Cel mai simplu si la indemana truc pentru a-i ajuta pe bebelusi sa adoarma

/ / Modificat: 2021-12-02
Cel mai simplu si la indemana truc pentru a-i ajuta pe bebelusi sa adoarma

Zgomotul alb este aliatul multor parinti pentru a-si linisti bebelusii care plang si chiar pentru a-i ajuta sa adoarma. In primele luni de viata, copiii reactioneaza bine atunci cand aud zgomote albe; se linistesc ca prin minune si reusesc sa adoarma cand nimic altceva nu mai functioneaza.

Ce sunt zgomotele albe

In primele luni de viata, somnul bebelusilor poate fi o piatra de incercare pentru proaspetii parinti. Chiar daca, in teorie, bebelusii dorm mult, unii dintre ei dorm mai mult ziua si fac nopti albe, din diverse motive. Colicile, anxietatea de separare sau dorinta de a petrece cat mai mult timp la san, puseele de crestere - toate pot fi motive pentru care cei mici nu pot sa adoarma sub nicio forma. In aceste cazuri, un aliat de nadejde al parintilor disperati sa gaseasca o solutie pentru a-l adormi pe cel mic il reprezinta zgomotul alb.

Acesta este un sunet continuu, monoton, cu frecvente mentinute la acelasi nivel. Cateva exemple arhi-cunoscute de parinti sunt sunetul de aspirator, sunetul de uscator de par, de mixer etc.

Aceste sunete tind sa acopere celelalte zgomote din mediul inconjurator, ajutandu-l pe cel mic sa se calmeze si chiar sa adoarma. Fiind un sunet fara schimbari de frecventa, el permite sistemului nervos sa se relaxeze, prin faptul ca reduce cantitatea de stimuli la care acesta este expus.

Cum ii ajuta zgomotul alb pe bebelusi si pe copii

Zgomotele albe ii pot ajuta pe cei mici sa se relaxeze si sa fie mai calmi, dar pot avea acelasi efect si in cazul adultilor. Ele reprezinta o modalitate foarte la indemana si folosita de foarte multi parinti atunci cand bebelusii au episoade de colici care nu ii lasa sa se odihneasca. Studiile arata ca zgomotele albe ajuta si la distragerea atentiei celor mici in cazul vaccinurilor.

La ce sa fiti atenti atunci cand folositi zgomote albe

Desi aceste sunete au numeroase beneficii, nu trebuie sa faceti abuz de ele si sa creati o dependenta. Iata cateva sfaturi utile atunci cand folositi aceste zgomote pentru a calma bebelusul:

  • Evitati folosirea zilnica si nu faceti din aceste zgomote o rutina de somn
  • Nu limitati repertoriul de sunete doar la zgomote albe. Creierul bebelusului are nevoie de tot felul de stimuli pentru a se dezvolta corect
  • Mentineti un volum adecvat: sub 50 de decibeli. Sursa care emite sunetul trebuie sa fie la cel putin doi metri de copil.

Rutina de somn este foarte importanta

Nu uitati ca un somn sanatos trebuie sa tina cont de un program, iar zgomotele albe sa fie ultima solutie la care apelati pentru a-i adormi pe cei mici, cand toate celelalte metode au esuat.

Daca bebelusii nu se pot linisti si adormi, eliminati mai intai cauzele fiziologice care ii pot tine treji: foame, scutecul neschimbat, balonare, colici sau alte tipuri de dureri. De asemenea, oboseala ii poate impiedica pe copii sa adoarma. Atunci cand trece prea mult timp peste ora lor de somn, bebelusii sunt supra-stimulati si pot avea dificultati in a adormi.

In plus, uneori cei mici au uneori nevoie doar sa fie tinuti in brate si sa simta caldura mamei sau a tatalui. A-l lasa pe bebelus intr-o camera singur, cu zgomote albe, plangand pana la epizare, nu este o solutie. Creati o rutina de somn, la o ora adecvata, care sa cuprinda baie, schimbarea scutecului si a hainelor, lapte, intuneric in camera. Eliminati stimulii, cum ar fi expunerea la ecrane, cu cateva ore inainte de somn. Daca nici cu o rutina sanatoasa de somn nu functioneaza si cel mic tot nu se linisteste, puteti apela cu incredere la zgomotele albe.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre