5 produse nesigure pentru somnul bebelusului, pe care parintii totusi le folosesc

/ / Modificat: 2024-01-29
5 produse nesigure pentru somnul bebelusului, pe care parintii totusi le folosesc

Se estimeaza ca in Statele Unite, 6,5 copii din 1000 nu vor depasi varsta de 5 ani. Desi exista numeroase cauze diferite ale acestor decese, multe dintre ele se intampla in ceea ce ar trebui sa fie cel mai linistit loc din casa: patul.

5 produse nesigure pentru somnul bebelusului

Este socant cat de multe produse pentru somnul bebelusului, care au cauzat decese la copii, sunt inca disponibile pe piata, online sau in magazine, in ciuda avertismentelor. Am facut o lista cu cateva dintre cele mai periculoase produse pentru somn, pe care parintii ar trebui sa le evite.

1. Aparatorile laterale pentru patut

De ce nu ar trebui sa le folosesti: Aparatorile groase din material textil sunt cunoscute ca provocand sufocarea la copii, in cazul in care se rostogolesc in ele de la o varsta frageda. Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente a Statelor Unite (FDA) recomanda sa nu se foloseasca aparatori laterale in patut. Intre 1985 si 2005 au existat 27 de decese raportate din cauza protectiilor pentru patut. Unele state, precum Ohio, chiar au interzis vanzarea in intregime a anumitor protectii pentru patut din cauza riscurilor fatale.

Exemple de produse potential periculoase: Orice aparatori groase, haioase, colorate, vandute cu setul de asternut pentru patuturi de genul asta. Le cunosti foarte bine. Iti vine sa crezi sau nu, acestea sunt adesea vandute la magazinele mari si online.

Ce trebuie sa folosesti in schimb: Daca este absolut necesar sa folosesti o protectie pentru patut, in ciuda faptului ca nu este recomandat, folosirea unei versiuni cu ochiuri respirabile este singura optiune. Asigura-te ca este una cu arici si nu cu sireturi, deoarece si acestea prezinta un risc de strangulare.

2. Pozitionatorii pentru dormit

De ce nu ar trebui sa-i folosesti: Pozitionatorii de somn, numiti si suporturi, nu sunt recomandati de FDA, dar si de alte organizatii. In timp ce parintii ii folosesc in incercarea de a preveni sindromul mortii subite, ei insisi devin un pericol de sufocare.

Exemple de produse potential periculoase: Exemple de tipuri de pozitionatori pentru dormit care au condus la deces pot fi gasite pe site-ul „Comisiei pentru siguranta produselor pentru consum” (CPSC) www.cpsc.gov.

Ce sa folosesti in schimb: Nimic. Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltarea Umana (NICHHD) recomanda un patut gol fara pozitionatori, perne, animale de plus sau alte elemente care ar putea reprezenta un pericol de sufocare.

3. Corturile pentru patut

De ce nu ar trebui sa le folosesti: Corturile pentru patut au fost create pentru a-i impiedica pe copii sa se raneasca in incercarile lor de a urca si de a cobori din patuturile lor. Dar CPSC a decis retragerea corturile pentru patuturi din cauza unei posibile fatalitati, dar si a altor raniri grave care pot rezulta din utilizarea acestor produse periculoase.

Exemple de produse potential periculoase: Retragerea a avut in vedere in mod specific cortul „Tots In Mind”, dar altele sunt inca pe piata si la fel de periculoase. Toate corturile pentru patuturi trebuie evitate.

Ce trebuie sa folosesti in schimb: Practic, daca micutul tau este suficient de mare pentru a escalada patutul, atunci este timpul sa elimini grilajul din fata patutului sau sa treci la un pat mai mic din care se poate da jos cu usurinta.

4. Pilotele groase

De ce nu ar trebui sa le folosesti: Chiar daca este tentant sa-ti invelesti bebelusul pe timpul noptii cu o patura groasa pentru a-i mentine caldura, tot ceea ce faci este sa introduci un posibil pericol de sufocare in patul lui. FDA recomanda sa nu fie niciun fel de paturi in patutul bebelusului.

Exemple de produse potential periculoase: Cu cat patura este mai groasa, cu atat este mai periculoasa. Paturile grele din seturile de lenjerie sunt cele mai rele. Acest lucru este valabil si pentru parintii care practica co-sleepingul si au plapuma in apropierea copilului.

Ce sa folosesti in schimb: Daca este mai frig in camera, atunci ar trebui sa imbraci mai bine copilul pe timpul noptii. Imbraca-l cu un body cu maneci lungi si o pijama din material flausat si ar trebui sa fie bine. Poti sa dai caldura putin mai tare, daca iti faci griji, deoarece o factura de gaze mai ridicata este un pret mic pe care il poti plati.

5. Patutul co-sleeping

De ce nu ar trebui sa-l folosesti: Un patut co-sleeping este tentant pentru proaspetii parinti, care doresc sa-si verifice cu usurinta copilul si sa-l tina aproape pentru alaptarile din timpul noptii. Cu toate acestea, au existat mai multe produse de acest tip retrase din cauza pericolului de cadere pentru copil.

Exemple de produse potential periculoase: Patuturile co-sleeping Bednest au fost supuse amanarilor din cauza riscului de cadere a bebelusilor. Nu au fost raportate incidente in Statele Unite. Cu toate acestea, in Canada a fost raportat cel putin un deces din cauza unui patut co-sleeping.

Ce sa folosesti in schimb: Optiunea de dormit recomandata de CPSC este un patut traditional cu 4 laturi. Daca te ajuta la rutina, muta patutul in dormitorul tau si apropie-l de pat, dar nu folosi un patut cu 3 laturi lipit de patul tau.

Pe langa faptul ca sunt periculoase, toate articolele pentru somn de mai sus mai au ceva in comun: utilizarea lor provine dintr-o intentie buna. Parintii vor sa previna sindromul mortii subite, sa creeze confort copilului sau sa-i tina cald. Cu toate acestea, uneori, in incercarea de a avea grija de copilul lor, parintii introduc riscul in mediul lor de somn. Ce e mai rau este ca ei cumpara aceste produse direct din magazine, care le vand ca produse "sigure".

Ideea de baza este sa tii departe de patut obiecte precum pozitionatori, perne, animale de plus, paturi, si sa nu folositi protectii sau corturi in jurul patutului sau in partea lui superioara. Desi multe dintre aceste produse ar trebui eliminate cu totul de pe rafturile magazinelor, deocamdata este treaba noastra, ca parinti, sa cunoastem eventualele riscuri si sa le indepartam.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Somn Somn agitat bebelusi Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre