6 subiecte incomode pe care este de preferat sa nu le eviti in discutiile cu copilul tau

/ / Modificat: 2017-10-10
6 subiecte incomode pe care este de preferat sa nu le eviti in discutiile cu copilul tau

Stim ca si tu incurajezi comunicarea cu cel mic si iti dai seama cat de importanta este in dezvoltarea armonioasa a copilului tau. Dar ce faci atunci cand copilul iti pune cele mai incomode intrebari? Stii cum sa le gestionezi si, mai ales, cum sa discuti cu copilul, pe intelesul lui?

Exista subiecte sensibile, care te intimideaza. Copilul poate pune intrebari dificile, iar tu, din dorinta de a-i proteja inocenta, tinzi sa ii distragi atentia si eziti sa ii raspunzi la intrebari legate de moarte, sex, rasism, droguri, divort etc. Evitarea raspunsurilor nu este, insa, o abordare in favoarea copilului! Poate crezi ca pe moment il protejezi, dar vei trage mai multe ponoase daca el va cauta raspunsurile in alta parte si situatia nu va fi gestionata pe placul tau. De asemenea, relatia voastra poate avea de suferit, copilul va avea nedumeriri si va avea nevoie de ajutorul tau pentru a-si explica anumite concepte, pe care inca nu le poate procesa singur.

Iata cateva subiecte dificil de abordat si niste idei de raspunsuri, in cazul in care micutul tau te ia prin surprindere cu intrebari stanjenitoare:

1. Cum ii explici copilului tau ca moartea este inevitabila

Subiectul "moarte" este unul care ii provoaca teama copilului tau, stie ca moartea este ceva definitiv si asupra careia nu are nicio putere. Atunci cand copilul pierde pe cineva drag sau ii moare animalul de companie, este momentul oportun sa stai de vorba cu el pe acest subiect. Poti incerca sa faci o analogie: asa cum florile se ofilesc in glastra, asa si oamenii imbatranesc si mor. Sa nu te mire daca dupa aceasta discutie, teama lui majora va fi aceea de a isi pierde parintii sau bunicii, deoarece sunteti mai in varsta ca el.

Abordeaza subiectul cu o atitudine relaxata, menita sa il asigure pe cel mic de faptul ca nu va pierde pe cineva drag in viitorul apropiat si ca nu are de ce sa isi faca griji. El are nevoie sa se simta in siguranta si, mai ales, sa ii stie pe cei apropiati lui in siguranta. Chiar daca nu ii poti garanta ca ii vei fi alaturi mereu, il poti asigura ca vei face tot ce iti sta in putinta sa ai grija de tine si de familia ta si ca vei incerca sa previi orice situatie ce v-ar putea pune viata in pericol.

2. "Mami, cum se fac copiii si de unde vin ei?"

Este bine sa explicam copiilor, chiar foarte mici, in cuvinte cat mai simple, fara prea multe detalii, faptul ca iubirea dintre mami si tati face sa apara bebelusul in burtica. Spune-i ca un bebe nu este adus de barza, ci iubirea dintre mami si tati face sa apara bebe in burtica, iar la 9 luni dupa ce a stat in burta ta el vine pe lume cu ajutorul doctorilor. Daca ai o cicatrice de la cezariana ii poti explica si ca uneori este nevoie ca burtica sa fie taiata pentru a putea scoate copilul.

Cand deja ajunge la varsta de 12-13 ani si intrebarile vor fi mai degraba legate de sex, nu ezita sa ii vorbesti despre placere, responsabilitate si metode contraceptive, este mai bine sa aiba aceste informatii de la tine decat sa le culeaga din alte surse.

3. Discutia despre droguri si alcool

Copiii sunt tentati sa experimenteze, in special in scoala primara, asa ca este foarte important sa stii in ce cercuri se invart prichindeii tai. Stii si tu foarte bine ca atunci cand esti mic, "gasca" da tonul si, uneori, din dorinta de a obtine validarea celor din jur, copiii pot lua decizii gresite si pot intra in contact cu fumatul, cu drogurile sau cu alcoolul.

Cel mai important este ca el sa inteleaga ca toate cele de mai sus produc dependenta, ca odata incercate, corpul le va cere si ii va fi mai greu sa renunte la ele, decat sa nu le incerce deloc. Explica-i ca oamenii dependenti nu mai sunt ei insisi si ca de multe ori reactiile si actiunile lor sunt menite sa raspunda acelei dependente care le dicteaza viata. Atrage-i atentia asupra pericolelor ce pot interveni in urma consumului de alcool (ca de exemplu accidentele rutiere cauzate de oameni urcati la volan bauti, sau bolile cauzate de fumat).

Pe masura ce creste, copilul va simti ca poate lua decizii de unul singur, dar pana atunci asigura-te ca poate apela cu incredere la tine pentru un raspuns onest si mai ales ca are toate informatiile pentru a lua cea mai buna decizie.

4. Ce este homosexualitatea?

Homosexualitatea nu mai este demult un subiect tabu, desi unora le vine greu inca sa accepte sau sa discute despre asta. Invata-l de mic sa fie tolerant si sa respecte faptul ca nu suntem toti la fel, ca suntem unici pe pamant si ca nu toti simtim atractie doar pentru sexul opus. Copiii percep lumea diferit de noi, ei sunt mai deschisi la ideea ca dragostea poate capata mai multe forme si nu vor fi reticenti decat daca tu ca si parinte esti deja.

5. De ce se intampla razboaiele?

Un alt subiect actual, din pacate, este legat de violenta si razboaie. Este greu sa ii explici unui copil pe care incerci sa il inveti sa fie marinimos, altruist si tolerant, ca exista in lume oameni care fac rau voit altor oameni. Este de dorit ca in ciuda faptului ca uneori este expus la violenta (ascultand stirile la televizor, sau distrandu-se cu un joc violent la computer) sa stie ca cea mai buna cale de a rezolva un conflict este comunicarea si empatia. Invata-l despre repercusiunile violentei, despre faptul ca uneori se poate intampla ceva teribil chiar si in urma unei imbrancituri, si ajuta-l sa isi gestioneze starile de furie, atunci cand se intampla.

6. Rasismul

Indiferent de apartenenta etnica a fiecaruia, copilul ar trebui ghidat sa nu eticheteze oamenii in functie de cum arata si sa inteleaga ca, desi suntem diferiti, pe dinauntru suntem la fel. Iti doresti sa cresti un copil care sa devina un adult deschis la minte si tolerant, de aceea este important ca el sa invete sa fie tolerant inca de mic.

Invata-l sa fie mandru de mostenirea etnica proprie si, in acelasi timp, sa o respecte pe a altuia, chiar daca este diferita de a lui. In decursul vietii va intalni tot felul de tipologii, oameni mai buni, mai rai, cu o nuanta a pielii altfel decat a lui, cu o cultura sau o religie diferita de a lui, si totusi cu totii avand aceeasi caracteristica: suntem oameni!

Te vei lovi de multe subiecte incomode de-a lungul timpului, asa ca inarmeaza-te cu rabdare, culege informatii si, inainte de a raspunde, gandeste-te ce fel de atitudine vrei sa insufli si copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari dificile copii Curiozitate copii Viata de mama

Articole recomandate

Citeste si despre