Temperamentul bebelusului tau

/ / Modificat: 2011-01-19
Temperamentul bebelusului tau

Este foarte important pentru parinti sa cunoasca temperamentul bebelusului, la fel cum este important sa cunoasca personalitatea bebelusului, pentru a putea comunica mai bine cu el. Temperamentul poate face ca bebelusii sa se comporte fiecare in mod diferit atunci cand sunt confruntati cu anumite situatii.


Este foarte important pentru parinti sa cunoasca temperamentul bebelusului, la fel cum este important sa cunoasca personalitatea bebelusului, pentru a putea comunica mai bine cu el. Temperamentul poate face ca bebelusii sa se comporte fiecare in mod diferit atunci cand sunt confruntati cu anumite situatii.

De exemplu, un bebelus poate sa planga si sa se ascunda atunci cand vede un animal mare. Altul poate sa fie precaut dar interesat de el. Un al treilea poate sa fie foarte curajos si poate incerca sa se joace cu el din prima.

Primul tip de temperament s-ar putea numi "timid", al doilea ar putea fi numit "adaptabil" iar al treilea "indraznet". Unii bebelusi combina aceste trei temperamente, fiind cateodata timizi sau adaptabili si alteori indrazneti.

Cunoastrea temperamentului bebelusului tau te va ajuta in relatia cu el.

Unii bebelusi sunt foarte timizi. Ei se indeparteaza de persoanele necunoscute. Ei nu se adapteaza repede schimbarilor. Lasa-l pe bebelusul tau sa ia initiativa in situatiile noi. Indeamna-i pe straini sa nu il ia foarte repede pe bebelus si sa nu forteze contactul vizual cu el. Evita zgomotele puternice, pentru ca ele pot speria un bebelus timid. Fa-i cunostinta cu oameni noi in mod treptat.

Unii bebelusi sunt relaxati si dornici sa exploreze locuri si lucruri noi. Ei raspund foarte bine la schimbari. Ei pot, de multe ori, sa se calmeze singuri atunci cand sunt stresati. Acesti bebelusi au in general un somn linistit si profund si un apetit sanatos.

Alti bebelusi au o vointa de fier si traiesc totul la intensitate maxima. Lor nu le place schimbarea si reactioneaza puternic la evenimente si situatii noi. Ei au nevoie de o rutina clara pentru mancat, dormit si plimbari. Ei au cateodata nevoie de mai mult contact fizic cu parintii.

Oricare ar fi temperamentul bebelusului tau, misiunea ta este clara. Identifica si respecta temperamentul bebelusului tau. Vei descoperi ca viata ta va fi mult mai usoara daca incerci sa te modelezi dupa temperamentul bebelusului tau, decat daca incerci sa il schimbi. Daca ii respecti temperamentul il vei ajuta sa se dezvolte mai bine si sa fie mai increzator.



Iata cateva variabile standard pe care le folosesc psihologii pentru a studia temperamentul bebelusilor

• Nivelul de activitate. Este bebelusul tau in general foarte activ si cu multa energie sau este mai lent si relaxat? (Exista dovezi ca bebelusii foarte activi sunt cei de care mamele se plang ca "lovesc" in burtica inainte).

• Regulariate. Cat de previzibil este bebelusul tau cand vine vorba de rutina de dormit si mancat?

• Abordarea. Cum se comporta bebelusul tau in fata situatiilor noi sau a persoanelor straine?  

• Adaptabilitate. Cat de bine se descurca bebelusul tau cand vine vorba de schimbari in program? Daca se supara, ii trece repede?

• Aria senzoriala. Cat de sensibil este bebelusul tau la lumina puternica sau sunete puternice?

• Starea de spirit. Bebelusul tau pare vesel in general, sau suparat si nervos?

• Intensitate. Cat de vocal este bebelusul tau atunci cand este fericit sau nefericit? Pare extrovertit sau introvertit?

• Atentia. Daca bebelusului tau ii este foame, de exemplu, poti sa il opresti din plans vorbind cu el in soapta sau folosind suzeta?

• Perseverenta. Bebelusul tau se joaca cu o jucarioara simpla pentru mai mult timp sau trecere repede de la una la alta.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre