Raspunsuri istete la plangerile si dilemele frecvente ale copiilor

/ / Modificat: 2013-06-30
Raspunsuri istete la plangerile si dilemele frecvente ale copiilor

Copilul mic este un mic plangaret din fire si are tot timpul nevoie de explicatii atunci cand se simte nedreptatit. Este greu pentru un prichindel de numai cativa anisori sa inteleaga de ce el nu poate avea aceleasi haine sau jucarii sofisticate ca ale altui copil de varsta lui sau de ce el trebuie sa se culce mai devreme decat ceilalti. Iata cum sa faci fata celor mai frecvente plangeri si dileme ale micutului, intr-un mod istet si constructiv pentru educatia lui.

"Eu de ce nu pot sa mananc fast-food sau dulciuri, iar X are voie?"

Una dintre cele mai frecvente dileme cu care se confrunta copilul mic este legata de alimentatie. Vede peste tot in jurul lui, la restaurant, in oras, la gradi, cum parintii dau altor copii sa manance tot soiul de preparate nesanatoase si pline de calorii, iar prichindelul tau nu ezita sa te intrebe de ce el nu are voie.

Multi parinti clacheaza in fata unei astfel de intrebari, insa exista un raspuns satisfacator si pe intelesul copilului, care-l va face sa priceapa de ce este atat de importanta mancarea sanatoasa.

Intreaba-l daca ii place sportul pe care il practica (sau o activitate fizica preferata). Probabil ca raspunsul va fi afirmativ. Explica-i ca pentru a fi foarte bun la acea activitate sportiva, are nevoie de multe vitamine si minerale care se gasesc in preparatele pe care el le consuma adesea si ca, probabil ca ceilalti copii nu sunt sportivi si de aceea mananca acele preparate.  

"De ce nu sunt la fel de bun la fotbal, baschet, volei precum ceilalti?"

Fiecare copil este unic, are forte si capacitati fizice proprii, iar prichindelul tau trebuie sa stie acest lucru. Nu toti copiii sunt la fel de puternici din punct de vedere fizic, dar nu inseamna ca sunt mai putini buni in ceea ce fac.

Explica-i ca si el poate fi foarte bun la sportul sau activitatea preferata, daca se antreneaza sau munceste un pic mai mult si cauta solutii inteligente pentru a reusi. Ajuta-l sa descopere tehnici si metode prin care sa-si perfectioneze abilitatile.  

"De ce X a primit mai multe cadouri decat mine?"

Intotdeauna cand vine vorba de darurile aduse de Mos Craciun, Mos Nicolae sau Iepuras, copilul are aceeasi dilema: de ce el a primit mai putine daruri sau altceva decat fratiorul lui sau alti copii? Pe langa faptul ca ii poti spune ca Mosul sau Iepurasul se gandeste intotdeauna la cadouri personalizate, pentru fiecare copil in parte, in functie de nevoi si talente, este momentul oportun sa ii amintesti si de obrazniciile pe care le-a facut pe parcursul anului si sa ii justifici cantitatea redusa de daruri si prin prisma faptului ca nu a fost foarte cuminte. Recomanda-i sa incerce sa fie mai cumintel si poate ca, in viitor, va primi mai multe cadouri!  

"De ce nu pot sa ma culc si eu mai tarziu, precum X?"

Explica-i micutului tau ca fiecare copil are nevoi proprii, iar el, la varsta si dezvoltarea lui, trebuie sa doarma de la ora x, pentru a creste mare si sanatos, precum alti copii mai maricei. Pentru a intelege mai usor, spune-i ca nu toti copiii sunt la fel.

De exemplu, explica-i ca daca fratele lui poarta ochelari, nu inseamna ca si el este obligat sa poarte, daca nu are nevoie de ei. Acelasi lucru este valabil si cu somnul. Fratele lui sau alti copii au nevoie de ore diferite de somn.  

Cu ce alte intrebari te-a mai "blocat" copilul tau si ce raspunsuri sau solutii istete ai gasit pentru a-l lamuri? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raspunsuri intrebari copii Intrebari copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre