Bullying-ul, fenomen extrem de periculos in Romania. "O furie neexprimata de parinte este exprimata de copil"

/ / Modificat: 2019-07-09
Bullying-ul, fenomen extrem de periculos in Romania.

In fiecare zi, in Romania, zeci de mii de elevi sunt agresati verbal si fizic de catre colegii lor. Abuzul nu se termina nici atunci cand copiii "evadeaza" din viata reala, pe internet.

Fenomenul este cunoscut sub numele de bullying si cyberbullying, cand e online.

"O furie neexprimata de adult, este exprimata de copil"

Psihoterapeutul spune ca parintii trebuie sa fie atenti ce imprima in psihismul copiilor, deoarece "o furie neexprimata de mine ca parinte este exprimata de copil."

Copilul este ca un burete care absoarbe tot ce vede si ce simte din mediul familial, iar el le scoate ulterior la lumina.

"Astfel el poate scoate la lumina zona de victima, zona de agresor, tot felul de lucruri pe care noi ca adulti nu ni le-am rezolvat," explica Anca Maftei, potrivit Madiafax.

Ce poate face parintele pentru un copil, victima a bullying-ului

Psihoterapeutul la recomanda parintilor ai caror copii au fost sau sunt victime ale bullying-ului sa fie aproape sufleteste de cei mici.

"E foarte importanta prezenta, nu doar fizica, ci prezenta emotionala si sufleteasca in raport cu copilul. Nu e suficient sa fim in aceeasi casa. E suficient sa ne uitam unul in ochii celuilalt, e suficient ca el sa simta ca sunt acolo pentru el," spune Anca Maftei.

Si ar fi foarte bine ca parintii sa apeleze la ajutor specializat, deoarece terapeutii si psihologii ii pot invata pe copii metode prin care sa isi gestioneze mai bine emotiile.

Romania, in top cand vine vorba de bullying

Romania se situa pe locul trei in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat bullying-ul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dupa cum a raportat in primavara Organizatia Salvati Copiii.

Astfel, 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut ca au agresat alti elevi cel putin de trei ori in luna anterioara, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Datele organizatiei arata ca 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi, 3 din 10 sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi, iar un copil din patru a fost umilit in fata colegilor.

"Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii apartinand ciclurilor gimnazial si liceal, 400.000 sunt exclusi din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliti in public, 390.000 sunt amenintati cu bataia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt batuti in mod repetat de catre colegii lor," potrivit studiului prezentat de Salvati Copiii, bazat pe date din anul 2016, preluat de Mediafax.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying Bullying scoli Bullying copii

Articole recomandate

Citeste si despre