Regulile sociale la copii. Cum il ajuti pe copil sa le faca fata?

/ / Modificat: 2016-08-19
Regulile sociale la copii. Cum il ajuti pe copil sa le faca fata?

Regulile sociale pentru copii fac parte din educatia acestora, parintii fiind cei care ii vor invata cum sa se comporte in societate. Este important pentru orice copil sa cunoasca aceste reguli sociale intrucat necunoasterea acestora poate duce la conflicte cu alti copii. Cei mici trebuie sa fie educati astfel incat sa stie cum sa se comporte cu alti copii de aceeasi varsta cu ei.

Hiperactivitatea la copii ii poate indeparta din societate

Un copil hiperactiv poate reactiona impulsiv fara a se gandi la consecintele care ar putea urma. Astfel, el poate crea discutii sau dispute cu alti copii, putand fi chiar eliminat dintr-un grup anume in cazul in care acesta nu se poate adapta.

De aceea, este foarte important pentru orice parinte sa isi educe copilul astfel incat acesta sa se poata integra in diverse grupuri, dar si adapta la diferite situatii.

Persoanele care sufera de hiperactivitate nu se pot concentra atunci cand discuti cu ele sau atunci cand vrei sa le inveti ceva. Astfel, va fi nevoie de mult exercitiu si practica pentru a expune anumite situatii si reguli in societate pentru acestia si pentru a-i putea capta atentia.

Exista situatii in care copilul tau se va incapatana sa nu poarte o bluza anume pentru ca nu este la moda. In astfel de imprejurare, trebuie sa afli cauza - adevarata problema. Este intr-adevar vorba de moda sau de parerea colegilor sai.

In cazul in care cel mic renunta la haine sau lucruri la care tine pentru a fi pe placul altor persoane va fi nevoie ca tu sa intervii. Trebuie sa-l sustii si sa-i ii explice ca el va fi placut cu adevarat pentru cine este si nu pentru cum se imbraca.

Azi este cea mai buna prietena a fetei tale, maine este cea mai mare rivala

Fetele se imprietenesc rapid cand sunt mici si se pot certa la fel de repede din cauza oricarui nimic. Pentru o mama insa este dureros sa-si vada fata ca sufera.

Cand este la o varsta frageda orice cearta cu o prietena poate fi dramatica si o poate afecta destul de mult. Poti sa intervii  doar in momentul in care iti cere un sfat. Este bine sa ii oferi spatiu atunci cand este suparata.

Copilul tau nu primeste invitatii la zilele de nastere?

In cazul in care ai sesizat ca cel mic nu prea primeste invitatii la zilele de nastere ale altor colegi, ai putea avea o discutie cu educatoarea. Daca se simte exclus dintr-un grup nu este bine sa lasi situatia in acest fel.

Este important sa afli cum anume s-a ajuns in aceasta situatie si cum se comporta copilul tau. Educatoarea iti poate oferi informatii valoroase intrucat aceasta petrece destul timp cu el. Impreuna puteti adopta o strategie prin care il puteti ajuta sa se adapteze sau sa fie acceptat de cei din jur.

Atitudinea nepoliticoasa deranjeaza chiar si la cei mici

Chiar daca nu-si dau seama si o fac neintentionat, copiii reusesc sa scoata din sarite alte persoane prin atitudini nepoliticoase. Acestia obisnuiesc sa vorbeasca peste alte persoane, sa se scobeasca in nas sau sa vorbeasca tare.

De aceea, este important sa primeasca de la parinti cateva indicatii legate de conduita in societate, atat in ceea ce priveste joaca cu alt copil, cat si discutia cu un adult. In plus, orice discutie cu cel mic va putea da roade in viitor.

Este important de retinut ca niciun parinte nu ar trebui sa puna presiune pe copilul sau ci doar sa comunice cu acesta. De altfel, iti vei da seama imediat daca acesta se va simti confortabil sa discute sau sa povesteasca despre el sau despre o situatie anume. Discutiile ar trebui sa nu-i streseze si sa decurga natural.

De altfel, va puteti obisnui copilul sa vorbeasca indemnandu-l sa va povesteasca despre alti copii, ulterior oprindu-va asupra sa. Pe de alta parte, atata timp cat exista un parinte stresat acesta ii va putea transmite starea sa copilului.

Exista psihologi care sustin acest lucru si au exemple in acest sens. De aceea este bine sa te relaxezi si sa nu te gandesti decat la lucruri bune in ceea ce il priveste pe copilul tau.

Tu cum ai procedat cu copilul tau? Ce reguli sociale l-ai invatat? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

25 de bune maniere pe care copilul trebuie sa le cunoasca

Reguli generale de buna purtare in public

Comportamentul copilului. Strategii utile pentru parinti

Jocuri din care copiii invata buna purtare

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre