5 intrebari esentiale despre hartuirea stradala

/ / Modificat: 2022-11-03
5 intrebari esentiale despre hartuirea stradala

A venit momentul sa vorbim despre hartuirea stradala fara sa ne fie teama

1. Ce inseamna hartuirea stradala?

 Hartuirea stradala e uneori evidenta. Dar de cele mai multe ori nu e.

Comentariile nepotrivite adresate altor persoane, precum “Buna, te las undeva?”, sunt exemple evidente ale hartuirii stradale.

Mult mai subtile sunt comentariile nedorite, gratuite. Si ele se catalogheaza la categoria hartuire stradala: “Ai fi mai frumoasa daca ai zambi”.

Sa inviti pe cineva in oras si sa insisti chiar si dupa ce ai fost refuzat e tot o forma de hartuire stradala.

Sa strigi pe cineva intr-un mod intim fara sa ai acordul persoanei respective nu e ok. Sigur ai auzit expresia “Buna, frumoaso”.

Din categoria de gesturi non-verbale, nedorite, avem toata aceasta pleiada de sunete: fluierat, claxonat, zgomote animalice, lingerea buzelor.

Si sa te uiti insistent la cineva sau sa-l urmaresti cu privirea pana faci o persoana sa se simta inconfortabil este tot o forma de hartuire sexuala.

Apoi, mai e hartuirea stradala invaziva. Vorbim de cazul in care agresorul invadeaza spatiul personal al victimei. Se apropie, o atinge intr-un mod nedorit. Imbratisatul, mangaiatul. Toate astea, atunci cand sunt nesolicitate, inseamna hartuire.

Sau cazul in care agresorul ii adreseaza victimei tot soiul de intrebari menite sa o faca sa se simta inconfortabil sau sa o umileasca “Ai prieten?” “Prietenul tau stie ca umbli asa pe strada?”“Ce pozitie iti place?”

2. Unde gasim hartuirea stradala?

Peste tot. Dar ca sa o vedem, trebuie sa invatam sa o recunoastem

In autobuz. Cineva sta mult prea aproape de altcineva.

Pe strada. Cineva ii spune altcuiva, nesolicitat, “esti frumoasa”.

In restaurant. Unul dintre prietenii tai se uita insistent dupa angajatele localului.

La munca. O colegaeste tinuta intr-o imbratisare mai mult decat isi doreste.

Cateva dintre exemplele de mai sus sunt evidente, dar mai multe sunt subtile. Si pe multe dintre ele am ajuns sa le acceptam ca pe o realitate nefericita, obosite sa mai facem ceva in privinta asta.

Dar trebuie sa invatam sa luptam impotriva lor.

3. Ce impact are asupra femeilor?

Din pacate, hartuirea stradala este atat de inradacinata incat am ajuns sa o consideram parte din normalitate. Iata cateva lucruri pe care le fac femeile in fiecare zi ca sa previna hartuirea, desi n-ar trebui sa fie nevoie de ele:

Hartuirea stradala afecteaza stima de sine a femeilor, increderea in sine si sentimentul de siguranta resimtit in spatiile publice.

-          Nu-si arata pielea, mai ales daca sunt singure

-          Nu merg in anumite cartiere

-          Nu merg pe strazi neiluminate

-          Nu merg singure, pe strada, noaptea

-          Daca merg singure pe strada, suna un prieten cu care raman in telefon

-          Merg spre casa cu cheile in mana in eventualitatea in care trebuie sa alerge catre bloc

-          Anunta cand urca sau coboara din taxi sau alt serviciu de car sharing

-          Nu se urca in lift decat cu alte femei

-          Pretind ca nu inteleg anumite apropouri

-          In mijloacele de transport, nu stau langa oricine

-          Prefera spatiul din mijlocul de transport cel mai aproape de sofer

-          Nu se bazeaza pe faptul ca vor fi crezute

-          Isi educa fiicele sa recunoasca si sa previna hartuirea.

 Hartuire stradala

 4. Ce pot face daca sunt victima hartuirii stradale?

Nu esti singur(a). Majoritatea dintre noi am fost victime ale hartuirii stradale. Pe ce se bazeaza abuzatorul este exact sentimentul nostru ca suntem singuri. Dar, in realitate, suntem parte dintr-o comunitate.

Ai increder in instinctele tale. Daca ti se pare ca ceva e in neregula, probabil chiar asa e.

Spune ceva. Vorbeste cu hartuitorul. Tare. Avertizeaza-l ca ti-a depasit limita, dar ai grija sa ignori daca incearca sa continue conversatia cu tine.

Cere ajutor. Daca nu functioneaza, cere ajutorul oamenilor din jur. Nominalizeaza pe cineva in mod particular, cauta o figura de autoritate cum ar fi soferul de autobuz. Roaga pe cineva sa sune la un numar de urgenta pentru tine.

Inregistreaza. Filmeaza ce se intampla, surprinde cat mai multe din gesturile abuzatorului. Cere martorilor sa faca asta. Cand ajungi intr-un loc in siguranta, poti decide ce faci cu materialul pe care il ai.

Parcurge training-ul de pe standup-romania.com si afla cum sa te protejezi de hartuirea stradala.

 5. Sunt martor la hartuirea stradala. Ce pot sa fac?

Parcurge training-ul STANDUP impotriva hartuirii stradale de pe platforma standup-romania.comsi invata cum poti actiona in siguranta, invatand metodologia 5D.

Distrage. Daca vezi pe cineva intr-o situatie de hartuire stradala, mergi direct la abuzator si distrage-i atentia. Intreaba-l cat e ceasul, cum ajungi la o anumita adresa, daca are idee pana la ce ora e deschis.  Prefa-te ca esti prieten cu victima si cheam-o la masa ta. Fii creativ, orice interventie ajuta. Castiga-i persoanei hartuite timp pentru a iesi din situatie.

Deleaga. Sa spunem ca nu gasesti niciun pretext cu care sa intervii intr-o situatie. Dar vrei sa ajuti cumva. Cauta pe cineva care reprezinta o figura a autoritatii: managerul salii, un politist rutier, paza de la club, barmanul, soferul de autobuz. Oricine ar putea avea autoritate. Atrage-le atentia, semnaleaza-le situatia, roaga-i sa intervina si urmareste de la distanta.

Directioneaza. Confrunta direct abuzatorul (dar ai mare grija). Atrage atentia asupra situatiei, dar fa-o in asa fel incat sa captezi atentia celor din jur. Apoi adreseaza-te persoanei hartuite si incearca sa o conduci in siguranta. Ignora abuzatorul daca incearca sa raspunda sau sa amplifice conflictul. Ai mare grija cu abordarea directa – daca nu esti atent, poate cauza un conflict.

Documenteaza. Scoate telefonul si filmeaza saufotografiaza. Fa-o intr-un mod care sa fie evident pentru abuzator. Faptul ca ar putea exista dovezi descurajeaza abuzatorii. Dar ai grija sa nu te pui in pericol. Apoi, ofera filmarea victimei. Poate doreste sa o foloseasca intr-o eventuala plangere la politie. Nu posta nicaieri filmul sau pozele fara acordul victimei.

Dupa hartuire, vorbeste cu victima. Majoritatea victimelor sunt speriate, se simt singure, simt ca merita ce li se intampla. Spune-le ca ai fost martor la situatie si ca le poti fi de ajutor. Spune-le ca nu merita sa fie abuzate si ca e absolut normal sa se simta furioase, triste, ingrozite. Toate emotiile prin care trec sunt absolut valide.

 6. Ce pot face ca sa ajut la cresterea gradului de constientizarea fenomenului?

Sunt multe lucruri pe care le poti face in siguranta, fara sa fii parte dintr-un conflict.

Programul  STANDUP impotriva hartuirii stradale ne invata cum sa intervenim in maxima siguranta.

Primul lucru pe care-l poti face este sa te educi chiar tu. Parcurge training-ul STANDUP impotriva hartuirii stradale de pe  standup-romania.com

Apoi recomanda-l si prietenilor tai. Povesteste-le despre toate aceste forme de hartuire stradala. Invata-i sa le recunoasca la altii, dar si la ei, daca e cazul. Nu suntem aici ca sa judecam, suntem aici ca sa reparam.

Atrage-le atentia si ajuta-i sa constientizeze fenomenul. Vor fi surprinsi sa afle cat de frecvent se intampla.

Apoi invata-i cum pot interveni in siguranta.

Cel mai greu lucru pentru o victima este cat de singura se simte intr-o situatie de hartuire stradala.

Dar cu totii putem face ceva in privinta asta.

CAUZA SUSTINUTA DE RIGHT TO BE SI CENTRUL FILIA

Despre Centrul FILIA

Centrul FILIA este un ONG feminist, care face auzite vocile femeilor prin munca comunitara, activitati de advocacy, activism si sensibilizare, studii si analize. FILIA a fost fondata in anul 2000 si s-a dezvoltat ca unul dintre cele mai active ONG-uri feministe din Romania. Lucram pentru egalitatea de gen si egalitatea de sanse, cu accent pe prevenirea si combaterea violentei de gen si imbunatatirea accesului la serviciile de sanatate pentru femei.

Ne dorim o societate in care drepturile si nevoile femeilor sa fie respectate. Potrivit Barometrului de gen al FILIA (2019), peste 87% dintre femeile din Romania se simt deranjate atunci cand sunt victimele hartuitii stradale (ex: facut cu ochiul, privit insistent, fluierat, comentat aspectul fizic, atins intentionat, urmarit).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hartuire copii

Articole recomandate

Citeste si despre