Simtul umorului la copii, dezvoltare si manifestare

/ / Modificat: 2012-04-03
Simtul umorului la copii, dezvoltare si manifestare

Simtul umorului este o calitate care poate scoate copilul tau dintr-o multime de situatii inconfortabile si neplacute daca stie cum sa-l foloseasca. In plus, are o multime de implicatii la nivel afectiv, ajutandu-l sa fie mai optimist, sa se bucure mai mult de viata, ii dezvolta spontaneitatea si multe altele. Este important sa cresti un copil ajutandu-l sa-si dezvolte acest simt. Insa este simplul zambet al copilului simt al umorului? Afla mai multe despre simtul umorului la copii!

Ce este simtul umorului si ce presupune el?

Psihologii sustin ca exista doua parti implicate in definirea simtului umorului si in intelegerea mai buna a lui:

  • o activitate mentala capabila sa descopere si sa aprecieze evenimentele intr-un mod umoristic;

  • anumite caracteristici sau situatii care incurajeaza umorul.

Cum evolueaza simtul umorului la copii?

Insa nu orice zambet al copilului trebuie interpretat ca simt al umorului. Zambetul este prima forma de manifestare a simtului umorului la bebelusi. Acesta poate aparea chiar din primele momente de viata, insa este considerat ca avand cauza fiziologica – rezultat al unei activitati spontane a sistemului nervos cenrtral.

Bebelusii incep sa zambeasca cu adevarat dupa 2 saptamani, iar stimulii sunt diferiti pana la un an: de la chipul parintilor la joculete diverse, obiecte si pana la grimase amuzante ale parintilor.

Primele forme ale lui apar pe la varsta de 2 anisori, dar nu se poate numi cu adevarat simt al umorului. Apoi incepe sa apara rasul de pe la 3 ani incolo, ca parte esentiala a dezvoltarii copilului. Insa reactia prin ras la anumite stimulente nu coincide cu simtul umorului, dar reprezinta un pas si un mediu importante in care sa creasca un copil pentru a-si dezvolta acest simt.

La varsta prescolara vei constata o alta forma umoristica a copilului. El va rade si va reactiona amuzant mai degraba la vederea unor imagini si mai putin la vorbe. De asemenea, asocierea unei imagini cu sunete amuzante poate starni hohote de ras.

Incepand cu gradinita apare si primul mediu in care poate lua nastere simtul umorului in sine. Aici pot invata ce inseamna o glumita, cand sa le faci, ce rol au etc.

Abia incepand cu varsta scolara copiii incep sa priceapa ce inseamna sa foloseasca umorul ca instrument de a jongla usor cu ele. Pe bancile scolii si in diverse anturaje incep deja sa apara glumele, unele mai bune, altele mai putin bune.

Simtul umorului la copii si limitele

Simtul umorului unui copil poate fi o bucurie, dar si o frustrare pentru parinti. Acestia pot soca parintii prin unele glume destul de nepotrivite pe care le aduc acasa de la scoala sau din diverse anturaje. Parintii trebuie sa accepte ca unele forme de umor exprimate de copii sunt criticabile si nepotrivite. Unele pot avea tenta agresiva, altele pot fi injurioase etc.

Umorul copilului se schimba pe masura ce copilul creste si se dezvolta , devenind responsabil din punct de vedere social. Degeaba il critici sau tipi la el ca a spus ceva urat, daca el nu intelege pe deplin continutul social al acelei poante. Aici intervii tu ca parinte, in a-l ajuta la dezvoltarea responsabila a lui.

Uneori, copiii au nevoie de limite chiar si in privinta umorului. Chiar daca el nu intelege foarte bine ceea ce spune, trebuie reorientat catre un umor de calitate. Nu rade la glumele proaste ale copilului, ci explica-i de ce nu este potrivita gluma si de ce nu starneste rasul.

Descurajeaza copilul daca vezi ca incepe sa faca glume pe seama celor din jur: cu privire la aspectul fizic, la modul in care se imbraca sau chiar la nivel cognitiv.

Il poti ajuta sa faca diferenta intre o gluma buna si una mai putin buna, fiind chiar tu si intreaga familie exemple in acest sens. Atentie, pentru ca micutii au tendinta de a prelua ce aud in familie, iar daca apar conversatii de calitate proasta care starnesc rasul, el va duce la scoala sau in cercul de prieteni aceste moduri de comunicare nu tocmai potrivite.

Simtul umorului se invata!

Simtul umorului nu este o deprindere innascuta, ci o calitate care se invata in timp. Parintii au un rol esential in cresterea unui copil cu simtul umorului.  Acest lucru il ajuta in multe feluri si situatii la maturitate, ca sa nu mai spunem ca orice om cu un simt al umorului de calitate este mult mai apreciat si considerat de cei din jur, fiind perceput ca fiind:

  • sociabil;

  • deschis;

  • spontan;

  • creativ;

  • optimist;

  • dragut.

Cum ajuti un copil sa isi dezvolte simtul umorului si sa inteleaga implicatiile lui?

Iata cateva modalitati prin care sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte un simt al umorului de calitate:

  • in primul rand fii un exemplu pentru el;

  • asigura-i un mediu in care sa creasca linitit si confortabil (simtul umorului nu va aparea la un copil crescut intr-un mediu tensionat sau traumatic);

  • fiti o familie amuzanta;

  • razi mereu impreuna cu el daca situatiile o cer; in acest fel isi va da seama care sunt circumstantele potrivite in care trebuie sa apara rasul;

  • joaca-te cat mai des cu prichindelul tau;

  • folositi adesea bancuri in momentele petrecute in familie;

  • dezvolta-i simtul umorului folosindu-te de carti, filme, desenete animate, teatru pentru a-si insusi un cadru conceptual potrivit in care apare de regula simtul umorului de calitate si nu glumele de cartier ale colegilor etc.

Exista copii care nu pot avea/dezvolta simtul umorului?

Nu toti copiii pot avea simtul umorului. Exista situatii medicale specifice care impiedica dezvoltarea acestui simt:

  • autismul;

  • sindromul Asperger;

  • intarzieri in dezvoltare;

  • alte probleme mentale etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simtul umorului copii Ras copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre