Pediatrii nu recomanda folosirea premergatoarelor. De ce sunt periculoase pentru copii

/ / Modificat: 2020-10-16
Pediatrii nu recomanda folosirea premergatoarelor. De ce sunt periculoase pentru copii

Bebelusii invata mai intai sa stea in sezut, apoi se tarasc, iar mai tarziu incep sa mearga. Tot acest proces este insotit de o dezvoltare mentala care nu poate fi fortata. Fiecare copil are propriul ritm si face fiecare pas cand este pregatit.

Bebelusul nu se va ridica in picioare si nu va merge singur daca maturitatea sa mentala nu este proportionala cu acea capacitate fizica. Prin urmare, plasarea bebelusului intr-un premergator atunci cand acesta nu poate inca sa mearga face ca mintea lui sa nu poata reactiona constient la acea miscare. Picioarele sale nu vor fi in concordanta cu dezvoltarea mentala si nu isi va putea coordona miscarile. 

Cand bebelusul incepe sa mearga singur, incorporeaza primele notiuni spatiale ale propriului corp cu privire la mediul inconjurator. Premergatoarele impiedica copilul sa-si vada propriile picioare in miscare, ceea ce ii altereaza relatia cu spatiul. Pentru toate acestea, un studiu publicat in 2010 in British Medical Journal a concluzionat ca, in loc sa il invete sa mearga, premergatoarele intarzie inceputul mersul unui copil.

Premergatoarele, interzise in unele tari 

In unele tari, cum ar fi Statele Unite sau Costa Rica, se ia in considerare chiar restrictionarea legala a utilizarii premergatoarelor si chiar interzicerea fabricarii acestora. Care sunt dezavantajele utilizarii premergatoarelor:

1. Cazaturile. Motivul principal este pericolul pe care il prezinta premergatorul pentru bebelus. Acestea cresc riscul de traume la cap. Numai in Statele Unite, peste 8.000 de bebelusi sunt ingrijiti anual pentru caderi si leziuni.

2. Impiedica dezvoltarea psihomotorie. Scopul initial al mersului este de a oferi copilului siguranta atunci cand incepe sa mearga. Cu toate acestea, rezultatul (dovedit) este ca impiedica dezvoltarea psihomotorie a bebelusului. De fapt, poate intarzia inceputul mersului. 

3. Probleme posturale. Acest lucru a fost studiat mult: copiii care folosesc un premergator au probleme posturale legate de pozitia in care trebuiau sa se miste (picioarele departate si usor arcuite) cand au invatat pentru prima data sa mearga.

4. Impiedica taratul. Fara indoiala, mersul cu premergatorul impiedica o capacitate foarte benefica pentru bebelus: taratul, care le-ar putea dezvolta abilitati, cum ar fi imbunatatirea concentrarii ochilor si a lateralizarii creierului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre