Bebe se trezeste des noaptea

/ / Modificat: 2013-01-16
Bebe se trezeste des noaptea
Intrebare:

- Am un copil care astazi implineste 5 luni. De cand l-am adus de la maternitate copilul meu a dormit toata noapte de la ora 9.30 pana la ora 7. Pana la 3 luni se trezea o singura data la ora 3 si manca dupa care adormea imediat. De o saptamana copilul meu se trezesate noaptea din ora in ora si incepe sa se frece la ochi. Se freaca pana se trezeste, dupa care adoarme foarte greu. Am fost la un oftalmolog si mi-a spus ca nu pare a avea ceva si oricat este mult prea mic pentru a-si da seama. Nu stiu ce sa fac pentru ca nu reusesc sa-i tin mainile departe de ochi. Am incercat sa-l infas, dar tot le scoate. Cum pot sa-l fac sa nu mai duca manutele la ochi si sa doarma noaptea?

Raspuns:





 

Consider util un consult pediatric deoarece s-ar putea ca problema sa nu fie de natura oftalmologica, mai degraba cred ca este vorba despre o afectiune care il trezeste din somn, moment in care se produc manifestarile descrise.

Mai ales daca tinem seama ca pe perioada noptii ochi sunt privati de efort, cantitatea de lumina la care acestia sunt supusi fiind banuiesc redusa.

Daca tinem cont de perioada de timp in care acesta se trezeste, ne gandim ori la o suprasolicitare diurna (stimulii de pe perioada zilei sunt crescuti cantitativ dar si ca intensitate.


Indiferent ca este vorba de prezenta unui televizior sau a unui numar mare de vizitatori) ceea ce il agita pe micul si ii perturba somnul (noaptea au loc procesele de inmagazinare a memoriei deci de "procesare" a informatiei primite pe perioada zilei).



Fie este vorba de o afectiune care ar putea sa se manifeste predominant nocturn (de exemplu prezenta unei parazitoze intestinale care sa determina colici abdominale cu manifestari preponderent nocturne).

Indiferent de etiologie, numai identificarea eventualei cauze reale a acestor modificari poate avea ca rezultat si stabilirea unei conduite terapeutice optime.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre