Cum linistesti copilul dupa ce a visat urat?

/ / Modificat: 2010-11-19
Cum linistesti copilul dupa ce a visat urat?

Cosmarurile sunt frecvente si extrem de inspaimantoare pentru copii. Se trezesc speriati din somn si nu stiu ce sa faca pentru a controla situatia. Incep sa tipe si sa planga, iar parintii cedeaza acestei reactii si ii iau sa doarma cu ei. Exista metode mai eficiente prin care sa calmezi micutul dupa ce viseaza urat decat aceea de a-l invata sa doarma cu tine. In plus, este important sa il ajuti sa isi depaseasca temerile!

Daca il inveti pe copil sa doarma in pat cu voi de fiecare data cand viseaza urat este posibil sa se obisnuiasca astfel si sa nu mai vrea sa prea doarma in patul lui. Odata ce i-ai dat un deget iti va lua toata mana si va face tot posibilul pentru ca somnul de fiecare seara sa fie alaturi de voi, parintii.

Iata cateva metode mai sigure si mai eficiente pentru a calma starile tensionate si temerile copilului dupa un vis urat.

Tine-l in brate!

Atunci cand auzi ca tipa fugi repede la el in camera, ia-l in brate strans si mangaie-l. Primul lucru de care are nevoie copilul dupa un cosmar este un mediu in care sa se simta in siguranta. Si unde mai bine decat in bratele parintilor?

Spune-i vorbe induiosatoare!

Spune-i ca il iubesti, ca mami e acolo cu el, ca el e puiutul tau cel drag si scump si alte astfel de apelative care sa il ajute sa se calmeze si sa isi dea seama ca visul urat s-a sfarsit si ca acum e pe maini sigure. Foloseste un ton calm si prietenos!

Nu folosi expresia "este doar un vis, nu e real"!

Copii de 3-4 ani nu stiu sa faca diferenta intre vis si realitate. Daca ii spui ca este un vis urat si ca nu are ce sa ii faca nu il ajuti. Pentru el trairile sunt foarte reale si extrem de profunde, iar ceea ce ii spui nu il va calma. Deci, nu deprecia ceea ce simte si nici nu ignora acest lucru. Empatizeaza cu el, spune-i ca monstrii au plecat, au fost alungati si ca nu ii mai fac rau!

Ajuta-l sa vorbeasca despre vis!

Dupa ce s-a mai calmat un pic si se simte in siguranta, poti incerca sa vorbesti cu el despre ce anume a visat. Totusi, daca nu vrea sa vorbeasca despre el nu il obliga. Poti incerca subtil sa ii spui ca tu esti acolo langa el si ca daca ii spui ce a visat il poti ajuta sa invinga monstrii care il sperie si sa ii alunge mai usor.

Asigura-l ca nu i se intampla numai lui!

Copilul se va simti mai conofortabil daca ii vei explica ca si alti copii trec prin acesste trairi si ca nu e singurul care viseaza urat. Spune-i ca toata lumea viseaza si ca uneori ele sunt suparatoare, inspaimantatoare si ca par atat de reale, deci este normal si firesc sa reactioneze astfel.

Foloseste-ti imaginatia!

Daca micutul tau pare sa fie mai speriat decat crezi, foloseste-ti imaginatia si spune-i ca il faci tu sa dispara pe monstru. Ia un spray sau un alt obiect si prefa-te ca il alungi. Apoi, uitati-va impreuna sub pat sau in dulap pentru a confirma faptul ca mosntrul a plecat.

Ajuta-l sa adoarma la loc!

Nu va fi usor, dar trebuie sa ii asiguri un mediu confortabil in care sa adoarma: o luminita aprinsa, muzica lui preferata data foarte incet pe fundal, ba chiar sa stai tu cu el pana ce adoarme la loc. Da-i sa tina in brate animalutul de plus sau jucaria favorita! Cat stai cu el, vorbeste-i despre visele frumoase pe care doresti sa le aiba: despre printi si printese, zane si feti-frumosi etc. Saruta-l pe frunte si cand simti ca a adormit, iesi incetisor din camera.

Foloseste-te de povesti sau desene!

Daca stii ca micutul tau se sperie foarte tare atunci cand viseaza urat, spune-i o poveste in care un copil invata sa depaseasca frica de vise urate si cum o face. Este un mod prietenos si apropiat varstei lui prin care intelege cum sa reactioneze in astfel de momente si ca nu e cazul sa se sperie foarte tare.

Vorbeste cu micutul tau despre cosmaruri a 2-a zi!

Implica-te in discutii despre vise urate si cosmaruri cu copilul tau. Explica-i ce sunt ele, de ce apar si cum pot fi ele depasite si vorbiti despre ce a mai visat el. Daca iti spune ca a visat ca il musca un catel, atunci explica=i ca asta este teama lui si de aceea viseaza astfel. Atunci cand va depasi aceasta frica, va dormi mai bine, iar cosmarul acela nu va mai aparea niciodata. Te poti folosi de aceasta discutie, pentru a-l ajuta sa isi depaseasca temerile.  Va fi dornic sa o faca daca asta il va ajuta sa nu mai aiba visele acelea urate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmaruri copii Frica la copii Teama la copii

Articole recomandate

Citeste si despre