Bebelusul tau scoate zgomote in timp ce doarme? Iata care sunt cauzele si cum sa le interpretezi

/ / Modificat: 2023-09-01
Bebelusul tau scoate zgomote in timp ce doarme? Iata care sunt cauzele si cum sa le interpretezi

Bebelusii pot fi zgomotosi atat cand sunt treji, cat si in timpul somnului. Atunci cand esti parinte, tresari la fiecare oftat al bebelusului si poti ajunge usor sa te panichezi. In primele luni de viata, copiii scot tot felul de zgomote ciudate, in timpul somnului, iar parintilor le ia ceva sa se obisnuiasca cu ele. Niciun copil nu vine cu „manual de instructiuni”, asa ca este bine sa stii din ce cauza apar aceste zgomote si cand este cazul sa iti faci griji.

In general, zgomotele scoase de bebelusi in timp ce dorm provin fie de la respiratie, fie de la reflexul de supt, fie de la stomac. Pe masura ce acestia cresc si sistemul lor respirator se maturizeaza, iar ciclurile de somn se stabilizeaza, zgomotele incep sa se diminueze. Acestea dispar treptat in jurul varstei de 4-6 luni, iar pana la un an de zile ar trebui sa fie istorie. Iata ce fel de zgomote fac bebelusii in somn!

Respiratie neregulata

Copiii mici au o perioada mai lunga de somn REM decat adultii. Acesta este asociat cu respiratii neregulate si cu pauze de respirat de 5-10 secunde. Acestea sunt normale in faza de somn profund si daca bebelusii nu par deranjati, nu se agita si nu se ineaca in timpul somnului, nu este cazul sa iti faci griji. Pe masura ce sistemul lor respirator se dezvolta, problema se va rezolva de la sine.

Gemete/oftat

Uneori, cand trec de la somnul profund la cel usor si invers, bebelusii scot tot felul de sunete care seamana cu niste gemete. Poti fi tentat sa il iei in brate sa il linistesti cand se intampla acest lucru. Specialistii spun ca aceste zgomote sunt normale si este bine ca micutii sa invete singuri sa adoarma la loc atunci cand se intampla acest lucru.

Galgait

Reflexul de inghitire al nou-nascutilor nu este nici el pe deplin format. De aceea, in timpul somnului, pot scoate sunete ciudate atunci cand inghit saliva sau laptele regurgitat. Daca nu se ineaca, nu este cazul sa intervenim.

Respiratie suieratoare

Bebelusii respira doar pe nas, iar atunci cand caile respiratorii sunt infundate, se poate auzi acel suierat al respiratiei. Problema se poate rezolva curatand nasul bebelusului zilnic, cu ser si un aspirator special pentru mucus.

Sforaieli

Micutii respira doar pe nas, iar sforaitul apare atunci cand cei mici invata sa isi coordoneze respiratia cu inghitirea. Este absolut normal, spun specialistii, si nu este cazul sa ne facem griji decat daca apar dificultati de respiratie.

Reflexul de supt

Atunci cand le este foame, bebelusii plescaie din buze sau cu limba in cerul gurii, chiar si in somn. Daca apare acest zgomot, este posibil ca nou-nascutului sa ii fie foame.

Gaze la stomac

Nici sistemul digestiv al bebelusilor nu este pe deplin format, asa ca atunci cand dorm, se pot auzi anumite zgomote din stomacul lor. Este posibil ca zgomotele sa fie provocate de digestie sau bebelusul chiar sa aiba scaun in timp ce doarme.

Plansul

Nu in ultimul rand, bebelusii pot plange in timpul somnului. Acesta este un semn ca fie le este foame, fie au scutecul plin, fie s-au trezit si nu pot adormi singuri la loc.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Zgomote copii

Articole recomandate

Citeste si despre