Cum iti faci copilul sa te asculte

/ / Modificat: 2018-02-26
Cum iti faci copilul sa te asculte

Ii spui de trei-patru ori sa isi faca temele, il rogi sa nu mai lase jucariile imprastiate prin toata casa, insa el se face ca nu aude... si lista poate continua. Uneori poate parea imposibil sa disciplinezi un copil, insa situatia nu este chiar atat de grea precum pare.

Atunci cand ai un copil care nu te asculta, exista cateva reguli pe care le poti pune in practica, astfel incat cei mici sa acorde atentie spuselor tale si sa te asculte. Nu uita insa ca atunci cand ii ceri copilui tau disciplina, trebuie sa ai pretentii conforme varstei lui.

Cum iti faci copilul sa te asculte

Vorbeste-i calm

In timp ce vorbesti cu copilul tau, adreseaza-te intotdeauna cu calm, nu ridica tonul, pentru ca va fi tentat sa iti raspunda la fel. Arata-i ca ai incredere in el si cere-i opinia inainte sa impui noi reguli in casa. Este si un mod prin care ii ve creste stima de sine, il vei face sa capete mai multa incredere in propriile sale forte. Un alt lucru care iti va fi de ajutor este sa te abtii sa ii faci observatie de fata cu colegii sau cu prietenii lui.

Cand copilul refuza o sarcina, nu incepe sa il critici, ci intreaba-l de ce procedeaza asa. Daca este nervos, lasa-l sa se calmeze si incearca sa afli din nou motivul sau motivele care au dus la refuzul sau de a face un lucru sau altul.

Fii cat se poate de clara

Atunci cand iei o decizie este important sa te tii de ea, oricat de greu ti s-ar parea. De exemplu, cand copilul iti cere lucruri care nu sunt urgente (iti cere sa il lasi se uite la desene animate), iar tu ai altceva de facut in acel moment, spune-i sa aiba rabdare pana cand iti termini tu treaba.

In momentul in care i-ai spus asta, trebuie sa si te tii de promisiunea facuta, sa nu cedezi in fata rugamintilor lui. Cu timpul, copilul va invata ce inseamna rabdarea si va deveni mai ascultator.

Ofera-i ajutorul

Copiii, ca si adultii, se pot confrunta cu probleme pe care trebuie sa le rezolve: fie nu se descurca la o tema, fie intampina dificultati atunci cand se joaca, fie s-au certat cu un prieten bun etc. In astfel de momente, ei pot deveni irascibili si iti pot raspunde obraznic sau nu vor asculta ceea ce le spui.

Ceea ce poti face este sa dai dovada de multa rabdare, sa te oferi sa il ajuti. O sa vezi ca tema o sa i se para mult mai usoara daca primeste ajutor si din partea ta.

Inspira-te de la francezi

O buna modalitate de a avea un copil disciplinat este sa te inspiri si de la modelul de parenting al francezilor. Te poti inspira din cartile Pamelei Druckerman ("Bringing Up Bébé: One American Woman Discovers The Wisdom of French Parenting", "French Children don't Throw Food"), carti in care autoarea vorbeste despre modul in care francezii isi disciplineaza copii: printre altele, mamele din Franta nu adopta o voce de copil atunci cand le vorbesc copiilor, ii invata pe micuti lectia rabdarii (de exemplu, copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa nu ii intrerupa pe altii din conversatie ca sa isi spuna parerea, ci sa astepte pana ii vine randul), ii invata ce sunt bunele maniere si respectul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Metode disciplinare copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre