Copilul meu nu e obraznic. Nu exista copii obraznici!

/ / Modificat: 2017-10-16
Copilul meu nu e obraznic. Nu exista copii obraznici!

"Esti obraznic!" s-a auzit intr-o zi din curtea noastra. Am incremenit. Copilul meu nu auzise niciodata ca ar fi obraznic desi avea mai mult de 2 ani. Ma gandeam ca trebuie sa fi facut ceva nasol tare ca bunicul lui sa ii fi spus asta.

Am iesit repede afara si nu era nimic daramat. M-am gandit ca poate mi s-a parut, insa dupa cateva secunde aud iarasi: "nu mai fii obraznic!". Ma intorc spre ei si-mi vad puiul cu un bolovan mic de pamant pe care urma sa il arunce.

Asta era obraznicia? m-am intrebat.

Probabil pentru multi dintre voi, a fi obraznic inseamna orice lucru marunt pe care copilul il face contrar "normalitatii". Adica paharul nu il pune pe masa cum trebuie, il pune cu gura in jos. Mopul il plimba pe perete, nu pe parchet. Pamantul il arunca sau vrea sa il manance.

Copiii nu sunt obraznici

Au nevoie sa exploreze, sa testeze. Ei nu vad lucrurile asa cum le vedem noi. Eu as zice ca au imaginatie si dau lucrurilor alte valori. Daca desenezi pe o hartie un cerc, tu vei vedea doar un cerc. El va vedea un disc, o parasuta, un balon sau luna. Nu numai ca vad lucrurile diferit, dar creierul lor asimileaza informatiile in alt mod.

Peste tot auzim parinti, bunici, bone care spun copiilor ca sunt obraznici, rai, lenesi, batausi. Copiii sunt copii. Se joaca, isi testeaza parintii, isi consuma energia. Punandu-le eticheta, ei vor deveni exact asa... obraznici.

Motivul pentru care cineva eticheteaza copilul este ca sa ii atraga atentia asupra comportamentului sau si sa il faca sa inceteze, dar a-i spune ca e obraznic va avea exact efectul invers.

Ce poti face atunci cand vrei sa indrepti un comportament?

Explica-i celui mic ce te deranjeaza.

Spune-i ce are de facut in acea situatie.

Ofera-i alta varianta.

Accepta faptul ca el vede lucrurile diferit.

Nu il eticheta!

Paharul se pune cu gura in sus, dar cu ce te deranjeaza daca el il pune invers? Poate in acel moment el isi inchipuie ca acel pahar e un garaj in care intra o masina.

Probabil vrea sa te ajute la curatenie. Poti sa ii explici cum se da cu mopul si de ce nu e in regula sa dea pe pereti. Poti stabili un loc in care sa faca treaba "cu stangacie", dar lasa-l sa te ajute. Orice greseala este o oportunitate de invatare!

Copiii vor sa isi bucure parintii

Ceea ce fac ei nu fac cu ciuda. Nu vor sa isi bata joc de noi. Ei doar vad lucrurile altfel. Au nevoie de atentie, de iubire si cel mai bine invata prin joc sau atunci cand sunt incurajati si apreciati. Scoate-i in evidenta calitatile, nu il eticheta, iar el va deveni mai bun!

Copilul meu are o gramada de calitati si in niciun caz nu e obraznic. E inteligent, are imaginatie si vorbeste foarte corect. Probabil aruncatul pamantului are o semnificatie pentru el, de aceea l-am incurajat sa exerseze. I-am aratat directia in care o poate face si am de gand sa il mai las si cu alta ocazie.

Eu sunt Luiza si te invit sa citesti despre noi si pe blogul emotiidemamica.ro. Urmareste-ne si pe Facebook Emotiidemamica.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii obraznici Comportament copii Parenting pozitiv

Articole recomandate

Citeste si despre