Dezvolta creativitatea copilului tau!

/ / Modificat: 2010-03-22
Dezvolta creativitatea copilului tau!


 Copiii prezinta tendinta naturala de a fi creativi. Inca de la nastere, ei sunt observatori ageri si entuziasti, ce aduc fiecarui lucru pe care-l percep o interpretare si o expresie unica. Prin creativitate, ei gasesc calea cea mai naturala de a se exprima si de a cunoaste lucrurile din jurul lor.

Provocarea noastra, ca parinti, este de a-i ajuta sa-si mentina si sa-si dezvolte acest potential.

Ce este creativitatea si care este importanta sa in dezvoltarea copilului?

Creativitatea nu trebuie confundata cu talentul sau inteligenta. Creativitatea nu inseamna sa faci mai bine ceva decat faci altceva, ci mai degraba inseamna sa gandesti, sa explorezi, sa descoperi si sa-ti imaginezi.

Creativitatea nu este doar arta, muzica si teatru, ci fundamental, ea se refera la modalitatea de a gandi si de a procesa informatiile.

Dezvoltand potentialul creativ al copilului, il ajuti sa fie increzator in abordarea experientelor noi si provocatoare pe care viata i le ofera. In loc sa se teama si sa respinga astfel de experiente, copilul al carui potential a fost incurajat are abilitatea sa lanseze ipoteze, sa testeze si retesteze pana cand va obtine rezultatul mai bun.  

Cand sa incepi?

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Inca de foarte mici, copiii raspund la orice stimul din mediu – atingere, culoare, sunet si miscare. Deci nu exista o varsta specifica cand poti incepe sa incurajezi creativitatea copilului tau. Trebuie doar sa adaptezi activitatile creative la varsta acestuia.

Spre exemplu, primii pasi ii poti face chiar din prima zi de viata a copilului tau – picteaza-i camera, decoreaza-i patutul, pune jucarii in jurul lui, vorbeste-i cu blandete si manipuleaza-l cu dragoste. Comunica cu el din prima clipa si creaza o ambianta calda si armonioasa – astfel ii poti largi orizontul de cunoastere si de exprimare.

Cum sa incurajezi creativitatea copilului tau?

Creativitatea pretinde interactiune si comunicare. Poti incepe prin a observa cu atentie cum se joaca si ce-l intereseaza pe copilul tau. Vorbeste cu el despre obiectele care-i atrag atentia. Ajuta-l sa se joace cu ele si sa le manipuleze. Stimularea simturilor este foarte importanta. Nu e nevoie sa folosesti jucarii si materiale complexe. Cel mai simplu este sa-i acorzi oportunitatea copilului tau sa exploreze si sa cunoasca orice lucru prin atingere, miros, sunet sau prin culoare.

• Lumea este colorata! – ofera copilului tau obiecte si materiale de diverse culori si texturi pe care sa le poata explora - creioane, acuarele, plastilina pentru a-si putea exprima ideile si emotiile intr-o forma creativa.

• Comunica cu el! - Descrie si numeste obiectele pe care le manipuleaza sau pe care le priveste ca sa inteleaga despre lucrurile din jurul lui. Incurajeaza-l sa puna intrebari, oricat de naive ar parea pentru tine.

• Ajuta-l sa inteleaga despre emotii! – spune-i ca e fericit atunci cand zambeste sau ca e suparat sau trist atunci cand plange.

• Citeste-i povesti! Capacitatea de a-si construi o lume imaginara, populata cu personaje imaginare, este un semn al dezvoltarii rapide a abilitatii copilului tau de a pune la incercare limitele universului sau.

• Asculta muzica impreuna cu el! Danseaza! - Copiii adora muzica si miscarea. Ea ii energizeaza, dar ii si linisteste.

• Joaca-te! Jocul este principala activitate a copilului tau. Fiecare parinte trebuie sa se simta liber sa se joace cu copilul intr-o maniera activa care se potriveste temperamentului lui. In timp ce se joaca, copilul are posibilitatea de a retrai experiente, de a formula intrebari cu privire la lumea in care traieste si, mai presus de toate, isi poate pune in aplicare imaginatia.

Si nu uita!

Incurajeaza si raspunde pozitiv, fara sa critici si sa judeci exprimarile creative ale copilului tau.

Cel mai important lucru este sa impartasesti placerea de a interactiona cu el. Astfel, il ajuti sa-si construiasca o imagine de sine pozitiva,  sa aiba incredere in fortele proprii, sa fie ingenios si perseverent – atitudini care ii vor servi cel mai bine in confruntarea cu obstacolele si in rezolvarea problemelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Creativitatea copilului Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre