Lasi copilul sa castige la jocuri? Argumente pro si contra

/ / Modificat: 2012-01-06
Lasi copilul sa castige la jocuri? Argumente pro si contra

Jocurile in familie ofera momente placute si distractive. Insa atunci cand te joci cu copilul tau, apare dilema castigatorului. Este bine sa-ti lasi copilul sa castige? Si daca da, in ce situatii?

Motive pro si contra sa lasi copilul sa castige



Un motiv pentru care parintii isi lasa copiii sa castige la joc il reprezinta satisfactia de a-l vedea pe cel mic fericit ca a invins. Aceasta satisfactie este mai mare pentru parinti decat orice castig personal. Apoi, copiii mici sunt invinsi usor la orice joc, ceea ce le afecteaza increderea in sine. De aceea, parintii sunt mai inclinati sa-i lase pe acestia sa castige mai des, comparativ cu copiii mai mari.


Alti parinti nu sunt de acord sa joace slab. Esecurile copiilor sunt vazute de catre acesti parinti ca oportunitati de a-i motiva sa-si imbunatateasca priceperea. Cand castiga pe drept, bucuria este cu atat mai mare.

In plus, copiilor li se da o lectie de viata care ii invata ca nu intotdeauna vor iesi pe primul loc, ca este in regula sa mai si piarda si ca trebuie sa faca fata esecurilor. Unii parinti nu-si lasa copiii sa castige deoarece considera ca ar trisa, iar copiii ar deveni confuzi deoarece nu vor mai intelege ca jocurile trebuie sa se desfasoare corect.

Ce spun specialistii despre jocurile cu copilul tau



Potrivit specialistilor, nu exista un raspuns universal pentru dilema parintilor. Acestia trebuie sa tina cont de mai multi factori. "Cand joci un joc cu copilul tau, problema daca sa-l lasi sau nu sa castige depinde de varsta acestuia, de temperament si de aptitudinile sociale" afirma Charlotte Reznick, psiholog expert in educatie. Specialista afirma ca unii copii se concentreaza pe joc, iar altii sunt interesati de castig.

In cazul copiilor mai mici, de varsta prescolara, victoria poate fi un lucru bun, deoarece ei nu au foarte multa incredere in fortele proprii. "Copiii mai mici se impaca mai greu cu infrangerile la jocuri si asociaza esecul acesta cu ideea ca nu sunt buni la nimic" afirma Susan T. Howson, profesor de educatie a copilului de la Universitatea Ryerson din Toronto.

Specialistii spun ca este important sa respecti regulile jocului, tinand cont si de varsta. Regulile seteaza parametri pentru ca toata lumea sa aiba o sansa egala.

Autor: Elisa Costache


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri Parinti Copil invingator

Articole recomandate

Citeste si despre