Adevarul despre minciunile copilului

/ / Modificat: 2008-03-28
Adevarul despre minciunile copilului





 

De ce mint copiii? Deseori depinde de stadiul lor de dezvoltare. De exemplu, prescolarii spun minciuni din cauza imaginatiei supraactive, copiii mici mint pentru a-si multumi prietenii de joaca, iar copii mai mari apeleaza la mincina pentru a rezolva probleme.

 




Desi modul in care se poate minimaliza minciuna variaza in functie de varsta copilului, modul ineficient de a raspunde la minciuna este acelasi.

Sunt cateva modalitati recomandate de a raspunde la minciuna copilului dar si cateva obiceiuri ale parintilor de care acestia trebuie sa se dezvete.

Cum sa raspunzi la minciunile copilului

Cand copilul prescolar iti spune povesti inventate, care pretinde ca sunt intamplari adevarate poti fie sa iti exprimi entuziasmul fata de imaginatia bogata pe care o are, sa il rogi sa iti mai povesteasca, argumentand ca tie iti place foarte mult jocul de-a inventat povesti sau poti sa ii complementezi povestea si sa adaugi de exemplu ca uneori si tu ti-ai dori sa traiesti intr-un castel.

Toate aceste remarci au scopul de a-i sugera copilului ca ai ascutat atent ce ti-a povestit si ca stii ca toate acele intamplari sunt povesti nascocite de el si nu fapte reale.

Cand copilul scolar spune o minciuna asculta-l pana la capat si apoi spune-i ca desi ai descoperit ca este vorba de o minciuna, ai prefera ca pe viitor sa iti spuna adevarul.

Il poti asigura ca oricine greseste si ca cel mai bine este sa iti spuna exact ce s-a intamplat fara sa modifice intamplarile.

Cand copilul mai mare apeleaza la minciuna incearca sa ii explici ca orice problema are o solutie si pentru a gasi solutia optima trebuie sa sti adevarul.

Spune-i ca si tu ai avut momente in viata cand ai crezut ca cea mai buna soltie pentru rezolvarea unei probleme a fost evitarea ei, insa niciodata nu s-a dovedit a fi o solutie buna.

Daca observi ca se confrunta cu o problema copilultau, nu il forta sa iti spuna ce il framanta, in schimb ii poti spune ca ai observat ca ceva il framanta si ca daca vrea sa vorbiti esti dispus sa il asculti si sa il ajuti.

Obiceiuri la care parintii ar trebui sa renunte

Ca parinte nu trebuie sa ai asteptari nerealiste de la copilul tau, deoarece asta il va incuraja sa minta ca sa iti obtina aprobarea si sa se ridice la nivelul asteptarilor tale. Niciodata nu trebuie sa ii spui copilului ca daca iti va spune adevarul nu va fi pedepsit si apoi, dupa ce spune adevarul sa il pedepsesti.

Cu siguranta isi va pierde increderea in tine si data viitoare nu va mai spune adevarul, deci vei obtine exact rezultatul invers. Nu apela la minciuni albe pentru ca asa iti inveti si copilul sa faca la fel. Daca un prieten cu care copilul tau este certat suna si intreaba de copilul tau, nu ii spune ca nu este acasa.

Copiii trebuie de mici sa invete sa spuna adevarul si sa isi asume o serie de responsabilitati in frunctie de varsta. Nu iti pacali copilul. Daca sti ca si-a uitat tema acasa, nu il intreba daca profesoarei i-a placut compunerea lui. Nu vei face decat sa il incurajezi sa minta.

Daca vrei sa elimini minciuna din viata copilului tau incearca sa fi cat se poate de sincer cu el, indiferent de situatie, inca de mic, sa ii castigi increderea si mai ales prietenia. Invata-l ca minciuna nu este buna si ca nu ii va aduce nici un beneficiu.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre