Herpesul labial (perioral) la bebelusi

/ / Modificat: 2012-01-10
Herpesul labial (perioral) la bebelusi





 

Herpesul se manifesta prin aparitia unor vezicule mici si rosii in apropierea buzelor. Mult mai rar, pot aparea si in interiorul gurii. Herpesul este produs de virusul herpetic tipul 1 (hepres simplex 1) diferind de virusul hepres simplex 2 care produce herpesul genital.

 




Cum se transmite herpesul?

Se transmite prin sarut de la o persoana care are herpes sau care este doar purtatoare a virusului in saliva. (Nou-nascutii pot contacta virusul in timpul nasterii de la mama).

Odata trecuta bariera placentara, virusul se localizeaza in celulele nervoase din zona periauriculara putand fi asimptomatice sau reactivandu-se in perioadele de scadere a imunitatii organismului (perioade de stres, febra, raceli, insolatii).

In primele 6 luni de viata, bebelusii sunt protejati prin prezenta anticorpilor antivirali materni. Sistemul imunitar este inca in dezvoltare si unele tulpini virale herpetice pot deveni periculoase.

Care sunt simptomele?

Cand contacteaza herpesul, copilului ii apar vezicule in jurul guritei care in cateva zile se aglomereaza in jurul buzelor, transformandu-se intr-o zona inflamatorie dureroasa, posibil insotita de febra si prezenta ganglionilor cervicali tumefiati.

In cateva zile veziculele vor deveni cruste si incet vor disparea. Intregul proces de vindecare dureaza intre 7 si 10 zile.

Herpesul se poate localiza si pe mucoasa bucala (interiorul obrajilor sau limba).

Tratamentul herpesului

In general, herpesul trece de la sine, dar sunt cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru ca bebelusul tau sa se simta mai bine:

  • Aplica gheata in caz in care apar dureri sau administreaza-i o doza de paracetamol sirop.

  • Se pot administra medicamete antivirale cand forma herpesului este foarte grava si este deja simptomatica. Daca tratamentul este precoce, poate ameliora durerile si poate grabi vindecarea.

  • Ai grija sa-i oferi bebelusului tau o igiena riguroasa pentru a evita trasmiterea virusului la alta persoana sau aparitia herpesului in alta parte a corpului, cum ar fi periorbitar, care poate fi mult mai periculoasa.

    Cum previn aparitia herpesului?

    Evita sa-ti saruti copilul cand ai un herpes labial! Daca se localizeaza la nivelul mamelonului, alaptarea nou-nascutului trebuie imediat intrerupta si alimentatia trebuie inlocuita cu laptele praf.

    La copilasii care deja au virusul herpetic, trebuie mentinuta integritatea sistemului imunitar prin diete alimentare si mult somn.

    Protejeaza-ti copilul de razele solare, deoarece ele pot induce o noua eruptie veziculoasa. Foloseste, cand scoti copilul afara la soare, creme cu filtru solar sau balsam de buze cu factor de protectie solara.

    Delia Negrea

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre