Cum sa ajuti un copil cu nevoi speciale sa isi faca prieteni

/ / Modificat: 2018-10-31
Cum sa ajuti un copil cu nevoi speciale sa isi faca prieteni

Cineva spunea ca prietenia si dragostea sunt cele mai bune terapii de vindecare. Ca oameni, ne dorim prieteni – persoane cu care sa interactionam si cu care sa ne impartasim emotiile si sentimentele. Si acest lucru este valabil si in cazul copiilor cu nevoi speciale.

Ei isi doresc sa se simta inclusi, isi doresc sa aiba in preajma oameni care sa ii iubeasca neconditionat. Sigur, este perfect normal pentru ca un copil sa isi doreasca prieteni, insa pentru un copil cu nevoi speciale, sa lege prietenii adevarate poate fi destul de greu.

Cu ajutorul tau insa, copilul poate sa depaseasca provocarile care vin in acelasi timp cu nevoile speciale si poate sa construiasca relatii de prietenie puternice, care sa dureze o viata.

Provocarile carora trebuie sa le faca fata un copil cu nevoi speciale atunci cand vrea sa lege prietenii

Dezvoltarea unei relatii de prietenie trebuie sa fie intotdeauna o prioritate pentru copilul tau cu nevoi speciale si desi acest lucru pare usor, adesea este dificil pentru parinti sa isi faca timp sa isi ajute copilul sa lege prietenii si asta din cauza multiplelor solicitari (vizite la medici si programari la terapeut, de exemplu) care exista atunci cand ai grija de un copil cu nevoi speciale.

Iata cateva dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata un copil cu nevoi speciale atunci cand vrea sa lege prietenii cu alti copii:

Lipsa oportunitatii - copiii cu nevoi speciale au sanse limitate ca numar de a interactiona cu altii, in special daca urmeaza cursuri de educatie speciala. Lipsa oportunitatii duce adesea la izolare si sporeste riscul instalarii depresiei.

Dificultati de comunicare – unii copii cu nevoi speciale au probleme de comunicare, ceea ce ingreuneaza formarea prieteniilor

Nu au suficient sprijin – in unele cazuri, au foarte putin sprijin pentru a se putea implica in activitati sociale. Unii copii au nevoie de ajutorul altcuiva, sau chiar de ajutorul echipamentelor si device-urilor pentru a putea socializa si a intemeia o relatie de prietenie

Modalitati diferite de a relationa – copiii cu nevoi speciale se exprima diferit de ceilalti, cee ace poate fi un impediment in formarea prieteniilor; adesea copiii cu nevoi speciale sunt considerati in mod eronat ca fiind lipsiti de empatie, doar pentru ca au probleme in procesarea senzoriala sau pentru ca nu pot sa raspunda in acelasi mod ca ceilalti

Lipsa de incredere in propria persoana – este o problema obisnuita a copiilor cu nevoi speciale care isi fac griji in privinta modului in care sunt perceputi de altii, ceea ce ii poate face sa fie retrasi si sa evite formarea unei prietenii.

Beneficiile prieteniilor pentru copilul cu nevoi speciale

In ciuda provocarilor care trebuie depasite, prieteniile sunt esentiale pentru starea de bine a copilului tau cu nevoi speciale; prieteniile ofera beneficii fizice, emotionale si psihologice, cum ar fi faptul ca:

Ii invata abilitati de viata esentiale – schimbarile de dezvoltare cele mai importante au loc atunci cand copiii sunt inca mici, chiar si in cazul celor cu nevoi speciale. Prieteniile pot contribui la a incepe procesul de dezvoltare si a da copilului abilitatile de care are nevoie in viata.

Reduc riscul depresiei si a agresiunilor – riscul depresiei este crescut in cazul copiilor care sufera de afectiuni precum autismul, Asperger, sau au alte nevoi speciale, pentru ca adesea trebuie sa faca fata tachinarilor, care agraveaza depresia, mai ales atunci cand sunt singuri. Legarea unor prietenii scade riscul aparitiei de depresie si le ofera o persoana care sa le stea alaturi, diminuand riscul agresiunilor si al bullyingului.

Incurajeaza stabilirea de legaturi in afara familiei – ceea ce mareste cercul social al copilului cu nevoi speciale si pentru ca de obicei orice copil tinde sa copieze comportamentul semenilor, de cele mai multe ori legaturile de prietenie din afara familiei ofera experiente pozitive care ajuta un copil timid si introvertit sa se dezvolte.

Il ajuta sa se adapteze – prieteniile, mai ales cele ce se leaga cu copii dezvoltati normal, ii pot ajuta pe copiii cu dizabilitati sa se adapteze mai bine si mai usor la experientele si lumea din jurul lor.

II imbunatateste sanatatea – studiile au relevat faptul ca sprijinul social si prieteniile imbunatatesc starea generala de sanatate, scad nivelul de stress, reduc problemele de imunitate si diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Alte beneficii pot include cresterea increderii de sine, eliminarea sentimentelor de singuratate, ridicarea nivelului de fericire si sprijinul pe care prieteniile il pot oferi pentru a trece cu bine peste evenimente si situatii traumatizante traite de copilul cu nevoi speciale.

Strategii pentru a facilita dezvoltarea legaturilor de prietenie

Viata unui parinte de copil cu nevoi speciale poate fi adesea haotica, asa ca va trebui sa prioritizezi prieteniile copilului tau; cu putin timp si munca si poate cu cateva schimbari in viata voastra de familie, este posibil sa gasesti prieteni care sa ii faca viata mai buna copilului tau.

Acorda atentie intereselor copilului – si speculeaza-le. Multe prietenii au la baza interese comune. Daca prichindelului tau ii plac sporturile, inscrie-l la astfel de activitati de grup, de exemplu.

Invata-l cum sa fie un bun prieten – pentru ca s-ar putea sa aiba nevoie de ajutorul tau. Poate ca cel mic nu stie care sunt regulile de joaca, dar poti sa i le explici si poti sa ii arati si atunci cand le deprinde, poti sa il aplauzi.

Invita-i colegii de scoala acasa – copilul tau se simte cel mai bine la el acasa, asa ca invita-i colegii la voi, pentru a-i permite sa cunoasca persoanele intr-o atmosfera familiara.

Nu restrictiona prieteniile in functie de varsta – pentru ca varsta nu conteaza cand vine vorba de formarea de noi prietenii, iar pentru copiii care au intarzieri in dezvoltare, prieteniile cu copii de aceiasi varsta nu sunt intotdeauna reusite.

Lasa-l sa interactioneze cu varste diferite, unor copii le va face placere fie ca un frate mai mare pentru cei mici si le va da un simt al raspunderii. Un prieten de familie, o matusa sau un unchi ar putea deveni mentori ai copilului tau cu nevoi speciale, asa ca fii deschisa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sentimente mamici copii nevoi speciale

Articole recomandate

Citeste si despre