Studiu. Elevii laudati se concentreaza mai bine la ore decat cei care sunt criticati

/ / Modificat: 2020-02-10
Studiu. Elevii laudati se concentreaza mai bine la ore decat cei care sunt criticati

Laudele ii pot ajuta pe elevi sa se concentreze mai bine la ore. Asta arata un studiu recent, realizat in cadrul unor scoli din Statele Unite ale Americii.

Cercetarea sugereaza ca adolescentii sunt mai inclinati sa asculte de profesori si sa se concentreze asupra activitatii scolare daca sunt laudati.

Studiul, desfasurat pe o perioada de trei ani si pe un esantion de 2.536 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, inmatriculati la scoli de pe teritoriul Statelor Unite.

In jumatate dintre clasele desfasurate, profesorii au pus in aplicare un program comportamental in care elevilor li se comunica abilitatile sociale pe care ar trebui sa le puna in aplicare in timpul lectiilor si sunt recompensati pentru folosirea acestora.

La celelalte ore, profesorii au folosit masurile obisnuite de management al clasei.

Ce au descoperit cercetatorii

Cercetatorii, condusi de Paul Caldarella din cadrul Brigham Young University, Utah, au examinat numarul de declaratii laudative pe care le ofera profesorii, in comparatie cu numarul mustrarilor - raportul dintre lauda si mustrare (PRR) - si impactul acestui comportament asupra copiilor.

Concluziile, publicate in Educational Psychology, sugereaza ca in orele cu cel mai inalt raport dintre lauda si mustrare, elevii petrec un interval cu 20% pana la 30% mai lung acordand atentie profesorului sau activitatii de invatare, in comparatie cu cele unde PRR a fost la nivelul cel mai scazut.

Situatia a fost similara atat in timpul orelor obisnuite cat si a celor in care profesorii au aplicat programul comportamental.

Profesorii au tendinta sa dojenesca elevii  

"Din nefericire, cercetarile anterioare au aratat ca profesorii au deseori tendinta de a-si dojeni elevii pentru probleme de conduita intr-o masura egala sau chiar mai mare decat a-i lauda pentru comportament adecvat, deseori cu efect negativ asupra efectivelor de copii şi a comportamentului elevilor," a spus Paul Caldarella, citat de Press Association si preluat de Agerpres.

"Lauda este o forma de raspuns oferit de profesor, iar elevii au nevoie de aceasta reactie pentru a intelege felul in care trebuie sa se comporte si care anume conduita este apreciata de profesori," a mai precizat acesta.

Sursa: Agerpres

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre