Cum vorbesti copilului despre rasism?

/ / Modificat: 2011-02-23
Cum vorbesti copilului despre rasism?

Rasismul nu este unul dintre subiectele urgente de pe lista temelor delicate pe care trebuie sa le discuti cu micutul tau. Totusi, daca intr-o zi copilul face o afirmatie de genul "nu imi place culoarea pielii baiatului", s-ar putea sa revii asupra prioritatilor subiectelor de discutie si sa pui problema diferentelor de culoare intre persoane si implicit a discriminarii. Iata cum sa discuti cu el!

Nu iti fie teama sa vorbesti despre subiect!

Multi parinti au impresia ca si numai daca deschid subiectul acesta vor influenta cumva copilul si il vor face constient de acest tip de discriminare. Dimpotriva, lipsa discutarii lui creeaza si mai multe probleme, spun psihologii. Este esential sa primeasca toate informatiile de la tine si, mai mult decat atat, si explicatiile de rigoare.

Cauta situatii care sa te ajute in explicatii!

Nu esti sigura cum sa initiezi o astfel de discutie? Cel mai usor este sa o faci cand micutul deschide subiectul si te intreaba cate ceva despre culorile diferite de piele pe care le vede in jur sau de faptul ca unii oamenii arata diferit. Daca acest lucru nu apare insa, poti aplica situatii reale de viata in a aduce in discutie subiectul.

Sa luam drept exemplu ouale, unele au coaja alba, altele nu! Atunci cand bucataresti cu micutul tau, profita de ocazie si spune-i ca uite, ouale sunt de diferite culori sau forme si totusi, cand le spargi (si arata-i) ele sunt identice inauntru. Spune-i ca asa se intampla si cu oamenii: unii sunt mai inalti, altii mai scunzi, unii au culoarea pielii alba sau neagra, dar in interior toti suntem la fel.

Adapteaza discursul la varsta copilului!

Pentru copiii aflati la varsta prescolara foloseste exemple concrete, ca cel de mai sus cu ouale. Toti copiii inteleg sau au auzit macar despre faptul ca ceva "nu e corect/drept". Ii poti vorbi despre sclaviem pe intelesul lui pentru a evidentia faptul ca unii sunt victime ale rasismului in timp ce altii sunt instigatori. Si ca exista si grupuri care au fost considerate adepte ale sclaviei, dar erau totodata si victime. De exemplu, albii au fost considerati intotdeauna stapanii sau proprietarii sclavilor in trecuti, insa foarte multi dintre ei au luptat impotriva acesteia. Pentru a evidentia faptul ca aceasta forma de discriminare a luat sfarsit, da-i exemple de oameni de diferite culori ale pielii care lucreaza impreuna, care au copii impreuna, care sunt prieteni, dintre persoane sau vedete ori personaje de desene sau povesti pe care le cunoaste.

Accepta faptul ca la un moment dat copilul poate face comentarii discriminatorii, dar nu inseamna ca e rasist!

Dca il surprinzi pe copil ca face o remarca rautacioasa la adresa altui copil cu privire la culoarea pielii, nu te enerva! Sunt probabil stereotipii preluate de prin canale media sau de la persoane din mediu. Trebuie sa combati subtil aceste prejudecati "am auzit ca unele persoane vorbesc astfel incorect, nejustificat) despre acest aspect, insa iti spun sigur din experienta mea ca ...” si ofera-i un exemplu concret pentru a anula stereotipul.

Fii un model in acest sens!


Nu in ultimul rand este esential sa fii tu un model pentru copil, sa nu faci discriminari pe baza de rasa, de fapt de niciun fel, si nici sa nu lasi alte persoane din preajma copilului sa faca astfel de remarci. Copilul imita imediat ce aude si pune in aplicare cu prima ocazie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stereotipuri copii Dezvoltare morala copii

Articole recomandate

Citeste si despre