Alimente interzise copiilor sub 3 ani

/ / Modificat: 2019-05-20
Alimente interzise copiilor sub 3 ani

Ce are si ce nu are voie sa manance un copil mic? Este intrebarea pe care orice parinte si-o pune. Evident ca vin fel si fel de sfaturi din randul bunicilor sau al matusilor, insa realitatea este ca mai bine decat un doctor nu o poate spune nimeni.

Dupa implinirea varstei de un an, alimentatia devine din ce in ce mai asemanatoare cu cea a copilului "mare" si a adultului. Unele alimente raman insa interzise, iar altele trebuie sa fie mult limitate, cel putin pana la 3 ani.

Iata ce alimente sunt interzise, potrivit sfaturilor lui Stefano Martelossi, seful Departamentului de Gastroenterologie si Nutritie Pediatrica din cadrul spitalului Burlo Garofalo, din Trieste.

Carne si peste crude

carne

Carnea si pestele crude pot contine germeni, care pot provoca infectii intestinale. Copiii sunt mai expusi riscului decat adultii, deoarece nu au inca un sistem imunitar foarte bine dezvoltat pentru a-i proteja.

Lapte crud si oua crude

Se aplica aceleasi considerente ca in cazul carnii crude. Laptele in stare bruta trebuie fiert (sau cel putin tinut la o temperatura de 80° C timp de cateva secunde) inainte de a putea fi consumat fara grija.

Fructe de mare (midii, scoici)

fructe-mare

Acestea pot fi puternic poluate, mai ales daca provin din zone aflate in apropierea porturilor. Pot provoca, printre altele, infestare cu Salmonella, extrem de periculoasa in cazul copiilor mici.

Cafea, ceai si alte bauturi care contin cofeina

Acestea au un efect stimulativ, care nu este benefic copiilor mici. Aportul lor poate avea consecinte asupra somnului si a dispozitiei.

Bauturi indulcite

Sucurile de fructe cu zahar adaugat sau ceaiul rece nu ofera beneficii nutritive, favorizeaza obezitatea si obisnuiesc copiii cu gustul dulce. Chiar si dupa varsta de 3 ani, consumul de bauturi dulci ar trebui sa fie limitat la ocazii speciale, cum ar fi petrecerile de aniversare.

Orice bautura alcoolica

Parintii se amuza uneori lasand copilul sa guste berea, vinul sau visinata. Chiar si o cantitate foarte mica poate afecta in mod ireversibil celulele creierului, interferand cu cresterea.

Alimentele care trebuie consumate in cantitati minime de pana la 3 ani, dar care e bine sa fie limitate si ulterior:

casca

Branzeturi grase si mezeluri. Este vorba despre branzeturi cu continut ridicat de grasimi, asa cum este mascarpone si gorgonzola, dar si de salam, parizer, carnati. Grasimile in cantitate mare favorizeaza obezitatea. In plus, acestea contin si o cantitate mare de sare.

Conserve sau alimente care contin conservanti si coloranti. Acestea nu au o valoare nutritiva mare si nici nu ofera beneficii pentru sanatate prin urmare. De aceea este mai bine sa nu le foloseasca, ci sa aleaga alternativa sanatoasa, adica alimentele proaspete.

Sare. Ar trebui sa fie folosita extrem de putin si numai atunci cand este absolut necesar, cum ar fi un strop de sare in supa de legume, pentru a-i potenta aroma. In felul acesta, copilul se obisnuieste sa aprecieze gustul natural al alimentelor, in beneficiul sanatatii sale chiar si la varsta adulta, deoarece sarea este un factor de risc pentru hipertensiunea arteriala.

Zahar alb. Acesta ar putea fi evitat cu totul sau cel putin limitat cat mai mult. dulciurile ar trebui oferite doar ocazional, intrucat copiii vor aprecia gustul dulce, iar consumul ridicat de zaharuri favorizeaza obezitatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Alimente interzise copii

Articole recomandate

Citeste si despre