Comunicarea copilului la 5 luni

/ / Modificat: 2015-07-22
Comunicarea copilului la 5 luni
Intrebare:

- Am o fetita de 5 luni. Eu sunt de origine moldoveana (vorbesc romana), sotul de origine siriana (vorbeste araba), eu cu sotul vorbim in limba rusa. Respectiv intrebarea cum as trebui sa procedez corect cu fetita, pentru ca taticul sa comunice cu fetita.

Raspuns:

Draga mamica,

Cand este mic, copilul poate invata cu usurinta aproape orice. Dar cel mai important este, ca pentru inceput, sa reuseasca sa isi formeze o baza, si abia dupa aceea sa asimileze celelalte informatii noi.

Copii invata usor, observand sau imitand pe cei din jur. Daca veti vorbi cu bebelusul vostru numai in rusa , cand va putea sa vorbeasca , va va raspunde si el in aceeasi limba. Daca ii vorbiti romaneste , va pronunta cuvinte romanesti.

Te rog sa fii foarte atenta! Daca i se va vorbi in doua limbi total diferite in acelasi timp, el va avea doua denumiri pentru acelasi obiect, doi termini pentru aceeasi actiune. Astfel nu va putea fi stapan pe nici una din ele.

Copilul mic are nevoie de stabilitate pentru a se dezvolta armonios: o familie in care sa  u existe conflicte, parinti care ii arata afectiunea lor, un program pentru hranire, imbaiere, somn, joc etc.

Acelasi lucru se intampla si in cazul vorbirii . De cand se naste el aude cuvinte, expresii, care treptat, ii devin cunoscute familiale. Le memoreaza, le intelege semnificatia si, mai tarziu le pronunta.

Numai in momentul in care copilul stapaneste foarte bine denumirea obictelor, utilitatilor, insuseste denumirea starilor si dorintelor intr-o prima limba, atunci putem incepe sa il invatam o alta. Putem vorbi de la 2 ani si jumatate - 3 ani.

Indicat ar fi sa vorbiti cu copilul limba tarii in care locuiti pentru a-i fi mai usor sa se adapteze in societate. Daca locuiti in Romania atunci tatal va fi cel care va invata romaneste, si apoi copilul ( aveti destul timp) ; daca locuiti intr-o regiune unde se vorbeste rusa atunci, totul este simplu deoarece in casa vorbiti deja rusa.

Anamaria Mihai
Psiholog - Specialist Clinician

Centrul de Diagnostic si Tratament Medical NICOLE

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre