Invata copilul ce sa faca daca se rataceste!

/ / Modificat: 2014-06-11
Invata copilul ce sa faca daca se rataceste!

Copiii se ratacesc tot timpul. Cei mai multi o fac pentru perioade scurte de timp si in spatii inchise: la cumparaturi, in mall-uri etc. Este important sa inveti copiii cum sa reactioneze si ce sa faca atunci cand se ratacesc.

copil_ratacit_cautare_parinti

In acest fel te asiguri ca se vor feri de pericole si ca vor actiona cum trebuie pentru a fi gasiti cat mai repede. Si tu trebuie sa iei cateva masuri esentiale atunci cand dispar de langa tine!

Este suficienta o clipa de neatentie pentru ca cel mai groaznic cosmar al unui parinte sa se dezlantuie: ratacirea copilului. Insa cel mai important este sa iei masuri pentru prevenirea acestor situatii care-ti pun copilul in mare pericol.

Invata-l cum sa se protejeze de straini!

copil_discutie_straini

Ai grija ca de cand este mic sa il inveti abilitati esentiale de protectie si siguranta - despre contactul cu persoanele straine, abilitatile de comunicare etc. Este important ca micutul sa stie cateva reguli simple si utile pentru a putea fi gasit rapid.

Copiii nu trebuie invatati ca nu este bine sa vorbeasca niciodata cu strainii. Este important sa ii explici care sunt pericolele si in ce conditii este bine sa stea de vorba cu ei. Puteti face chiar si exercitii de comunicare, inventand dialoguri si situatii in care sunt implicati copii fata in fata cu straini.

Invata-l adresa completa de acasa

Din momentul in care copiii pot vorbi coerent si sunt capabili sa retina lucruri, invata-l pe copil adresa de acasa si numele complet; aceste informatii sunt vitale pentru a putea fi adus cat mai repede acasa.

Spune-i sa abordeze prima oara o femeie

Invata-l sa se duca la prima femeie pe care o intalneste in cale si sa-i spuna ca s-a ratacit (sunt persoane care ofera un sentiment de siguranta copiilor, iar statisticile arata ca foarte putine femei sunt rapitori, violatori etc.; in plus femeile sunt mai usor de abordat si mai saritoare).

Este posibil ca micutul sa fie foarte speriat in acele momente si sa uite adresa, regulile legate de straini si chiar propriul nume. Cel mai important este sa retina atat - sa stea pe loc si sa abordeze o femeie careia sa ii spuna ca s-a ratacit. Nu ar strica nici ca acesta sa aiba mereu la el o emblema sau o hartiuta pe care sa-i fie trecute datele, in cazul in care se rataceste. 

Ce trebuie sa faci cand copilul s-a ratacit?

reguli_siguranta_copil_ratacit

Imediat ce descoperi ca lipseste de langa tine, du-te la cea mai apropiata autoritate din zona in care te afli (vanzatoare, paznic, birou informatii, politist etc.) si anunta intamplarea.

Daca se intampla in zone inchise (magazin, mall), atunci ar trebui sa existe proceduri speciale pentru aceste cazuri.

Oricat de greu ar fi, trebuie sa ramai calma pentru a putea oferi cat mai multe informatii in vederea recuperarii copilului pierdut. Vei fi nevoita sa dai detalii cu privire la locul in care ai constatat disparitia si la imbracamintea lui.

Este bine sa ai mereu cu tine in portofel o poza recenta a micutului. Cu cat disparitia este anuntata imediat, cu atat este gasit mai repede! Daca acesta nu apare in cateva ore, cheama politia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ratacire copii Disparitie copii Siguranta copii Pericol copii strada Persoane straine copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre