Cum iti ajuti copilul sa se fereasca de bullying?

/ / Modificat: 2017-11-03
Cum iti ajuti copilul sa se fereasca de bullying?

Termenul de "bullying" provine din limba engleza si inseamna "hartuire si intimidare". El se refera la orice tip de comportament agresiv la care apeleaza o persoana pentru a castiga control sau suprematie asupra celorlalti. In realitate este un abuz de putere si poate include orice comportament de la a pune porecle pana la agresiune fizica.

Se remarca in ultima vreme o scadere a varstei de la care apar actele de bullying intre copii. Recent, in Bucuresti, a fost lansat un program pilot in cateva gradintite din sectorul 3 menit sa diminueze comportamentele de hartuire dintre cei mici.

Potrivit statisticilor, in SUA, circa 160.000 de elevi de scoala generala stau in fiecare zi acasa de teama bullying-ului la care sunt supusi la scoala.

Tipuri de bullying si cum le recunosti

Bullying-ul fizic presupune lovirea celuilalt, chiar si "accidentala", impingerea, precum si orice tip de atingere corporala nedorita sau nepotrivita. De exemplu, bullying fizic poate fi si gestul unui copil de a-si da pantalonii jos in fata clasei.

Bullying-ul verbal se refera la glume sau porecle, comentarii rautacioase despre aspectul cuiva. De pilda, un copil ii poate spune altuia: "Esti asa de gras! Exact ca si tatal tau".

Bullying-ul relational are in vedere excluderea unei persoane din grup sau de la anumite activitati, sau ignorarea ei. Situatia in care un grup de fete refuza ca o alta colega sa ia pranzul cu ele, la aceeasi masa, este un exemplu de bullying relational.

O forma mai recenta este cyberbullying-ul care consta in folosirea retelelor de socializare pentru a-l agresa pe celalalt, prin postarea de fotografii umilitoare sau comentarii nepotrivite.

Consecintele hartuirii de catre colegi

Consecintele acestor tipuri de agresiune pe termen lung pot fi traumatice. Cel mai daunator aspect al bullying-ului este repetitia: copilul agresat traieste cu frica constanta in legatura cu urmatorul episod de agresiune, unde si cand va avea loc. Iar acest lucru ii va afecta increderea in sine si il va face sa se simta deprimat, rusinat si neajutorat. Mai mult, bullying-ul ii afecteaza si starea de bine emotionala, precum si abilitatile de invatare.

Exista o legatura puternica intre actele de bullying si sinuciderea in randul adolescentilor si preadolescentilor. Astfel, o serie de cercetari de la Universitatea Yale au aratat ca sinuciderea este de cinci ori mai mare in randul tinerilor supusi bullying-ului.

Cum iti poti proteja copilul de bullying

Copiii care sunt crescuti intr-un mod respectuos, invata si ei sa ii respecte pe ceilalti. Cercetarile au aratat ca acei copii care sunt educati cu ajutorul batailor dezvolta comportamente de bullying.

Este bine sa ii vorbesti copilului tau despre toate tipurile de hartuire. Atunci cand copiii inteleg si pot sa identifice toate tipurile de hartuire se simt mai in siguranta, mai putin singuri si pot intelege dinamica relatiilor sociale.

Ajuta-ti copilul sa capete abilitati sociale: cum sa relationeze cu ceilalti, cum sa isi faca prieteni, cum sa comunice asertiv sau sa puna capat unei situatii nedorite de el.

Ramai conectat cu copilul tau si incurajeaza comunicarea deschisa astfel incat sa afli despre incidentele de agresiune.

Invata copilul ca atunci cand este hartuit sa anunte acest lucru unui adult, nicidecum sa isi faca singur dreptate. Nici tu nu interveni sa faci singur dreptate: este de preferat sa nu iei legatura cu parintii copilului care agreseaza, ci sa te adresezi invatatoarei, dirigintelui, directorului scolii.

De asemenea este bine sa inveti copilul cum sa raspunda replicilor sau gesturilor de hartuire pe un ton neutru si categoric: "Nu este dragut din partea ta", "Asta chiar m-a durut", "Lasa-ma in pace". O alta strategie este de a raspunde gesturilor de hartuire prin intrebari neagresive: "De ce imi spui asa?", "Ce vrei sa imi spui, de fapt, cand ma numesti <<prost>>?".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying Agresiunea Semne bullying Comportament copii Anti-bullying

Articole recomandate

Citeste si despre