Cum sa oferi motive copilului tau

/ / Modificat: 2008-04-18
Cum sa oferi motive copilului tau





 

De ce copilul meu nu face mai des ceea ce-i cer eu? De ce nu intelege copilul meu ca ceea ce face ii afecteaza pe ceilalti? De ce nu pare a intelege copilul meu beneficiile lucrului bine facut?

 




Ca parinte al unui copil mic, probabil v-ati intrebat deseori aceste lucruri si altele asemanatoare.

Oferirea explicatiilor si motivelor este cheia in a-i ajuta pe copiii mici sa inteleaga ceea ce noi ii invatam. Copiii mici vor si au nevoie sa stie de ce.

Ei au nevoie sa inteleaga de ce lucrurile se intampla sau nu se intampla in anumite feluri. Ei au nevoie sa stie cum ii afecteaza pe ceilalti comportamentul lor.

Ei au nevoie sa stie de ce unele alegeri sunt mai bune decat altele. Invatand aceste legaturi, copiii pot intelege de ce ar trebui sa faca anumite lucruri si nu altele. Pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga aceste "de ce"-uri, parintii trebuie sa dea motive.

Idei cu privire la folosirea motivelor cu copiii vostri

Folositi motivele copiilor – sunt multe tipuri de motive care ar putea fi folosite cu succes, insa cele care se pare ca dau cele mai bune rezultate sunt acelea care sunt importante pentru copii.

Astfel ca, oricand este posibil, folositi explicatii care le vor arata copiilor vostri cum ii afecteaza propriul comportament.

Folositi des motivele – probabil va fi nevoie sa folositi un motiv de mai multe ori in situatii similare, pana ce copilul vostru va incepe sa-l inteleaga.

Totusi, de-a lungul timpului, persistenta si rabdarea voastra il va ajuta pe copil sa inteleaga cum comportamentul lui afecteaza ceea ce i se intampla.

Fiti succinti  – copiii mici isi pot concentra atentia pe durate foarte scurte de timp, astfel ca motivele trebuie sa fie la fel de scurte.

Concentrati-va pe pozitiv  – desi este adevarat ca pot rezulta multe lucuri neplacute atunci cand copiii nu sunt ascultatori, nu vrem ca micutii nostri sa fie motivati de frica unor lucruri neplacute ca rezultat.

Mai degraba, dorim ca ei sa fie motivati de asteptarea unor rezultate placute, atunci cand fac ceva bine. Deci, folositi exemplele care arata copilului vostru cum el si altii pot beneficia de pe urma unui lucru bine facut.

Exemplificarea si motivarea sunt unelte minunate in educarea copiilor, indiferent de varsta. Motivele le arata copiilor cum functioneaza lumea si ce este posibil sa sa se intample ca rezultat al comportamentului lor. Acestea sunt niste lectii importante pentru copii.

Desi ei inteleg motivele mai bine pe masura ce cresc, s-a observat ca oferirea motivelor are efect chiar si cu copiii de trei ani. Deci, obisnuiti-va sa motivati ceea ce doriti sa ii invatati. Si voi si copilul vostru veti avea de castigat.

Oana Soroaga

Psiholog - Psiholog Clinician

Cabinetul BeldeanMed

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre