Bunele maniere ale copilului in vizita

/ / Modificat: 2012-04-05
Bunele maniere ale copilului in vizita

Bunele maniere in vizita trebuie sa ii fie insuflate copilului inca de mic. Acestea tin foarte mult de abilitatile sociale ale acestuia, dar si de rabdarea si interesul pe care-l arata parintii pentru educarea lui. Atunci cand mergeti in vizita, de la intrarea pe usa, sederea la masa si joaca din casa, micutul tau trebuie invatat cum sa se poarte, astfel incat sa evitati situatiile jenante!

Bunele maniere care trebuie respectate in vizita reprezinta o imbinare intre abilitatile sociale pe care le stie sau ar trebui sa le dezvolte copilul si eticheta de care trebuie sa dea dovada la masa sau in public.

Stabileste reguli inainte de a pleca de acasa

Pentru a putea sa se comporte cuviincios, copilul trebuie sa cunoasca regulile pe care sa le respecte in casa in care va merge. Este important sa i le si explici, nu doar sa i le enumeri, pentru a intelege si de ce este important sa faca acele gesturi sau sa spuna acele cuvinte.

Stabileste reguli simple, pe care micutul este capabil sa le urmeze:

  • sa salute gazdele la intrare/plecare;
  • sa nu alerge prin casa;
  • sa nu se catere pe mobila;
  • sa nu strice lucrurile din jur;
  • sa nu intre in conflict cu alti copii;
  • sa nu tipe prin casa;
  • sa stea cuminte la masa si sa respecte bunele maniere de la masa etc.

Repeta-i regulile, pe masura ce situatia o cere

Cu siguranta ca regulile pe care i le enumeri inainte de plecare vor fi uitate pana ajungeti la usa gazdei.

Insa daca ai grija sa i le repeti mereu, atunci cand situatia o cere, micutul isi va aminti mai usor ce trebuie sa faca. De exemplu, inainte sa bateti la usa, aminteste-i ce trebuie sa zica inainte de a va aseza la masa, aminteste-i ca atunci cand mananca nu are voie sa se joace cu nimic, trebuie sa stea linistit, sa foloseasca tacamurile corespunzator si sa nu se murdareasca etc.

Stabiliti un limbaj personalizat, codat, prin care sa comunicati

Pentru a preintampina anumite iesiri comportamentale, conflicte sau crize de isterie care ar putea aparea atunci cand sunteti in vizita, este util sa va creati impreuna un limbaj non-verbal, prin care sa comunicati.

Alege un gest si invata-l sa il recunoasca ca fiind semnalul care-l atentioneaza ca nu are voie sau ca trebuie sa stea cuminte. In acest fel, eviti sa ridici tonul si sa provoci un mic scandal, iar micutul stie ca este cazul sa se opreasca, altfel va fi sanctionat. Stabileste limbajul pe sistemul reguli-pedepse.

Plecati inainte de izbucnirea unui scandal

Este important sa iti dai seama cam cand micutul tau este pe cale sa explodeze si sa creeze un scandal, pe care stii ca e greu sa il stapanesti. Este mai bine sa plecati din vizita inainte ca acesta sa izbuncneasca.

De exemplu, daca micutul tau nu are copii cu care sa se joace in casa respectiva, iti repeta de mai multe ori ca vrea sa plecati, da semne de nerabdare si este pe cale sa faca vreo boacana din plictiseala, este mai bine sa va pregatiti de plecare.

Pana la varsta de 4 anisori, copilul este capabil sa:

  • inteleaga regulile casei in care se afla si sa urmeze instructiunile;
  • inteleaga si sa dea ascultare unor semne de limbaj non-verbal care-l atentioneaza ca trebuie sa se opreasca sau ca nu este cuminte;
  • salute gazdele, atat la venire, cat si la plecare si sa foloseasca formule de politete;
  • retina sa nu alerge prin casa sau sa atinga obiecte sensibile, insa trebuie sa ii mai repeti din cand in cand regula.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere vizita Bune maniere copil Comportament copii Reguli copii

Articole recomandate

Citeste si despre