Nu spune NICIODATA aceste 3 LUCRURI unui copil fricos

/ / Modificat: 2019-08-08
Nu spune NICIODATA aceste 3 LUCRURI unui copil fricos

Frica este o emotie instinctiva si datorita ei, fiinta umana a reusit sa supravietuiasca de-a lungul secolelor.

Frica este o reactie cerebrala care apare atunci cand persoana (sau animalul) simte ca este amenintata sau in pericol.

Atunci cand cineva simte frica, genereaza mult cortizol in corp, deoarece intra intr-o stare de lupta sau zbor, in caz ca este necesar sa reactioneze rapid.

Atunci cand o persoana simte frica, pulsul se accelereaza, o face sa isi doreasca sa fuga, sa lupte impotriva a ceea ce o sperie sau exista oameni care raman imobilizati. Toate acestea reprezentau o forma de supravietuire.

Teama care nu este controlata poate fi o problema

Frica poate deveni o problema atunci cand devine fobie sau cand nu poate fi controlata. Daca acest sentiment este greu de controlat de catre un adult, imagineaza-ti cum este pentru un copil!

Frica este mai frecventa la copiii intre 3 si 7 ani si cu cat sunt mai mici, cu atat este mai dificil sa diferentiezi ceea ce este real de ceea ce se intampla in mintea lui. Nu le este usor sa inteleaga lucrurile care se intampla in mediul lor si sunt inca in proces de a intelege propriile emotii (si pe cele ale altora).

Exista cateva fraze care sunt interzise si pe care nu trebuie sa i le spui niciodata unui copil atunci cand ii este frica, dupa cum spune psihologul Maria Jose Roldan.

Cand copiii simt aceasta emotie puternica, au nevoie ca ea sa fie validata de catre parintii lor sau de catre persoanele care ii insotesc in acel moment. Ei trebuie sa stie ca ceea ce simt este normal, de ce simt si ce pot face pentru a nu mai simti acea teama care ii paralizeaza.

In calitate de parinti sau adulti, este de datoria ta sa-i validezi emotiile copilului si sa-i transmiti liniste, astfel incat sa poata gestiona acele emotii. Exista multe temeri pe care le au micutii din intreaga lume, cum ar fi: apa, monstri, furtuni, intuneric etc.

Nu spune niciodata aceste lucruri copilului tau daca ii este frica

1. Nu trebuie sa-ti fie frica

Normal ca ceea ce doresti este ca micutului tau sa nu ii fie frica, dar nu ii poti spune sa nu-i fie. Asta nu il va face sa se simta in siguranta automat, chiar daca ii repeti de multe ori. Frica este o emotie naturala de supravietuire a mintii si poti invata sa o controlezi sau sa o depasesti, dar nu poti "inceta sa-ti fie frica in acel moment."

Mai bine ii spui ca este curajos, pentru ca asa se va simti mai pregatit sa depaseasca acea frica.

2. Nu este asa de rau

Niciodata nu desconsidera teama pe care o simte copilul tau. Daca pentru tine este ceva nesemnificativ, pentru el este ceva rau. Chiar daca teama pe care o simte provine de la ceva fara prea mare relevanta (cum ar fi o figura intunericul din dormitorul sau). Dar ignorarea a ceea ce simte micutul tau nu-l va face decat sa inteleaga ca emotiile sale nu sunt importante pentru tine si va incepe sa le suprime. Acest lucru, pe termen lung, poate provoca probleme emotionale mai severe.

3. Nu fi las

Nu face niciodata copilul sa se simta ridicol, deoarece ii este frica de ceva si nu este bine sa razi de el pentru asta. Ti-ar placea sa rada cineva de tine, pentru ca iti este frica de ceva anume? Ceea ce are nevoie este sa-i validezi emotia si sa fii alaturi de el, sa-i oferi strategii de rezolvare, indiferent de frica pe care ar avea-o in acel moment.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica Frica copii

Articole recomandate

Citeste si despre