Problemele de vorbire la copii: Cum sa il inveti sa pronunte corect R si S

/ / Modificat: 2019-03-25
Problemele de vorbire la copii: Cum sa il inveti sa pronunte corect R si S

Dificultatea de a pronunta corect anumite sunete sau grupuri de sunete se numeste dislalie si poate avea ca "obiect" orice litera, fie ca este consoana, fie ca este vocala.

Nu toate sunetele se invata la aceeasi varsta, asa ca pana la un moment dat nu trebuie sa iti faci probleme daca micutul tau nu vorbeste perfect din prima.

Stii deja ca multa vreme R-ul va fi L si nici S-ul nu e un sunet mai prietenos cu cei mici, la fel cum nu sunt nici J-ul sau Z-ul.

Cauzele care pot sta in spatele articularii gresite a anumitor sunete pot fi variate:

- imitarea unor persoane cu pronuntie deficitara

- lipsa dialogului cu persoane de la care sa invete sa pronunte corect

- implantarea defectuoasa a dintisorilor

- imaturitatea organelor articulatorii (limba, valul palatin, palatul dur, zona alveolara, dintii, maxilarul inferior, buzele), intalnita cel mai des la copiii care nu au dezvoltat masticatia sau care au folosit biberonul sau suzeta si dupa varsta de trei ani

- probleme legate de auz, de frenul lingual, probleme respiratorii, anomalii sau malformatii ale organelor vorbirii

- retardul

- traiul intr-o familie bilingva sau faptul ca adultii nu i-au corectat vorbirea de bebelus

- lipsa de control a functiilor motorii fine

- erori de perceptie si dificultatea de a imita

Cum poti evita problemele de pronuntie

Cel mai rau lucru pe care il poti face cand copilul nu vorbeste corect este sa il jignesti sau sa te enervezi pe el. Faceti impreuna exercitii, iar daca progresele intarzie sa apara, poate nu ar fi rau sa apelati la un logoped.

Pana a ajunge, insa, acolo, sunt cateva lucruri pe care le poate face acasa orice parinte.

  • Invata copilul sa respire pe nas si sa-si curete frecvent nasul, pentru ca mucozitatile pot impedica o pronuntie corecta si emiterea corecta a sunetelor.
  • Pentru a intari organele articulatorii, copiii trebuie sa manance alimente solide care sa ii forteze sa mestece.
  • Faceti un consult ORL pentru o testare a auzului pentru ca s-ar putea sa nu fie probleme neaparat la cum reda sunetele, ci la cum le percepe inainte de a le reda.
  • Exista jocuri care implica recunoasterea sunetelor, diferentierea lor in functie de emitator si puteti invata in timp ce va si distrati.
  • Jucati-va cu organele articularitorii: scoateti limba, incercati sa va atingeti cu ea varful nasului, strambati-va, orice poate duce la intarirea acestui muschi, a buzelor si a celorlalte.
  • Jucati-va cu onomatopee: sunetele emise de animale, zgomotele din mediul inconjurator.

Nu doar medicul logoped iti poate ajuta copilul sa vorbeasca mai corect, ci si tu, ca parinte, poti contribui la asta. Trebuie in primul rand sa ii acorzi atentie celui mic si sa identifici orice ar putea fi o problema, iar apoi trebuie sa ii acorzi timp sa exerseze si sa invete.

Dislalia este cea mai frecventa tulburare de vorbire si consta in abaterea de la pronunta obisnuita. In unele cazuri se manifesta prin imposibilitatea de a emite sunete sau silabe sau prin omiterea, inlocuirea, inversarea sau deformarea lor in vorbire.

Dislalia poate fi simpla sau partiala si implica deteriorari numai la nivelul anumitor sunete, sau generala/polimorfa, când sunt alterate majoritatea sunetelor sau silabelor.

Consoanele sunt mai des afectate comparativ cu vocalele, iar dintre acestea cele care apar mai tarziu îin vorbirea copiilor si care necesita pentru emitere miscari de mai mare finete a aparatului fonoarticular (vibranta r, siflantele s-z, suieratoarele s-j, africatele c-g-t) sunt supuse mai usor fenomenului de destructurare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre