Care sunt cele mai bune scutece eco biodegradabile si cum sa le alegi?

/ / Modificat: 2020-12-07
Care sunt cele mai bune scutece eco biodegradabile si cum sa le alegi?

Odata cu venirea pe lume a bebelusului, parintii trebuie sa faca o multime de alegeri in ceea ce priveste comfortul copilului, incepand cu piese de mobilier, articole vestimentare, accesorii variate si moderne dar si modelul si marca de scutece pe care o vor folosi. Alegerea scutecelor nu este deloc usoara si are o importanta majora deoarece sunt prima haina pe care bebelusul o imbraca, ele avand contact permanent cu pielea pana in jurul varstei de 2 ani.

In momentul de fata, pe piata exista o gama foarte variata de scutece, incepand de la cele textile care pot fi spalate si refolosite, continuand cu scutecele unor branduri renumite, cunoscute din reclamele Tv si gasite cu usurinta pe rafturile Supermarketurilor sau scutecele ecologice, tot de unica folosinta dar care sunt biodegradabile si au ca ingrediente doar materiale pe baza de plante.

Folosirea scutecelor textile este destul de dificila si implica mult efort din partea mamei, dar este o alegere sanatoasa pentru copil si pentru mediul inconjurator. Despre scutecele marilor producatori, nu voi face referire deoarece ingredientele acestora sunt destul de controversate si nu doresc sa intru in unele polemici, asa ca voi vorbi despre scutecele biodegradabile care mai nou isi fac apartitia si pe piata din Romania la preturi rezonabile si pot fi gasite cu mare usuiriinta in magazinele online dedicate ingrijirii micilor copii.

Marca de scutece pe care am descoperit-o de curand in calitate de mama, si am ales sa o prezint azi este scutece BIO Eco by Naty, o companie suedeza care produce scutece certificate Oeko-Tex si TUV-Austria, OK Biobased, ceea ce ne asigura ca ingredientele scutecelor sunt de origine naturala, extrase din plante. 

produse bio bebe

Acest tip de scutec este subtire si totusi absorbant, are o textura moale si este delicat cu pielea bebelusului. Daca marii producatori ascund lista ingredientelor pe care le folosesc in fabricarea scutecelor, acesta mica companie le afiseaza cu mandrie pe pachetele scutecelor, acestea nu contin derivate 

petrochimice si nu sunt albite cu clor, aspect important din punct de vedere al medicilor pediatri. Astfel sansa ca bebelusul sa dezvolte alergii sau eritem fesier cauzate de folosirea scuteculuii scade semnificativ. Un alt detaliu foarte important sunt certificarile pe care le au aceste scutece si impactul minim asupra mediului, fiind dovedit ca acestea nu polueaza natura. Deoarece scutecul sta in contact cu pielea bebelusului si a copilului o lunga perioada de timp, consider un aspect foarte important ingredientele pe care acestea le contin si deloc de neglijat impactul asupra naturii, pentru ca unele studii arata ca primul an de viata, un bebelus foloseste in medie intre 2000 si 2500 de scutece!!!

Scutecele sunt clasificate pe marimi in functie de greutatea bebelusului sau a copilului, dupa caz. Aceste marimi pot varia usor de la o marca la alta, dar in general merg de la marimea 1 pana la marimea 6 si anume de la 2 kg pana la 30 kg . Exista totusi diferente considerabile intre o dimensiune și urmatoarea deoarece pe langa greutate este important sa se tina cont de sexul și fizionomia fiecarui copil. Pentru ca scutecul sa fie cat mai eficient, trebuie sa alegeți dimensiunea potrivita a acestora, ele nu trebuie sa fie prea mici si stranse, pentru a evita roseața si iritarea sau scurgerile nedorite , dar nici prea mari si stranse prea slab pentru a evita scurgerile sau ruperea accidentala a acestora. 

Studiind oferta de produse Eco by Naty, am avut placuta surpriza sa constat faptul ca Eco by Naty ofera si o gama de produse cosmetice de ingrijire a copiilor (despre care nu voi vorbi aici, le voi prezenta intr-un alt articol), dar si chilotei pentru antrenametul la olita al copiiilor. In perioada cand copiii cresc si incep sa devina independenti si mai activi din punct de vedere fizic, acesti chilotei le ofera un confort sporit datorita benzilor superelastice care cuprind talia si reusesc sa faca mai usoara trecerea de la scutec la chilotelul micului prescolar.

scutece eco

In cazul meu decizia de a folosi aceste scutece eco a fost una responsabila si inteleapta, avand siguranta ca aceste scutece sunt un produs sigur si de calitate datorita seriozitatii companiei producatoare, a premiilor castigate dar si a certificarilor pe care le detin. Noi nu ne-am confruntat cu scurgerile nedorite iar bebelusul meu nu a avut probleme cu iritatia de scutec sau eritemul fesier. Referitor la pretul acestora, desi este putin mai mare decat scutecele cunoscute ale marilor Branduri, nu regret deloc investitia fiind vorba de copilul meu caruia ii vreau tot binele din lume. Pretul l-am gasit foarte bun in magazinul online GreenElephant.ro , de unde am ales sa cumpar aceste scutece dar si alte produuse bio pentru ingrijirea copilului deoarece au o gama variata de cosmetice bio dar si alimente potrivite pentru perioada de incepere a diversificarii.

Sfatuiesc toti viitorii parinti, ca indiferent de marca si modelul de scutece pe care alegeti sa o folositi, sa tineti cont de aspectele mentionate in acest articol si sa luati hotararea cea mai inteleapta pentru copilul dumneavoastra si natura!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre