Poti opri certurile dintre frati?

/ / Modificat: 2017-12-29
Poti opri certurile dintre frati?

Fratii reusesc sa se certe de la orice, spre disperarea parintilor care nu stiu ce sa mai faca pentru a restabili din nou pacea. Cum nu exista o bagheta magica pe care sa o folosesti astfel incat sa spui stop neintelegerilor, trebuie sa apelezi la alte metode prin care sa le opresti aceste porniri de galceava.

Exista cateva strategii care iti vor fi de folos, astfel incat sa ii inveti pe copii lectii valoroase despre viata de familie. Este nevoie de o doza generoasa de autoritate, de ingeniozitate si un angajament de consecventa.

Iata ce poti face astfel incat sa reduci la minimum certurile care ii au drept protagonisti pe copii:

Petrece timp cu fiecare copil in parte

De multe ori, cearta se declanseaza pentru ca un copil vede cum fratele sau primeste ceva de la un parinte, in timp ce el nu primeste, chiar si daca este vorba despre timp petrecut impreuna. Astfel, el il vede pe celalalt privilegiat, ceea ce il poate determina sa inceapa o cearta cu fratele sau cu sora sa.

Poti sa reduci considerabil sansele ca o galceava sa porneasca de la un astfel de motiv, daca ii oferi fiecaruia dintre copii oportunitatea de a face impreuna cu tine, un lucru care ii face placere, in timp ce celalalt petrece timp de calitate cu tatal.

Refuza sa intri in jocul lor

Este un scenariu clasic: copiii se joaca, iar ceva se sparge in casa. Cand mergi sa investighezi, incepi sa auzi: "Nu este vina mea, nu eu am facut asta!" sau "Fratele meu a inceput cearta, eu nu am facut nimic"... si variantele pot continua. Ceea ce nu stiai este ca exista cuvinte magice pe care le poti spune in aceste momente de tensiune: "Nu ma intereseaza a cui este vina. Nimeni nu este pedepsit. Vreau doar sa imi spuneti ce s-a intamplat".

Cu aceasta atitudine le vei elimina teama ca urmeaza o pedeapsa pentru unul dintre ei, iar cei mici nu vor mai avea motive de cearta. De asemenea, ei trebuie sa inteleaga ca nu conteaza a cui este vina, ci este important ca toata lumea sa se concentreze pe ceea ce este de facut, pentru remedierea problemei.

Regulile casei sunt pentru toata lumea

Copiii trebuie sa stie clar care sunt regulile casei, ce au voie sa faca si care lucruri nu sunt tolerate, astfel incat sa nu apara discutii de tipul "dar de ce au am voie si fratele meu da?". Copiii trebuie sa stie, de asemenea, ca micile tachinari intre frati pot fi tolerate, atat timp cat fiecare intelege limitele si nu apar situatii in care joaca nu mai este distractiva.

Tine-i pe copii ocupati

Certurile intre frati pot aparea si din... plictiseala. Atunci cand se plictisesc, este mult mai probabil sa gaseasca un motiv de galceava si sa se provoace unul pe celalalt. Ca sa previi astfel de situatii, asigura-te ca au jocuri, jucarii, carti de colorat, ca sa nu aiba motive sa se plictiseasca. Incurajeaza-i, de asemenea, sa faca un puzzle impreuna sau sa cante un cantecel.

Un alt sfat pretios este legat de confortul copiilor: asigura-te ca nu sunt prea obositi, ca sunt imbracati confortabil, ca nu uita sa manance la timp. In acest fel, eviti ca ei sa devina irascibili, ceea ce inseamna ca sunt mai predispusi la certuri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri copii Comportamente frati

Articole recomandate

Citeste si despre