Cand si cum ii spui copilului ca esti insarcinata

/ / Modificat: 2017-10-04
Cand si cum ii spui copilului ca esti insarcinata

Familia voastra se mareste cu un nou membru, veste care pe tine si pe partenerul tau va bucura nespus. Insa pe el, pe primul nascut, centrul Universului vostru, cel care primeste toata atentia, aceasta veste s-ar putea sa il tulbure. Ce se va intampla in rolul de frate mai mare? Oare va crede ca nu va mai primi aceeasi atentie de la parinti? Cum il pregatesti pe copilul cel mare pentru aceasta mica revolutie?

Modalitatea in care ii vei da vestea cea mare depinde de varsta si de temperamentul micutului tau. Cand vrei sa il anunti pe prichindel ca urmeaza sa aiba un fratior sau o surioara, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri!

Cand este bine sa ii dai vestea?

Vestea venirii pe lume a unui nou membru in familie nu trebuie sa o impartasesti nici prea devreme, dar nici prea tarziu cu fratele cel mare, daca acesta este la o varsta la care sa inteleaga ce se intampla.

Nu este indicat sa ii spui de la primele semne de sarcina. Ideal ar fi sa astepti pana la prima ecografie si sa ii arati prima imagine cu fratiorul sau surioara lui.

Nu astepta nici pana in ultimele luni de sarcina, pentru ca poate fi prea putin timp ca sa se obisnuiasca cu vestea, va fi luat prin surprindere de bebelus. Important este ca in momentul in care te hotarasti sa ii spui copilului ca va avea un nou partener de joaca, sa ii dai vestea intr-o nota pozitiva. Atat tu, cat si partenerul tau trebuie sa fiti cu zambetul pe buze. In acelasi timp, nu uita sa il reasiguri de toata dragostea pe care i-o purtati, de faptul ca nu se va schimba nimic in relatia voastra de parinte-copil. Spune-i ca dragostea pe care o poarta un parinte copilului sau este infinita si ca nu poate sa fie luata de nimeni.

Cum spui copilului ca esti insarcinata, in functie de varsta

un copil mai mic de 18 luni: nimic din ceea ce ii vei spune nu il va face sa inteleaga mai bine ca va avea un fratior sau o surioara decat in momentul in care bebelusul va sosi acasa. Pentru copiii de aceasta varsta nici nu prea este nevoie de un anunt, ei vor fi pusi direct in fata faptului implinit, insa ii poti vorbi dinainte, sa stie ca in curand un bebe mic va sosi in familie;

 un copil in varsta de 2 ani: un copil aflat in jurul varstei de 2 ani nu prea va intelege ca in burta mamei lui exista un fat care se dezvolta si care se va naste in curand. Insa este important sa ii vorbesti despre sarcina imediat ce incepi sa ai dovezi ca sa ii si arati: burtica, o ecografie cu fratiorul lui, pentru ca asa va avea sens si pentru el, va intelege ce se intampla.

Daca te simti rau, ai greturi, esti foarte obosita si inca nu vrei sa ii spui de sarcina, dar el te intreaba ce este cu tine, spune-i doar ca nu te simti bine. Nu atribui simptomele negative cu sarcina, pentru ca este posibil ca micutul sa dea apoi vina pe fratiorul lui pentru faptul ca nu te joci cu el, ca nu esti intr-o dispozitie buna.

Cand esti pregatita sa ii dai vestea, alege un moment in care copilasul tau este relaxat si raspunde-i la toate intrebarile pe care ti le pune. Ideal este sa fie prezent si tatal la discutie.

• un copil de 3-4 ani: cand ai un copilas care merge la gradinita, stie sa comunice si intelege ce se intampla in jurul lui, asteapta pana cand trece primul trimestru de sarcina ca sa ii dai vestea, fiindca este perioada cand riscul de avort spontan scade foarte mult. Daca ii spui prea devreme ca esti insarcinata, risti sa se creeze o situatie dureroasa in cazul in care, din diverse motive, vei pierde sarcina

Este, de asemenea, o idee buna sa astepti pana cand sarcina devine vizibila. Vazandu-ti burtica, micutului ii va fi mai usor sa isi imagineze ca acolo este "casuta" viitorului sau fratior. Odata ce i-ai impartasit copilului vestea, este important sa dai vestea cea mare si celorlalti membri ai familiei, pentru ca un copil nu va pastra un asemenea secret. De asemenea, nu face greseala sa le spui membrilor familiei inainte sa ii spui copilului cel mare despre sarcina ta. Nu ar pica deloc bine ca el sa afle din intamplare, de la altcineva, ca mami si tati ii fac un fratior fiindca ar putea sa se simta tradat.

• un copil mai mare de 4 ani: copiilor trecuti de varsta de 4 ani este bine sa le spui despre sarcina in momentul in care iti creste burta sau dupa ce ai facut o ecografie. Inarmeaza-te cu multa rabdare si raspunde-i la toate intrebarile referitoare la fratiorul sau la surioara lui, pentru ca este posibil sa aiba o sumedenie. Va fi curios in legatura cu multe aspecte, iar tu si sotul tau va trebui sa stiti sa ii raspundeti la toate.

Gelozia, o reactie normala

Daca in cazul in care ai un copil mai mic de 2 ani reactiile de gelozie sunt mai putin probabile, in cazul celor trecuti de aceasta varsta exista sanse mari sa apara. Nu iti face prea multe griji, pentru ca gelozia este o reactie fireasca in momentul in care unicul copil al familiei afla de venirea pe lume a unui fratior. Trebuie sa ii explici ca el va avea parte in continuare de toata afectiunea, iubirea, atentia si sprijinul vostru. De obicei aceasta gelozie va disparea in mod natural, mai ales dupa ce vei aduce bebelusul acasa si fratele cel mare va vedea ca ii acorzi atentie in continuare. Oricum, o sa isi doreasca si el sa te ajute cu bebelusul si va trebui sa ii dai cate o sarcina mica, sa se simta important. Daca fratele cel mare are deja 6-7 ani si isi exprima dorinta de a te ajuta cu mezinul, nu refuza acest lucru. Astfel incep sa se creeze si primele legaturi intre ei.

Daca totusi observi ca sentimentele de gelozie nu dispar, ca fratele cel mare se inchide in el, ca devine mai irascibil sau mai plangacios, poti lua cateva masuri. Incearca sa nu hranesti bebelusul in preajma lui si sa nu il alinti doar pe cel mic, atunci cand sunteti cu totii. Pune accent pe avantajele pe care le are el, in comparatie cu cele ale bebelusului.

O alta strategie pe care o poti aborda este sa ii acorzi mai multe privilegii, ca de frate mai mare: il lasi sa stea mai mult la desene animate in weekend sau ii citesti o poveste intr-o seara, inainte de culcare, timp in care sotul tau va sta cu bebelusul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri A doua sarcina Anunt veste sarcina Pregatire copil fratior

Articole recomandate

Citeste si despre