Ce mesaje ascund desenele copilului tau

/ / Modificat: 2018-08-27
Ce mesaje ascund desenele copilului tau

Sunt multe ocazii in viata copilului tau cand s-ar putea ca el sa nu doreasca sau sa nu stie sa iti spuna ce simte si desi acest lucru este de inteles pentru tine ca adult, nu inseamna ca nu este frustrant sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a intelege starea emotionala a copilului tau si totusi sa nu reusesti.

Specialistii in sanatate mentala folosesc arta ca mediu pentru a intelege mai bine ce simt micii lor pacienti si pentru a deslusi din sentimentele pe care copiii nu le pot exprima in cuvinte. Facand acest lucru, ei au descoperit ca si cei mai talentati copii folosesc aceleasi subiecte si culori in desenele lor atunci cand trec prin anumite stari psihologice.

Cum interpretezi desenele copilului tau

Daca juniorului tau ii place sa deseneze atunci ai o sansa de a interpreta ceea ce simte prin desenele sale, asa ca iata cateva modele de desene care ar putea sa iti ofere un raspuns cu privire la temerile, sperantele si personalitatea copilului tau:

Ce inseamna cand copilul deseneaza monstri

desen-monstri

In general vampirii si monstri sunt personaje puternice. Daca un astfel de personaj este in centrul desenului celui mic, acest lucru poate insemna ca isi doreste sa fie perceput ca fiind puternic, insa poate semnifica si ca are anumite probleme de anxietate.

Ia in considerare si ce i s-a spus copilului sa deseneze, daca trebuia sa deseneze o persoana si el a desenat un monstru, acest lucru ar putea semnifica faptul ca prichindelul tau se vede pe sine intr-o lumina negativa. Daca copilul deseneaza din placere, un monstru ca personaj central al lucrarii sale poate reprezenta dorinta sa de a fi perceput ca fiind puternic si intimidant.

Ce inseamna cand copilul deseneaza case

desen-casa

Imaginea unei case este una dintre primele imagini pe care copiii le deseneaza si in general atunci cand deseneaza casa ei iti ofera propria lor perspectiva asupra caminului lor. Casele pot reprezenta stabilitate si structura, insa pentru copiii care provin din medii in care experientele familiale au fost problematice, o casa poate insemna o inchisoare.

Pe masura ce copilul creste, va adauga din ce in ce mai multe detalii casei pe care o deseneaza, transformand-o dintr-un model bidimensional intr-unul 3D.

Un copil de 6 ani va desena o casa patrata cu un acoperis in forma de triunghi, in timp ce un adolescent va desena un model mai complex al casei. Adolescentii care deseneaza casele in doua dimensiuni pot fi afectati emotional si pot sa sufere de anumite traume, ce ii impiedica sa se dezvolte din punct de vedere psihologic.

Daca te uiti cu atentie la tipul de casa desenat de copilul tau, s-ar putea sa afli lucruri neasteptate despre personalitatea sa. De exemplu multe ferestre semnifica o deschidere catre comunicare, dar si dorinta celui mic ca altii sa vada ce se petrece in casa lui.

Copiii care au relatii sanatoase cu cei din jur vor desena o casa cu o usa la intrare, in timp ce aceia care sunt mai retrasi si nu au multe relatii s-ar putea sa nu deseneze deloc o usa. Cu cat mai multe detalii are o casa desenata cu atat mai mult inseamna ca acel copil are o viziune pozitiva asupra caminului si familiei sale.

Ce inseamna cand copilul deseneaza soare

desen-soare

Daca micutul tau deseneaza un cerc galben si zambitor pe post de soare poate sa insemne ca este fericit si multumit, insa nu toti copiii deseneaza soarele la fel.

Un soare desenat partial in coltul paginii poate indica semne de anxietate in special in privinta unei figure autoritare din viata celui mic, iar un soare printre nori ar putea sa indice sentimente de depresie.

Ce inseamna cand copilul deseneaza un curcubeu

Atunci cand curcubeul apare in desenele copilului tau, acest lucru semnifica in general faptul ca cel mic este fericit si ca are sentimente pozitive pentru lumea care il inconjoara.

desen-curcubeu

Ce inseamna cand copilul isi deseneaza familia in ipostaze sumbre

Majoritatea copiilor isi deseneaza familia tinandu-se de mana pe un camp verde sau pe un curcubeu, insa atunci cand acest desen inocent si colorat se transforma intr-un tablou ce portretizeaza o tragedie, trebuie sa iti pui cateva semne de intrebare.

interpretare-desene-copii

Cand un copil isi deseneaza mama scotand flacari pe nas sau tatal inecandu-se in piscina, nu trebuie sa treci peste spunand ca este pur si simplu un desen fara importanta. Psihologii sunt de parere ca cei mici ajung sa deseneze astfel de lucruri atunci cand se tem sa nu isi parda mama, tatal sau orice alt membru al familiei, intr-o maniera tragica. Pe langa desene infricosatoare, cei mici pot avea si cosmaruri sau ar putea suferi de anxietate de separare cand vine vorba de un membru al familiei pe care se teme sa-l piarda.

Se mai intampla ca cei mici sa isi deseneze urat parintii sau bunicii fiindca au acumulat niste sentimente negative in ceea ce ii priveste. In aceste cazuri, cel mai bine este sa incerci sa discuti cu copilul tau, pentru a afla ce problema il apasa atat de tare.

Ce inseamna cand copilul deseneaza cu o singura culoare

Desi are penarul plin de carioci si creioane colorate, copilul tau prefera sa foloseasca o singura culoare atunci cand deseneaza. Ei bine, culoarea pe care cel mic o foloseste preoponderent in desenele sale, ne poate da indicii despre starea sa emotionala, spun psihologii.

desen-o-culoare.

Albastru poate sugera ca cel mic sufera de depresie, in timp ce rosu este de cele mai multe ori asociat cu furia. Desigur, exista si exceptii cand cel mic prefera sa deseneze cu o singura culoare fiindca, pur si simplu, ii place culoarea respectiva. Ar trebui sa te ingrijorezi, insa, cand copilul tau incepe sa deseneze doar cu negru sau gri, fiindca poate inseamna ca cel mic are daltonism sau ca poate avea probleme neurologice ori ca trece printr-o trauma emotionala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desenat copii Personalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre