Cum inveti copilul sa ia decizii

/ / Modificat: 2018-08-28
Cum inveti copilul sa ia decizii

Ca si adultii, copiii iau o multime de decizii in fiecare zi: aleg cu ce jucarii sa se joace, ce sa manance, cum sa se poarte in diverse situatii, la ce sa se uite la televizor. Pe masura ce cresc, deciziile lor sunt mai importante si au un impact mai mare asupra vietii lor.

De aceea, a-i invata pe copii sa ia decizii intr-un mod sanatos ii ajuta sa devina mai responsabili si mai independenti.

Copiii invata sa decida treptat si sunt influentati de valorile si asteptarile celor din jurul lor. Una dintre tehnicile cele mai des folosite este prin imitarea persoanelor importante din viata lor, care, de cele mai multe ori, sunt parintii.

7 idei pentru a-ti ajuta copilul sa ia decizii

Daca vrei sa ajuti copilul sa invete cum sa ia decizii, iata cateva sugestii pe care le poti aplica inca de cand este foarte mic.

Da-i voie sa aleaga

Creeaza-i contextul sa poate alege: ofera-i alternative si lasa-l pe el sa decida. Iar tu accepta-i si, mai ales, respecta-i alegerea. Daca este foarte mic ii poti oferi doar doua alternative: "Vrei sa mananci cartofi sau mazare?", "Vrei sa iti pui ploverul pe tine sau il tii in mana?". Iar pe masura ce creste, ii poti da mai multe alternative. Apoi il poti incuraja pe el sa descopere optiunile posibile sa sa aleaga dintre ele.

Cere-i parerea atunci cand tu iei o decizie pentru tine

Implica-l pe cel mic in propriile tale alegeri. In felul acesta o sa vada propriul tau proces in luarea deciziilor. "Vreau sa ma apuc sa fac un sport. Si nu ma pot hotari: sa fac fitness sau dans? Tu ce crezi ca ar fi bine sa aleg?". Discuta cu micutul avantajele si dezavantajele fiecarei posibilitati si in felul acesta o sa invete cum sa evalueze si el singur fiecare optiune.

Fa legatura dintre alegere si consecinta

In functie de traznaile pe care le face, poti discuta cu micutul despre alegerea facuta de el si consecinta faptei lui: "Ce sa intampla daca te joci cu mingea in casa?", "Ce se intampla daca mananci prea multa ciocolata?".

Stabileste-o o "zona sigura" in care poate lua decizii si suporta consecintele

Daca este prescolar ii poti limita zona la hainele cu care se imbraca. Daca este scolar deciziile pot fi luate in legatura cu temele si proiectele de la scoala. Iar preadolescentii deja vor decide singuri liceul la care vor merge sau ce prieteni vor sa aiba.

Lasa-l sa faca greseli

Sigur, ca mama, este tentat sa iti protejezi micutul. Dar cele mai bune lectii sunt cele invatate din propriile alegeri gresite. Asa ca abtine-te sa intervii sau sa il judeci. Il poti sustine in schimb, incurajandu-l sa dea sens la ceea ce i s-a intamplat: "Ce poti invata din greseala asta?", "Ce ai aflat despre tine?".

Pune-i intrebari care sa il faca sa gandeasca

De exemplu, il poti intreaba-l care sunt motivele pentru care a ales ceva: "Ce te-a atras la jucaria aceasta?", "Din ce motive crezi ca aceasta este cea mai buna alegere?".

Invata-l care sunt pasii luarii unei decizii

Sa se gandeasca la ce optiuni are, apoi sa le evalueze, sa o aleaga pe cea mai buna si sa o puna in practica. Si, evident, sa suporte consecintele alegerii facute!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Decizii copii Independenta Independenta copii Dobandire independenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre