte state sa urmeze exemplul.

Si vedetele din Romania au inceput sa lupte pentru drepturile animalelor. Printre persoanele cunoscute care au oferit o voce animalelor se numara Andreea Raicu, Andreea Banica, Laura Cosoi, Paula Seling, Aluziva si Vladimir Draghia. Laura Cosoi este cunoscuta pentru preocuparea sa fata de alimentatie, fiind autoarea catorva carti de bucate. Asa cum o facem si noi in propriile bucatarii, ea pune pret pe calitatea ingredientelor pe care le foloseste. Atat ea, cat si celelalte vedete si-au informat urmaritorii cu privire la conditiile in care traiesc gainile din sistemele de crestere care inca folosesc custi, calitatea inferioara a oualor provenite de acolo si nevoia ca fiecare dintre noi sa se implice pentru a diminua utilizarea acestor sisteme. Totodata, ei se regasesc printre semnatarii petitiei initiate de Asociatia F.R.E.E., petitie ce are ca scop descurajarea comercializarii acestui tip de oua in tara noastra.

Cu totii, atat noi, cat si gainile, avem de suferit din cauza situatiei actuale. Motivul pentru care pe noi ne priveste direct ce se petrece cu gainile din sistemele intensive de crestere este legat de sanatatea noastra. Un animal care traieste intr-un mod atat de degradant si cu o sanatate precara nu are cum sa produca ceva de o calitate suficienta.

Momentan, ouale cu cifra 3 reprezinta 60% din totalul celor provenite din fermele din Romania, dar antreprenorii au inceput sa constientizeze nevoia de schimbare. Din grija si respect pentru clientii lor, multi au publicat deja angajamente conform carora nu folosesc ori vor sa renunte la ouale inscriptionate cu cifra 3.

Cel mai important este faptul ca implicarea noastra, a tuturor, produce o schimbare esentiala a acestor aspecte. Schimbarea este benefica atat pentru gainile din ferme, cat si pentru oameni. Puteti contribui extrem de usor la reducerea comercializarii oualor cu cifra 3 semnand aceasta petitie. Pentru noutati legate de aceasta initiativa si nu numai, urmariti paginile de Facebook si de Instagram ale Asociatiei F.R.E.E.!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oua copii Alimentatie 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre