Cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte abilitati sociale

/ / Modificat: 2021-06-17
Cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte abilitati sociale

Putine lucruri sunt mai frustrante decat sa iti vezi copilul chinuindu-se sa isi faca prieteni sau luptandu-se cu anumite probleme sociale.

Inainte de a-l convinge pe copilul tau sa se implice in activitati cu alti copii, este important sa afli ce il impiedica sa isi faca prieteni si sa socializeze. In primul rand, incearca sa afli care este problema vorbind direct cu el. Intreaba-l simplu daca prefera sa petreaca timp in camera, facand activitatile care ii aduc bucurie (sa citeasca, sa deseneze, sa cante, sa danseze etc.) sau intampina anumite probleme cand interactioneaza cu alti copii si de aceea prefera sa stea singur.

In al doilea rand, este indicat sa vorbesti cu cadrele didactice, pentru a afla care este comportamentul lui la gradinita ori la scoala. Pentru a sti cum sa il ajuti sa socializeze mai mult, trebuie sa afli de ce copilul petrece atat de mult timp singur.

Este timid sau anxios in jurul altor copii? Este agresat la scoala? Prezinta semne de suparare emotionala? Ii este greu sa se integreze? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa gasesti raspunsuri pentru a-l putea ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte abilitatile sociale si sa petreaca mai mult timp in preajma altor persoane.

Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa interactioneze mai usor cu alti prichindei.

Ofera-i un model de buna practica

Este important sa fii constient de felul in care interactionezi cu ceilalti cand copilul tau este in preajma. Este bine cunoscut faptul ca cei mici imita ceea ce vad la parinti sau la adultii din jurul lor, de aceea este util pentru ei sa vada ce inseamna interactiunea cu ceilalti. Abilitatile sociale se dezvolta si se imbunatatesc pe parcursul intregii vieti, insa anii copilariei sunt esentiali.

Drept urmare, este indicat sa il incurajezi pe copilul tau sa vorbeasca cu ceilalti prichindei cand mergeti in parc, de pilda. Sa se joace impreuna cu mingi de fotbal, sa imprumute si celorlalti jucariile lui si sa invete ce inseamna sa faca parte dintr-o echipa. Discutiile cu parintii celorlalti copii din parc l-ar putea ajuta sa inteleaga ca interactiunea este simplu de realizat si astfel sa aiba initiativa si sa incerce sa comunice cu ceilalti.

Incurajeaza contactul vizual

Pentru a-si depasi timiditatea si a socializa cu mai multa usurinta, este bine ca cel mic sa poata sa-si exprime liber parerile, indiferent cine este interlocutorul. Drept urmare, il poti incuraja sa vorbeasca liber cu adultii din jur si sa invete sa se uite in ochii acestora. Contactul vizual ajuta la intarirea stimei de sine si contribuie la eficienta comunicarii. Uneori, copiii au nevoie de multa practica pentru a ajunge sa isi priveasca in ochi interlocutorii. Concursurile de „holbat“ ar putea sa ii ajute sa depaseasca aceasta provocare. Joaca-te impreuna cu el de-a privitul in ochi, castigator fiind cel care poate mentine contactul vizual cat mai mult timp. De asemenea, este indicat sa te uiti in ochii celui mic atunci cand ii citesti povesti sau, pur si simplu, cand vorbesti cu el si sa il rogi sa faca acelasi lucru.

Ofera-i cadrul perfect sa interactioneze cu altii

Activitatile sociale sunt importante pentru copii. Ofera-i celui mic expunerea la evenimente si activitati care sa ii ofere posibilitatea de a interactiona cu diferite tipuri de persoane. Copiii care nu au abilitati sociale dezvoltate au, de cele mai multe ori, probleme in a citi expresii si a interactiona cu alte persoane. Cu cat cel mic intra in contact cu mai multi oameni, cu personalitati si caractere diferite, cu atat ii va fi mai usor sa inteleaga anumite expresii faciale si sa comunice mai eficient cu altii.

Plimbarile prin parc si la locurile de joaca, vacantele in compania altor copii, interactiunea cu adultii din jur, activitatile in grup sunt doar cateva dintre momentele care contribuie la dezvoltarea abilitatilor sociale ale unui copil.

Dezvoltarea abilitatilor sociale si interactiunea cu oamenii din jur joaca un rol important in fericirea si implinirea unui copil, chiar mai mult decat rezultatele scolare. De aceea, cei mici trebuie sa fie incurajati sa socializeze atat cu persoane adulte, cat si cu copii.

Sursa foto: saeed karimi/ Unsplash

Articole recomandate

Citeste si despre