Vocabular activ vs. vocabular pasiv

/ / Modificat: 2006-04-28
Vocabular activ vs. vocabular pasiv
Intrebare:

- Baietelul meu are 2 ani si 4 luni si nu vorbeste. Stie doar sa imite sunetele, tipetele, este foarte activ si foarte atent, vad ca ma intelege, este ascultator, aude foarte bine (am verificat si acest aspect), danseaza, stie sa recunoasca unele litere (A, C, T) sau cifre (2, 3)...acestea le pronunta oriunde le vede......dar nimic mai mult. Uneori...cand este foarte suparat si plange pronunta cuvantul "mama" si atat. Dar nu formeaza propozitii si nici nu are in vocabularul sau un numar de cuvinte, pe care sa la pronunte intr-un fel anume. Sunt ingrijorata si as dori sa stiu ce trebuie sa fac in acest moment. Mentionez ca nu a fost niciodata grav bolnav, ci doar simple raceli si este mereu foarte bine ingrijit.

Raspuns:




 

Sunt foarte multe mamici care se sperie ca micutul lor nu vorbeste atunci cand ele se asteapta la acest lucru. Compara evolutia copilului lor cu cea a altor copii, si daca observa o diferenta se impacienteaza. De cele mai multe ori, ele uita ca fiecare copil are modul sau specific de dezvoltare fizica si psihologica. Se recomanda ca in general mamele sa afle de la medicul de familie sau din alte surse care sunt caracteristicile fiecarei etape de dezvoltare a copilului pentru a observa daca acesta nu are o problema, dar nu trebuie sa uite de caracterul orientativ (raportat la varsta) a acestor caracteristici.

Da, exista copii care la aceasta varsta reusesc sa spuna propozitii scurte, dar marea majoritate abia pot pronunta cateva cuvinte. De asemenea, sunt foarte multi copii care nici nu pronunta cuvinte inteligibile, ci emit niste sunete (tip lalatiune) pentru a-si exersa vorbirea.

Important este ca baietelul dumneavoastra intelege ceea ce ii comunicati, deci se incadreaza in sfera normalitatii din acest punct de vedere. Trebuie sa stiti ca la varstele mici, vocabularaul activ (limbajul folosit) este cu mult devansat de vocabularul pasiv(cuvintele pe care le intelege). Asadar copilul, in aceasta perioada asimileaza multe cuvinte pe care le intelege, dar nu le poate pronunta.

Aveti rabdare, si veti vedea ca pe masura ce trece timpul baietelul dumneavoastra va reusi sa pronunte din ce in ce mai multe cuvinte.

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre