La ce varsta isi dau seama copiii ce este minciuna?

/ / Modificat: 2010-11-29
La ce varsta isi dau seama copiii ce este minciuna?

Minciunile copiilor sunt frecvente si uneori dispera parintii! Trebuie sa stii ca uneori o fac fara sa stie ce inseamna minciuna, insa de la o anumita varsta sunt deplin constienti de ceea ce fac atunci cand mint.

Cand iti dai seama ca ceea ce spune este doar un rod al imaginatiei sau ca este ceva mai mult decat atat? Afla care este cel mai clar semn ca micutul tau stie ca minte!

Copiii mint adesea! Motivele pentru ca o fac sunt variate: de la evitarea unei pedepse pana la dorinta de a atrage atentia asupra lor!

Atunci cand sunt foarte mici, minciuna este o expresie a imaginatiei, inofensiva si inocenta. De la o anumita varsta, copiii incep sa constientizeze ce este minciuna si stiu exact ca ceea ce spun este o minciuna.

Copiii isi dau seama ce inseamna minciuna la 3-4 ani!

Constientizarea ideii de minciuna si a consecintelor ei depinde de mai multe abilitati pe care trebuie sa le aiba dezvoltate copilul. Unele dintre ele sunt independenta si controlul emotional. Acestea insa nu se contureaza decat dupa varsta de 2 anisori, manifestandu-se treptat. Abia cand implinesc 3 ani si uneori dupa aceasta varsta copiii inteleg ceea ce fac atunci cand mint.

In perioada prescolara copilul este capabil sa ia in considerare si ceea ce crede si simte ascultatorul lui. Ei constientizeaza ca persoana cu care dialogheaza il va asculta si va reactiona la ceea ce spune, insa fara a lua in considerare cu adevarat spusele lui, adica fara a acorda o valoare anume acestora.

La varsta de 2 ani, copilul tau nu isi da seama ca tu nu il crezi atunci cand iti spune ceva, oricat de ciudat sau normal ar parea. Dar incepand cu varsta de 3 pana la 4 ani, copilul realizeaza ca tu stii cu exactitate atunci cand ei nu spun adevarul.

Cum iti dai seama ca stie ce inseamna minciuna?

La aceasta varsta copilul incepe sa raspunda diferit la intrebarile tale cu privire la aflarea adevarului. Vei constata ca el nu va mai invinui fratiorul sau animalutul de companie pentru o boacana, ci va raspunde adesea cu "nu stiu". Si aceasta este o minciuna, dar el stie ca este mult mai credibila decat povestea cu pisica care a daramat vaza cu flori sau surioara-bebelus care a spart cana.

Daca incepi sa constati ca micutul tau de varsta prescolara iti raspunde adesea cu "nu stiu" acesta este un semn clar ca el a evoluat si ca intelege ce este cu adevarat o minciuna si ca ceea ce spune nu este adevarat.

Este cazul sa il pedepsesti daca stie ca minte?

Psihologii sfatuiesc parintii sa nu pedepseasca copiii pentru minciuna pe care o spun, chiar daca el stie ce a facut.

Desi de la aceasta varsta incepe sa constientizeze ideea de minciuna, el o va intelege cu adevarat in timp. Atunci va stii si ca nu este bine sa o faci. De asemenea, ei isi vor da seama treptat ca tie nu tu nu esti multumita atunci cand mint. Va intelege ca este rau sa minti doar dupa ce discuti cu el despre acest subiect si il faci sa aiba o idee clara despre consecintele ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuna copii Intelegere minciuna copii Pedeapsa minciuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre