5 factori care influenteaza relatia dintre frati

/ / Modificat: 2011-10-27
5 factori care influenteaza relatia dintre frati

relatie_frati

Exista o multime de factori care-si pun amprenta asupra relatiei dintre frati. Felul in care acestia se inteleg este influentat de ordinea nasterii lor, de tipul si structura familiei din care fac parte, de diferenta de varsta dintre ei, de tipul de relatie (vitregi, naturali, adoptati) sau de diferentele individuale.

Ordinea nasterii

Ordinea in care sunt nascuti face diferenta in relatia dintre frati. Copiii au diferente dsi trasaturi de personalitate diferite in functie de cand au fost nascuti in sanul familiei. Din aceasta cauza se pare ca apare si rivalitatea intre ei.

Diferenta de varsta si sex

Cei mai multi frati sunt nascuti la diferente de maxim 2-3 ani intre ei, sustin specialistii. Aceasta este diferenta medie intre 2 nasteri din sanul aceleiasi familii.

Se pare ca diferenta intre 2 frati trebuie sa fie cat mai mica pentru a se intelege cat mai bine, si sa nu depaseasca 5 ani. Cel mai bine este sa nasti fratiorul la o distanta cam de 2 ani, atunci cand fratele mai mare nu se simte amenintat de pozitia noului bebe si are interes in a petrece timp cu el.

Expertii sustin ca atunci cand fratii sunt apropiati ca varsta si de acelasi sex rivalitatea si conflictele apar mai des.
frati

Marimea familiei

Familiile cu maxim 2 copii sunt mai predispuse sa aiba frati care sa se inteleaga bine si usor decat cele care au peste 4 copii. Copiii cu multi frati trebuie sa faca fata concomitent mai multor tipuri de relatii, ceea ce poate fi frustrant si obositor pentru ei.

In plus, copii care fac parte din familii mici au mai multe sanse la educatie, disciplina si petrecerea unui timp de calitate alaturi de parinti decat ceilalti. Acest lucru ii poate ajuta sa invete mai usor cum trebuie sa se poarte unii cu ceilalti si sa diminueze rivalitatea.

Tipul de relatie

O mare diferenta in felul in care se inteleg fratii o constituie tipul de relatie dintre ei. Conteaza foarte mult daca unul dintre ei a fost adoptat sau daca este vitreg prin alianta ori daca sunt frati naturali. Este natural ca fratii care au acelasi sange sa se inteleaga mult mai bine decat cei care provin din alte familie.

Trasaturile individuale

Fiecare copil se naste cu un temperament innascut care-i influenteaza modul de a trai si de a e comporta. Gradul de sociabilitate si personalitatea unica a fiecaruia dintre ei joaca un rol esential in modul in care se inteleg.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temperament copii Ordine nastere copii Rivalitate frati Personalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre