Putem preveni rivalitatea si certurile intre frati?

/ / Modificat: 2017-10-12
Putem preveni rivalitatea si certurile intre frati?

Cand suntem intrebati despre fericire, raspunsul pe care il dam cei mai multi dintre noi este acela ca o familie numeroasa este cea care aduce adevarata fericire si implinire. Insa adevarul este un pic diferit, pentru ca o familie in care sunt multi copii este si o familie in care pot aparea oricand certuri si rivalitati intre frati.

Multe sunt motivele care pot isca o galceava intre frati, indiferent de diferenta de varsta dintre ei. Daca tii cont de sfaturile urmatoare, vei sti cum sa previi geloziile, certurile si rivalitatile intre copiii tai, astfel incat aceste episoade sa se petreaca din ce in ce mai rar.

Batalia pentru locul 1

Copiii se pot afla intr-o continua stare de rivalitate pentru a le arata parintilor ca ei sunt cei mai buni, pentru ca unul dintre ei se poate simti inferior celuilalt si vrea sa il depaseasca, pentru ca li se pare ca parintii ii acorda atentie mai multa celuilalt frate. Pentru ca riscul de a aparea rivalitati intre copii sa fie cat mai mic, este important ca parintii sa nu aiba comportament preferential fata de niciunul dintre prichindei si sa se poarte la fel cu fiecare.

Planificarea unor activitati de familie in care sa se tina cont de preferintele tuturor copiilor este, de asemenea, foarte importanta. Pentru a fi armonie in familie, nu trebuie ca parintii sa inceapa sa faca comparatii intre copii, pentru ca fiecare dintre ei este unic, are calitatile si defectele sale si trebuie sa fie iubit neconditionat.

In momentul in care afli ca va veni un nou membru in familie, vorbeste-i copilului sau copiilor despre asta, pregateste-i pentru sosirea celui mai nou fratior.

Nu face din fratii mai mari bone

O greseala pe care o fac familiile in care exista mai multi copii este aceea de a-l pune pe fratele cel mare sa se joace cu cei mai mici ori sa aiba grija de ei. Ceea ce trebuie sa inteleaga parintii este ca nu trebuie sa il oblige pe cel mai mare dintre frati sa aiba grija de cei mici, ci sa ii spuna ca este frumos sa faca asta, dar sa il lase pe el sa aleaga momentul. De asemenea, pentru a evita certurile, parintii trebuie sa ii invete pe cei mici sa isi imparta jucariile intre ei.

Nu-l obliga pe fratele mai mare sa cedeze

Daca doi frati se cearta, nu este indicat sa il obligi pe cel mai mare sa cedeze, pentru ca el se va simti acuzat pe nedrept, ceea ce se poate intoarce atat impotriva ta, pentru ca nu va mai dori sa comunice cu tine, dar il poate face sa se poarte urat cu fratiorul sau cu surioara lui, atunci cand nu esti de fata.

Creeaza spatiu suficient

Dispute pot aparea si din cauza spatiului, pentru ca un copil are nevoie de spatiu personal. In cazul in care nu ai posibilitatea sa faci o camera pentru fiecare copil, ideal este sa imparti spatiul din camera lor, astfel incat fiecare sa stie care este patratica lui, ca sa nu mai existe motive de cearta.

Da-le un exemplu pozitiv

Cercetarile arata ca in familiie in care exista armonie intre parinti, sunt si certuri mai putine intre frati. Acest lucru se explica prin faptul ca micutii invata din comportamentul adultilor, iar atunci cand ei vad pe mami si pe tati ca ridica tonul unul la altul si se cearta din diferite motive, vor considera ca acesta este un comportament firesc si, ca atare, se vor purta si ei la fel. Parintilor le va fi mult mai greu sa explice de ce nu este bine ca fratii sa se certe intre ei, pentru ca ei nu au dat un exemplu pozitiv.

Pedepse, dar pentru toata lumea

In cazul in care cearta s-a transformat intr-un scandal in toata regula, poate fi cazul sa aplici si mici pedepse in urma carora cei mici sa invete ceva. Atentie, insa, pedeapsa trebuie sa fie una pe masura faptei. Nu trebuie sa ii vorbesti copilului pe un ton rastit, nici sa folosesti violenta fizica sau verbala.

Important de stiut este ca pedepsele trebuie sa fie aplicate tuturor celor implicati, nu numai copilului care a inceput cearta, pentru ca, in final, cu totii au gresit. Nu trebuie sa iei partea niciunuia dintre frati, ci trebuie sa ii faci sa inteleaga ca au gresit. Astfel, eviti si un posibil moment de gelozie intre frati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri copii Rivalitate frati Certuri frati

Articole recomandate

Citeste si despre