Cum il determini sa schimbe scutecele

/ / Modificat: 2011-05-03
Cum il determini sa schimbe scutecele

Peste 90% din cupluri sunt de-a dreptul stresate dupa nastere in principal din cauza faptului ca sunt mult mai multe lucruri de facut. Este important ca taticii sa se implice in toate activitatile legate de noul membru al familiei, dar si in activitatile legate de muncile casnice. Astfel imbunatatesc relatiile de familie, o sustin pe partenera lor si obtin un sentiment de satisfactie care o sa se rasfranga si asupra celui mic.

Taticilor le este foarte greu sa schimbe scutece si lasa aceasta responsabilitate pe seama mamicilor care "se pricep mai bine!". Cea mai frecventa scuza a taticilor este ca scutecele au un miros greu de suportat.

Studiile recente spun ca barbatii au inceput in sfarsit sa schimbe scutece, dar problema este cum ii determinam pe toti sa o ajute pe partenera cu aceasta indatorire.

Uneori, femeile trebuie sa le faca taticilor o instruire inainte de nastere. De exemplu, viitorul tatic poate exersa cum sa schimbe scutece pe o papusa. Dumneavoastra, viitoarea mamica trebuie sa ii explicati pasii:

  • in primul rand, tata trebuie sa se spele pe maine pentru a-l proteja pe micut;
  • copilul trebuie asezat pe o suprafata sigura si tata trebuie sa aiba la indemana un scutec nou, un prosop curat si apa si sapun;
  • apoi, scutecul nou trebuie desfacut si ideal ar fi ca partea colorata sa vine in fata;
  • scutecul vechi trebuie indepartat (tata va avea grija ca bebelusul sa nu ajunga la el), apoi copilul trebuie spalat;
  • bebelusul trebuie asezat pe scutecul curat, cu fata in sus (amintiti-i viitorului tata ca trebuie sa vorbeasca tot timpul cu copilul ca sa nu inceapa sa planga sau sa devina agitat);
  • acum urmeaza aplicarea lotiunii sau pudrei pe funduletul bebelusul pentru prevenirea iritatiei;
  • fixarea scutecului in asa fel incat sa nu fie nici prea larg, dar nici prea strans.

  • Daca totusi nu il puteti convinge sa schimbe scutece, pentru inceput va poate asista doar pentru a se obisnui treptat.

    Etape de motivare a taticului

    In cazul in care, o abordare directa nu functioneaza, puteti incerca sa il implicati pe tata mai mult in viata bebelusului. Iata ce va recomandam:
     
    1. Priviti situatia din perspectiva lui

    Barbatii se raporteaza, de obicei, la cum s-a implicat tatal lor sau chiar colegii lor in cresterea copilului. Aplicand aceste standarde, se simt satisfacuti, in general, de cata treaba fac.

    2. Nu ii cereti ajutorul

    Daca ii cereti ajutorul va intelege ca el de fapt nu va face decat un favor. In schimb, ii puteti cere sa isi indeplineasca indatoririle care ii revin lui.

    3. Adaptati-va standardele

    In general, barbatii nu fac lucrurile asa cum ar vrea femeile, insa este foarte important sa evitati conflictele si sa cooperati pentru a gasi o cale de mijloc (ex. Daca el lasa scutecul putin mai larg nu este o drama si copilul nu va avea de suferit).


    4. Faceti greva

    Dati-i de inteles ca aveti limite si ca nu puteti munci non-stop (ex. Nu ii mai spalati lenjeria intima. Cand isi va da seama ca nu mai are nimic curat va spala singur).

    5. Fiti putin nesincera

    Barbatii urasc sa faca lucruri care ii determina sa se simta incompetenti. Dar pe de alta parte le place sa primeasca multe complimente. Este bine sa ii incurajati chiar si atunci cand nu fac lucrurile cum ati vrea. Cu cat ii laudati eforturile mai mult, cu atat va dori sa devina mai eficient.

    6. Nu monopolizati activitatile caznice

    Multe femei prefera sa faca ele toata munca pentru ca asa detin controlul asupra gospodariei si asupra celui mic. Barbatul ar putea crede ca il considerati incompetent si, prin urmare, va renunta sa mai faca ceva. Chiar daca dumneavoastra stiti cum sa il linistiti pe copil cand plange lasati-l sa incerce singur. Femeile si barbatii abordeaza lucrurile diferit si daca observa ca varianta lui e de asemenea eficienta veti avea mai multe solutii la aceeasi problema.

    7. Impartiti treburile in mod egal

    Cel mai bine este sa intocmiti o lista cu ce indatoriri ii revin fiecaruia in asa fel incat nici unul sa nu fie dezavantajat. Daca, de exemplu, dumneavoastra va place mai mult sa spalati vasele decat lui, dati-i altceva de facut.

    8. Redefiniti munca

    Nu sunt putine cazurile in care cuplurile considera treburile din gospodarie ca fiind mai importante decat ingrijirea copilului. Totusi, sa aveti grija de un copil va ocupa la fel de mult timp si poate fi la fel de obositor. Puteti incerca sa alternati responsabilitatile. De exemplu, daca intr-o seara dumneavoastra preparati cina si partenerul are grija de copil, in seara urmatoare poate el sa gateasca si dumneavoastra sa va relaxati citindu-i o poveste celui mic.

    In final, nu aveti nevoie decat de rabdare si intelegere reciproca si totul va fi bine. Si ce e cel mai important, micutul va fi foarte fericit pentru ca, in sfarsit, are si tata grija de el.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Scutece Scutece bebelusi

    Articole recomandate

    Citeste si despre