6 trucuri pentru un somn bun dupa nasterea copilului

/ / Modificat: 2014-04-09
6 trucuri pentru un somn bun dupa nasterea copilului

Exista nenumarate motive pentru care proaspetii parinti nu dorm destul. Pe langa faptul ca bebelusii se trezesc frecvent in timpul noptii, mamicile si taticii inca mai au lucruri de facut. Cand vine barza, cantitatea de rufe murdare se dubleaza brusc, stresul se mareste si musafirii parca nu se mai termina.

Lipsa de somn poate cauza depresia parintilor, anxietate sau afectiuni mai grave. Conform specialistilor, perioada postpartum trebuie sa includa recuperarea fizica, stabilirea unei relatii cu copilul tau, renegocierea celorlalte relatii si adaptarea la rolul de parinte. Aceasta perioada noua si emotionanta este o adevarata provocare ce poate fi sporita de lipsa unui somn bun.

Lipsa somnului creeaza probleme.

Studiile arata ca, pe langa consecintele emotionale negative, o durata a somnului de mai putin de 6 ore poate duce la probleme de sanatate destul de serioase.

Este dificil sa pui la punct o strategie cand esti atat de obosit, dar multi experti recomanda alcatuirea unui plan pentru marirea perioadei de timp pe care o petreci dormind. Pana cand te acomodezi cu bebe si programul tau de somn revine la normal, urmeaza cativa pasi simpli pentru a reusi sa te odihnesti:

1. Fa-ti o prioritate din a dormi. Incearca sa te odihnesti de fiecare data cand bebelusul tau doarme.

2. Zilnic, bebelusii trebuie sa doarma mai mult decat ar dormi un adult la pranz. Incearca sa dormi si tu macar o ora din timpul in care doarme el. Majoritatea bebelusilor dorm in fiecare zi la aceleasi ore asa ca vei putea sa anticipezi intervalul de timp.

3. Stai imbracata in pijamale pana cand copilul tau adoarme. In acest fel trimiti un reminder la creier ca ai nevoie de odihna.

4. Dormitorul tau trebuie sa fie aranjat in asa fel incat sa poti adormi imediat. Nu deschide televizorul. Opreste sunetul telefonului. Pastreaza camera in intuneric cand incerci sa adormi in timpul zilei.

5. In cazul in care alaptezi:
•  Profita de efectul linistitor al alaptatului si intoarce-te la somn de indata ce termini. Roaga-l pe partenerul tau sa il schimbe pe bebe si sa il aseze la loc in patut.
•  Daca partenerul tau poate avea grija de bebelus dupa ce alaptezi, te va ajuta sa te asezi in pat si sa adormi la timp.

6. Daca il hranesti pe bebe cu lapte praf:
•  Alterneaza turele de noapte cu partenerul tau (intr-o noapte il hranesti tu si el are grija de el, in noaptea urmatoare viceversa). Astfel, fiecare va dormi mai mult.
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Odihna proaspete mamici

Articole recomandate

Citeste si despre